11.5 C
Kifissia
Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Ανέκοψαν τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο οι τράπεζες

Must read

Ελεγχόμενες ήταν οι πιέσεις που δέχτηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από ένα δυναμικό διήμερο διόρθωσε ελαφρώς, χωρίς να θέσει υπό αμφισβήτηση την παραμονή του πάνω από τις 900 μονάδες, έχοντας μάλιστα σημαντικό στήριγμα από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έκλεισε στα υψηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 905,53 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 902,58 μονάδων (-0,61%) και 908,44 μονάδων (+0,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 71,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,8 εκατ. τεμάχια.

Ανέκοψαν τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο οι τράπεζες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,31%, στις 2.192,46 μονάδες, ενώ στο -0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.452,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 589,91 μονάδες.

Αναμενόμενη η διόρθωση

Η σημερινή εικόνα της αγοράς ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς οι κινήσεις κατοχύρωσης μέρους των κερδών του προηγούμενου διαστήματος κρίθηκαν αναγκαίες μετά από ένα δυναμικό διήμερο. Βέβαια, η αγορά από τις ενδοσυνεδριακές 853 μονάδες της πρώτης ημέρας του Οκτωβρίου μέχρι και στο χθεσινό κλείσιμο έχει καταγράψει μια σταθερή πορεία ανάκαμψης, με τις απαραίτητες στάσεις. Μοναδικό αγκάθι αποτέλεσε ο τζίρος, ο οποίος επέστρεψε σήμερα στα χαμηλά του επίπεδα, μετά το χθεσινό ξέσπασμα.

Η επόμενη μέρα, κυρίως βέβαια το κλείσιμο της εβδομάδας αύριο, θα δείξει κατά πόσο η αγορά θέλει να δοκιμάσει το ανώτατο όριο της πολύμηνης συσσώρευσης της, το οποίο και πλησιάζει. Για να γίνει αυτή δοκιμασία με αξιώσεις, θα πρέπει ο γενικός δείκτης να αποσυμπιέσει ελαφρώς το +5% στη μηνιαία απόδοσή του και να ανεβάσει το μέσος όρος των συναλλαγών του μήνα, ο οποίος μέχρι τώρα δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Επίσης, θα αναζητήσει τον καταλύτη εκείνον που θα δώσει την τελική ώθηση για να διασπάσει την πλάγια κίνηση που τηρείται από τον προηγούμενο Απρίλιο. Βέβαια, το ΧΑ δεν στερείται λόγων ανόδου, αλλά αυτοί δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ενεργοποιήσουν νέες αγοραστικές δυνάμεις που θα χτυπήσουν την πόρτα της Λ. Αθηνών.

Η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει εάν η αυριανή “ετυμηγορία” του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s για την Ελλάδα σημάνει μία ακόμη αναβάθμιση. Βέβαια, οι προσδοκίες δεν είναι πολύ μεγάλες, δεδομένου ότι ο οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο στο “ΒΒ” με θετικές προοπτικές, ευθυγραμμισμένος έτσι με την Fitch και δίνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα -δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο η αγορά – και φυσικά η ελληνική κυβέρνηση – ξεκάθαρα ελπίζει να έρθει αύριο μία έκπληξη από την S&P καθώς η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και των ελληνικών τραπεζών έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο από τον Απρίλιο. Αυτό πιστεύει και η Danske Bank, και ο επικεφαλής αναλυτής της αγοράς ομολόγων της τράπεζάς, Jens Peter Sorensen που μίλησε στο Capital.gr.

Είναι κάτι άλλωστε που έχουν τονίσει πολλοί ξένοι αναλυτές το προηγούμενο διάστημα, με το ΧΑ να μην αντιδρά ανοδικά σε αυτό, αλλά να ενισχύει τις αντοχές του έναντι ενός δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος που παραδοσιακά επηρέαζε αρνητικά την ελληνική αγορά.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo έκλεισε με απώλειες 2,16%, με τις ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Coca Cola και ΔΕΗ να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Motor Oil και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, η Εθνική, η οποία ελάχιστα έχασε ενδοσυνεδριακά το θετικό της πρόσημα, έκλεισε με κέρδη 0,75%, με τις Μυτιληναίο, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Πειραιώς να ακολουθούν με μικρή άνοδο. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article