11 C
Kifissia
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Αντέδρασε στο τέλος η Wall και έκλεισε σε θετικό έδαφος

Must read

Με έντονες μεταβολές μεταξύ κερδών και απωλειών κινήθηκαν στην πρώτη ημέρα συνεδρίασης του Μαΐου οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, κλείνοντας ωστόσο σε θετικό έδαφος στο κλείσιμο. Νωρίτερα, ο S&P 500 βρέθηκε να σημειώνει νέο χαμηλό έτους πριν αρχίσει το απόγευμα την ανάκαμψή του.

Ειδικότερα Dow Jones, που νωρίτερα έχανε έως και 440,96 μονάδες, τελικά έκλεισε με κέρδη 84,29 μονάδων ή 0,26% στις 33.061,50 μονάδες και ο S&P πρόσθεσε 23,65  μονάδες ή 0,57% στις 4.155,58 μονάδες. Παράλληλα, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 201,38 μονάδες ή 1,63% στις 12.536,02 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 17 έκλεισαν σε θετικό έδαφος και οι υπόλοιπες σε αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Intel, Microsoft και Home Depot με άνοδο 3,14%, 2,50% και 2,19% αντίστοιχα, Αντίθετα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Coca-Cola Co., American Express και United Health Group με πτώση 1,81%, 1,71% και 1,46% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες προέρχονταν από βαριές απώλειες του Απριλίου, με “βαρίδια” την αναμονή για αύξηση των επιτοκίων, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τα μη ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα από ορισμένες από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες.

Και οι τρεις δείκτες σημείωσαν “βουτιά” την Παρασκευή, διευρύνοντας τις απώλειες του Απριλίου. Συγκεκριμένα, ο Dow είχε χάσει 939 μονάδες, αυξάνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας σε περίπου 2,5%. Ήταν η πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τον δείκτη.

Ο S&P 500 υποχώρησε 3,63% την Παρασκευή, στη χειρότερη ημέρα του από τον Ιούνιο του 2020, και σημείωσε την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο Nasdaq σημείωσε επίσης μια τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, καθώς υποχώρησε κατά 4,2% την Παρασκευή. Και οι δύο δείκτες κατέγραψαν τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος για το έτος.

Ο Dow και ο S&P 500 προέρχονταν από τον χειρότερο μήνα τους από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία. Ο Dow έκλεισε τον Απρίλιο 4,9% χαμηλότερα, ενώ ο S&P υποχώρησε 8,8%. Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες για τον Απρίλιο κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq που διολίσθησε 13,26%, στον χειρότερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2008, εξαιτίας και της μεγάλης πτώσης των τεχνολογικών εταιρειών.

Σημειώνεται ότι η Netflix υποχώρησε 49% τον Απρίλιο, ενώ η Amazon και η Meta έχασαν 24% και 10,8% αντίστοιχα. Σήμερα, η Netflix αντέδρασε με άνοδο 4,78%, ενώ οι μετοχές των Amazon και Meta κέρδισαν 0,18% και 6,25% αντίστοιχα.

Η τεχνολογία ήταν ένα ιδιαίτερο “αγκάθι” τον Απρίλιο. Ο Art Cashin της UBS δήλωσε στο CNBC ότι οι μετοχές της Apple και της Amazon ειδικότερα θα μπορούσαν να αποτελέσουν βαρόμετρο για τη συνέχεια της αγοράς.

Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά το τελευταίο καιρό, καθώς οι συχνά αυξημένες αποτιμήσεις τους και η υπόσχεση μελλοντικής ανάπτυξης φαίνονται λιγότερο ελκυστικές σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.

Στο μεταξύ, η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων συνέβαλε πιθανότατα στις διακυμάνσεις των μετοχών τη Δευτέρα. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από το 3% για πρώτη φορά από το 2018 σήμερα. “Το 3% είναι σίγουρα σημαντικό. Είναι ένα ψυχολογικό επίπεδο που κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν για το τι πρόκειται να κάνει η Fed”, δήλωσε ο Matt Maley της Miller Tabak

Εξάλλου, οι επενδυτές αναμένουν την Τετάρτη την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Fed, ενώ θα ακολουθήσουν και δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed την Τετάρτη.

“Με τον πληθωρισμό να είναι τόσο υψηλός και την αύξηση των κερδών να επιβραδύνεται ραγδαία, οι μετοχές δεν παρέχουν πλέον την αντιστάθμιση του πληθωρισμού στην οποία βασίζονται πολλοί επενδυτές”, δήλωσε ο Michael Wilson, αναλυτής της Morgan Stanley.

Παράλληλα, η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο κέρδη ισχυρότερα των προβλέψεων, αφού ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αγορά ιδίων μετοχών αξίας 3,2 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Warren Buffett δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία απέκτησε σχεδόν το 10% της Activision Blizzard, της κατασκευάστριας βιντεοπαιχνιδιών που συμφώνησε να εξαγοραστεί από τη Microsoft.

Ένας βασικό μάκρο αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, όταν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Απριλίου.

Η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων έχει πλέον διανύσει περισσότερο από τα μισά του δρόμου, αλλά πολλές εταιρείες αναμένεται ακόμη να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ των οποίων οι Expedia, MGM Resorts, Pfizer, Airbnb, Starbucks, Lyft, Marriott, Yum Brands, Uber eBay και TripAdvisor.

Από τις περισσότερες από 280 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει κέρδη μέχρι στιγμής, το 80% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και το 73% τις προσδοκίες για τα έσοδα, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης ISM για τα αμερικανικά εργοστάσια μειώθηκε κατά 1,7 μονάδες στο 55,4% τον Απρίλιο και έδειξε ότι η βιομηχανική πλευρά της οικονομίας αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών, αντανακλώντας τις ευρείες διαταραχές στην προσφορά και την εργασία και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξανόταν στο 57,8% από το χαμηλό ενάμιση έτους του 57,1% τον Μάρτιο. Οποιοσδήποτε ποσοστό πάνω από το 50% σηματοδοτεί ανάπτυξη.

Η έκθεση, που καταρτίζεται από το Institute for Supply Management, θεωρείται “καθρέφτης” της υγείας της αμερικανικής οικονομίας. Ο δείκτης ήταν πολύ ισχυρός για το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών και εξακολουθεί να είναι ιστορικά υψηλός, αλλά παρουσιάζει κάποια εξασθένηση τον τελευταίο καιρό.

Στο μεταξύ, οι κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν ελάχιστα τον Μάρτιο, καθώς η μέτρια αύξηση των δαπανών για ιδιωτικά έργα αντισταθμίστηκε εν μέρει από την περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών.

Το υπουργείο Εμπορίου της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1% μετά από αύξηση 0,5% τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες θα αυξάνονταν κατά 0,7%. Οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 11,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article