Ανέκτησαν στο τέλος το θετικό πρόσημο οι δείκτες της Wall

0
264

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street αν και πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στο κόκκινο, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι οι τελευταίες απογοητευτικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις θα δώσουν ώθηση στην Federal Reserve για να προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων της.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η έκθεση του Institute for Supply Management (ISM) που έδειξε ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου επιβράδυνε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Μάιο, χάνοντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας κατρακύλησαν τον Απρίλιο σε χαμηλό άνω των τριών ετών, στις 8,059 εκατ. από 8,355 εκατ. τον Μάρτιο, σε άλλο ένα σημάδι ότι η αμερικανική αγορά εργασίας επιβραδύνει. Η τελευταία φορά που οι ανοιχτές θέσεις εργασίας ήταν σε αυτό το επίπεδο ήταν το Φεβρουάριο του 2021. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις ανοιχτές θέσεις στις 8,355 εκατ.

Η πιο κρίσιμη ανακοίνωση μακροοικονομικών στοιχείων πάντως θα έρθει την Παρασκευή όταν θα ανακοινωθούν οι νέες θέσεις εργασίας για τον Μάιο και ο δείκτης ανεργίας.

Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την εικόνα επιβράδυνσης στην αμερικανική οικονομία, κάτι που δίνει ώθηση στις ελπίδες για μια μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Οι αναλυτές δίνουν πιθανότητα περίπου 65% η Fed να μειώσει τα επιτόκια της τον Σεπτέμβριο, από 53% που ήταν πριν την ανακοίνωση των στοιχείων του ISM για τη μεταποίηση τη Δευτέρα.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 140,26 μονάδες ή 0,36% και έκλεισε στις 38.711,29 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 7,94 μονάδες ή 0,15% στις 5.291,34 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 28,38 μονάδες ή 0,17% στις 16.857,05 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Honeywell International με κέρδη 4,77 δολ. ή 2,36% στα 207,23 δολ. και ακολούθησαν Boeing Group με κέρδη 2,19% στα 188,62 δολ. και η Cisco Systems με άνοδο 1,65% στα 47,42 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Dow (-1,64%) η JPMorgan Chase (-1,32%) και η 3M (-1,15%).

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της μεγέθυνσης στον κλάδο των μεταφορών.

Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν 0,7%, επαναλαμβάνοντας την αύξηση του Μαρτίου και ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 0,6%.

Οι παραγγελίες για εξοπλισμό στον κλάδο των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ χωρίς τις μεταφορές, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,7% τον Απρίλιο.