15.9 C
Kifissia
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Must read

λέγεται για πέμπτη ημέρα η Μέση Ανατολή, με τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζονται και τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται δραματικά, ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας επέμβασης των ισραηλινών δυνάμεων στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε να παράσχει πλήρη στρατιωτική και πληροφοριακή υποστήριξη στο Ισραήλ και η Κίνα ζήτησε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους.

Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έχουν πλήξει περισσότερους από 200 στόχους στη γειτονιά Al-Furqan στη Γάζα, που πιστεύεται ότι είναι το σημείο από όπου η Χαμάς σχεδιάζει και εκτελεί τις επιθέσεις της.

Επιζώντες τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ, οι οποίοι περιγράφουν το μέγεθος της καταστροφής ως κάτι που δεν έχουν βιώσει ποτέ στις δεκαετίες των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Περίπου 300.000 Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονται τώρα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) Τζόναθαν Κορνίκους.

«Αυτό που κάνουμε σε αυτές τις περιοχές κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, είναι ότι έχουμε αναπτύξει –στην πραγματικότητα έχουμε στείλει– το πεζικό μας, τους στρατιώτες τεθωρακισμένων, το σώμα πυροβολικού μας και πολλούς άλλους στρατιώτες από τις εφεδρείες – 300.000 σε αριθμό – σε διαφορετικές ταξιαρχίες και μεραρχίες και είναι τώρα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ετοιμάζονται να εκτελέσουν την αποστολή που μας δόθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση», αναφέρει σε ανάρτησή του.

Ο τραγικός απολογισμός

Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς: πλέον έφθασε τους τουλάχιστον 1.200 νεκρούς, επιβεβαίωσε σήμερα ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ (του ισραηλινού στρατού), με βίντεο που μεταφόρτωσε στο X (το πρώην Twitter).

Νωρίτερα, ο στρατός ανέφερε πως οι νεκροί «ξεπέρασαν τους 1.000», ενώ άλλοι 2.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Έχουμε υποστεί εξαιρετικά βαριές απώλειες», συνόψισε ο αντισυνταγματάρχης Κόνρικους αναφερόμενος στην επίθεση, την πιο πολύνεκρη από ιδρύσεως κράτους.

Πηγή: AP

Ακόμη 50 άνθρωποι θεωρείται επισήμως πως είναι «όμηροι» ή «αγνοούμενοι» στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις αρχές του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας πάνω από 200 στόχους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.600 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο, απο το ισραηλινό αεροπορικό σφυροκόπημα στον μικροσκοπικό παραθαλάσσιο θύλακα (40 χιλιόμετρα μήκος x 10 χιλιόμετρα πλάτος) όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως έχουν μείνει άστεγοι μέσα σε πέντε ημέρες πάνω από 180.000 Παλαιστίνιοι.

Οι νεκροί συνολικά είναι πάνω από 2.000, ενώ το ισραηλινό επιτελείο ετοιμάζεται να διατάξει χερσαία επιχείρηση στον θύλακα.

Πηγή: AP

Μπάιντεν: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι η επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν μια «πράξη απόλυτου κακού».

«Αυτό είμαι μια πράξη απόλυτου κακού», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 14 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς. Αμερικανοί πολίτες είναι μεταξύ αυτών που κρατούνται από τη Χαμάς μετά την επίθεσή της, πρόσθεσε.

«Τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί και ξέρουμε πλέον ότι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που κρατούνται από τη Χαμάς».

Οι επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ είναι το «απόλυτο κακό», επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος κάνοντας λόγο για ειδήσεις που “συγκλονίζουν”, για «σκοτωμένα βρέφη, ολόκληρες οικογένειες που σφαγιάστηκαν».

«Αυτή την ώρα πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να αναπτύξει “πρόσθετους πόρους” για να υποστηρίξει το Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν επίσης τη στρατιωτική (τους) παρουσία στην περιοχή για να ενισχύσουν την αποτρεπτική προσπάθειά (τους)».

«Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε πρόσθετους πόρους, αν καταστεί αναγκαίο».

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε εσωτερική απειλή που μπορεί να προκύψει μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Το FBI ανακοίνωσε νωρίτερα ότι “παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις” αλλά πρόσθεσε ότι “δεν έχει συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες που να υποδεικνύουν μια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ”.

Παράλληλα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι 20 ή και περισσότεροι Αμερικανοί αγνοούνται μετά την επίθεση της Χαμάς. Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς που φέρονται ως αγνοούμενοι, κρατούνται όμηροι.

«Πιστεύουμε ότι είναι 20 ή περισσότεροι Αμερικανοί, οι οποίοι επί τους παρόντος αγνοούνται, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι 20 ή περισσότεροι Αμερικανοί που κρατούνται όμηροι. Απλώς αυτός είναι ο αριθμός των αγνοουμένων αυτήν τη στιγμή».

Πηγή: AP

Μπορέλ: Η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να παραβίασε το διεθνές δίκαιο

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να παραβίασε το διεθνές δίκαιο. «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί [τον εαυτό του], αλλά αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με το  το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε.

«Κάποιες αντιδράσεις του Ισραήλ, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας από νερό, ηλεκτρισμό και διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ήδη επισημάνει και τα Ηνωμένα Έθνη.

Πούτιν: Αποτέλεσμα αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε τα πρώτο του σχόλιο για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ απέτυχαν «να λάβουν υπόψη τα ζωτικά συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού», αγνοώντας τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που προβλέπουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

 Πάνω από 260.000 οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 260.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Πάνω από 263.934 άνθρωποι στη Γάζα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε το OCHA σε ανακοίνωσή του χθες Τρίτη, προειδοποιώντας πως αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα «συνεχίσει να αυξάνεται». Πρόσθεσε πως άλλοι περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί «εξαιτίας προηγούμενων κλιμακώσεων», πριν από το Σάββατο.

Πηγή: Eurokinissi

Αφότου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, εξαπέλυσε το Σάββατο άνευ προηγουμένου επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ και η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου τού κήρυξε πόλεμο, οι νεκροί συνολικά ξεπέρασαν τους 3.600, αν προστεθούν άμαχοι, στρατιώτες του Ισραήλ και παλαιστίνιοι μαχητές.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από το Σάββατο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αεροπορικών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας που κατέστρεψαν κτίρια, τα οποία παρουσίασε ως «κέντρα διοίκησης» της Χαμάς.

Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν πάνω από 1.000 κτίρια, ενώ άλλα 560, που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, είναι πλέον αδύνατο να κατοικηθούν, σύμφωνα με το OCHA, το οποίο επικαλείται τις παλαιστινιακές αρχές.

Σχεδόν 175.500 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε 88 σχολικά κτίρια που διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), πρόσθεσε το OCHA.

Άλλοι εκτοπισμένοι –πάνω από 14.500– βρήκαν καταφύγιο σε 12 δημόσια σχολεία, ενώ, πάντα κατά τις εκτιμήσεις του OCHA, σχεδόν 74.000 φιλοξενούνται από συγγενείς ή γείτονες και πολλοί άλλοι σε χώρους λατρείας.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας «από την κλιμάκωση των 50 ημερών (κατά τη διάρκεια) των εχθροπραξιών του 2014», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Εξάλλου το να καλυφθούν ακόμα και οι βασικές ανάγκες «γίνεται ολοένα πιο περίπλοκο» για τους πάντες στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο για τους εκτοπισμένους, προειδοποίησε το OCHA.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin