Ανοδική αντίδραση στην Wall Street με αιχμή την τεχνολογία

0
1233

Ο επιθετικός τόνος του κεντρικού τραπεζίτη στη δεύτερη ημέρα της εξαμηνιαίας κατάθεσής του στο Κογκρέσο τρόμαξε αρχικά την Wall Street, αλλά υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά την ομιλία έδωσε σύνθημα αντεπίθεσης στην τεχνολογία που συμπαρέσυρε την αμερικανική αγορά σε σημαντικά κέρδη.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones που βρέθηκε με απώλειες σχεδόν 200 μονάδων τελικά έκλεισε έχοντας κερδίσει τόσες, ενισχυμένος κατά 0,65% στις 30.678 μονάδες.

Ακολουθώντας παρόμοια πορεία ο διευρυμένος S&P 500 ολοκλήρωσε με άνοδο 1% στις 3.796 μονάδες, ενώ όπως προαναφέρθηκε ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq είχε την απόδοση της ημέρας κλείνοντας στο +1,6% και τις 11.232 μονάδες.

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε σήμερα, στη δεύτερη ημέρα της εξαμηνιαίας κατάθεσής του στο κογκρέσο, ότι το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ είναι σαφώς πιθανό πλέον, αν και τόνισε ότι η Fed δεν επιχειρεί να την προκαλέσει προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δήλωσε ότι η τράπεζα θα συνεχίζει τη μάχη απέναντι στην πληθωρισμό “χωρίς επιφυλάξεις”, σε μία διατύπωση που εκλήφθηκε ως ένδειξη επιθετική στάσης.

Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατέγραψε ραγδαία επιβράδυνση τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας την υφεσιακή δυναμική που αναπτύσσεται.

Σε αυτό το κλίμα οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων κινήθηκαν έντονα πτωτικά με το 10ετες ΗΠΑ να υποχωρεί σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων, κάτι που άνοιξε το δρόμο για τοποθετήσεις σε εταιρείες αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως της τεχνολογίες, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από το προσιτό κόστος δανεισμού.

Ενδεικτικά, η Apple ενισχύθηκε κατά 2,16%, η Microsoft κατά 2,2%, η Amazon κατά 3,2% και η μητρική της Facebook η Meta κατά 1,9%.

Κατά τα άλλα, ο “μεγάλος” S&P 500 είχε μοιρασμένα πρόσημα, με την ενέργεια να σημειώνει ισχυρές απώλειες (Schlumberger -8%, Valero Energy και Phillips -7% η καθεμία), ενώ υπεραπέδωσαν αμυντικοί κλάδοι όπως των βασικών καταναλωτικών αγαθών, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, της υγειονομικής περίθαλψης και του real estate, όλοι με κέρδη άνω του 2%.

Στο  ίδια πλαίσιο, στην κορυφή του Dow Jones ολοκλήρωσαν η Salesforce και η Merck +3,3%, ενώ αντίθετα η Caterpillar βυθίστηκε με -4,85% και η Chevron έχασε 3,6%.

Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις δείκτες της αγοράς έχουν θέσει ισχυρές βάσεις για να ολοκληρώσουν αύριο μετά από καιρό μια ανοδική εβδομάδα, με τον Dow στο +1,7% έως τώρα, τον S&P στο +2,4% και τον Nasdaq στο +2,9%, παρόλο που πληθαίνουν τα σύννεφα επερχόμενης ύφεσης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε άλλωστε σήμερα ότι η Fed εξακολουθεί να ελπίζει πως θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτό είναι πλέον δύσκολο.

“Έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα με τον πόλεμο που ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου” είπε, αν και επισήμανε ότι στην Fed “δεν πιστεύουμε ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη”.

Στο ίδιο κλίμα, μετά τις Golman Sachs, Deutsche Bank και Citigroup που εκτιμούν πλέον όλες ότι οι πιθανότητες ύφεσης βρίσκονται στο 50% ή και παραπάνω για το 2023,  η UBS αύξησε τις δικές της στο 69%.

Στον αντίποδα βέβαια, η JPMorgan εξέπληξε τους πάντες λέγοντας σήμερα ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση και η αγορά θα καλύψει στο δεύτερο μισό του έτους όλες τις απώλειες που έχασε στο πρώτο.

Κατά τα άλλα, στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, τα επίπεδα των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας διατηρήθηκαν κοντά σε υψηλό πέντε μηνών, αλλά στις περίπου 230.000 που συνιστούν ένα αρκετά χαμηλό αριθμό γενικότερα.

Παράλληλα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 291,4 δισ. δολ. Αρκετά υψηλότερα από τα 273,5 δισ. δολ. που ανέμεναν αναλυτές.