Στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, θα προχωρήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε έναν απολογισμό της τρίτης αξιολόγησης με βάση τα τελευταία δεδομένα (σ.σ. του ενός μήνα που μεσολάβησε από την έκθεση που ανακοίνωσε στις 5 Ιουνίου η Επιτροπή). Παράλληλα θα εγκρίνουν πολιτικά (για να επικυρωθούν και τυπικά μία ημέρα μετά στο Ecofin) τις συστάσεις που γίνονται με βάση το παράλληλο σκέλος εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη: αυτό του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά επιδεινώνεται. Παραμένουν ανοιχτά και τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης ενώ εκτιμούν ότι έχει δημιουργηθεί και δημοσιονομικό μέτωπο λόγω της παροχολογίας που συνεχίσθηκε έως και την προηγούμενη εβδομάδα.
Δηλαδή παραμένουν ανοικτά 14 μέτωπα στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν έως και το τέλος Ιουνίου (μείωση οφειλών προς ιδιώτες, στελέχωση δημοσίου, προώθηση κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων κλπ), αλλά και δεν ικανοποιείται το πάγιο δημοσιονομικό κριτήριο της συμφωνίας του 2018.
Ο λόγος για τη δημοσιονομική “τρύπα” η οποία καταγραφόταν και στην έκθεση της 5ης Ιουνίου, αλλά και επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στη χθεσινή έκθεση Νομισματικής Πολιτικής. Μιλά για απόκλιση από το στόχο του Πρωτογενούς Πλεονάσματος κατά 0,6% του ΑΕΠ.
Βεβαίως, η Τράπεζα της Ελλάδος στην ίδια έκθεση κρούει τον κώδωνα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά και καταγράφει τις ευρύτερες επιπτώσεις από τα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης Τσίπρα, όχι μόνο στο δημοσιονομικό πεδίο αλλά και σε σχέση με την αναβολή της νέας εξόδου στις αγορές και της αποπληρωμής μέρους του δανείου με το ΔΝΤ.
Η ΤτΕ περιγράφει και ένα σχέδιο πολιτικής για την επόμενη μέρα. Ουσιαστικά τάσσεται και αυτή υπέρ της διαπραγμάτευσης για χαμηλότερα Πρωτογενή Πλεονάσματα, αλλά και υπέρ μιας πιο φιλοαναπτυξιακής πολιτικής που θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, αλλά και τόνωση των επενδύσεων.
Οι δανειστές από την άλλη πλευρά θέλουν να ζητήσουν -πέρα από τον απολογισμό πεπραγμένων- επιβεβαίωση ότι θα τηρηθούν οι στόχοι του Eurogroup.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πάντως ότι δεν πρέπει να αναμένεται μία αυστηρή πολιτική την επόμενη ημέρα, όχι μόνο λόγω των συσχετισμών που διαμορφώνονται στην Ε.Ε. αλλά και λόγω του χρονικού περιθωρίου που είναι λογικό να δοθεί σε μία νέα κυβέρνηση ώστε να παρουσιάσει την πολιτική της και να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της.
Μάλιστα, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι μία τόνωση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων θα βοηθήσει ως αντιστάθμισμα σε τυχόν δημοσιονομικές διεκδικήσεις, αλλά και σε αίτημα επικαιροποίησης της συμφωνίας με βάση τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης.