Αρχική Featured Αναζητείται νέο και πιο γρήγορο μοντέλο για τα ΣΔΙΤ

Αναζητείται νέο και πιο γρήγορο μοντέλο για τα ΣΔΙΤ

0
Αναζητείται νέο και πιο γρήγορο μοντέλο για τα ΣΔΙΤ

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στοχεύει η κυβέρνηση, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας να έχουν προγραμματίσει ένα πακέτο έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.

Η πράξη “Απλούστευση και Προτυποποίηση Διαδικασιών Έργων ΣΔΙΤ” υλοποιείται για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (ΓΓΙΕΣΔΙΤ) του υπουργείου Ανάπτυξης, σε μια εποχή που οι συγκεκριμένες Συμπράξεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, μεταξύ άλλων και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης η κυβέρνηση προσδοκά μέσα στην επόμενη πενταετία την υλοποίηση ΣΔΙΤ, το ύψος των οποίων θα κυμαίνεται από τα 5 έως 7 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα φυσικών και ψηφιακών υποδομών, εκπαίδευσης, ενεργειακής εξοικονόμησης, ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων.

Αυτή τη περίοδο “τρέχει” ο διαγωνισμός για το Υποέργο 1 της πράξης με τίτλο “Ανάπτυξη Γενικής Μεθοδολογίας και Προτυποποίηση Διαδικασιών για την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ” που αφορά την ανάπτυξη χρηματοοικονομικού μοντέλου, τη σύνταξη οδηγών προετοιμασίας προτάσεων και αξιολόγησης, τη σύνταξη πρότυπων τευχών δημοπράτησης κ.ά.

Το έργο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων συμβουλευτικών εταιρειών. Χθες μάλιστα η Κοινωνία της Πληροφορίες έδωσε μικρή παράταση για την υποβολή προσφορών, από τις 20 Ιανουαρίου στις 4 Φεβρουαρίου, μετά από αιτήματα εταιρειών όπως η ΕΥ και η Hill International.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού θα αναλάβει την υποστήριξη της ΓΓΙΕΣΔΙΤ με σκοπό την προετοιμασία και επιλογή των κατάλληλων ιδιωτικών φορέων σύμπραξης, για έργα τα οποία έχουν εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αναπτύξει πρότυπα μοντέλα για πέντε κατηγορίες έργων (Υποδομές Εκπαίδευσης, Υγείας, Ενεργειακής Εξοικονόμησης, Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οδικών Υποδομών), να καταγράψει και να ομαδοποιήσει ανά κατηγορία νομικά και θεσμικά ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν και να συντάξει τυποποιημένους οδηγούς προετοιμασίας προτάσεων και τυποποιημένους οδηγούς αξιολόγησης των προτάσεων.

Ο δεύτερος διαγωνισμός

Παράλληλα, σε φάση διαβούλευσης έχει τεθεί το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού για το Υποέργο 2 της πράξης, με τίτλο “Σχεδιασμός και εγκατάσταση ΟΠΣ για τη διαχείριση και παρακολούθηση έργων ΣΔΙΤ”, που αφορά την ανάπτυξη και εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση και παρακολούθηση έργων ΣΔΙΤ και ενδεικτικά περιλαμβάνει μελέτη ανάλυσης απαιτήσεων, εργαλεία λογισμικού και υπηρεσίες ανάπτυξης εφαρμογών, εκπαίδευση χρηστών και υποστήριξη λειτουργίας. H διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου, προκειμένου να ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί εντός του έτους.

kostaskets@capital.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ