Οι τιμές των ακινήτων σε όλο τον κόσμο ανησυχούν τους αναλυτές καθώς προκύπτουν από αυτές ενδείξεις φούσκας που θυμίζουν την εποχή ακριβώς πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Οι αγορές του real estate της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και της Σουηδίας κατατάσσονται πιο ψηλά στη λίστα με τις χώρες που παρουσιάζουν τα πιο έντονα σημάδια για φούσκα, όπως αναφέρει μελέτη την οποία πραγματοποίησε το Bloomberg Economics, ενώ ακολουθούν κατά πόδας οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές σε όλο τον κόσμο.
“Ένα κοκτέιλ παραγόντων στέλνει τιμές των ακινήτων σε πρωτοφανή επίπεδα παγκοσμίως”, αποκαλύπτει ο οικονομολόγος Niraj Shah στην έκθεση. “Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, η πρωτοφανής δημοσιονομική στήριξη, οι αποταμιεύσεις λόγω lockdown που είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν ως προκαταβολή, το περιορισμένο απόθεμα κατοικιών και οι προσδοκίες για μια ισχυρή ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία συμβάλλουν σε αυτές τις φούσκες”, τονίζει.
Τι συμβαίνει με την Ελλάδα
Η χώρα μας, σύμφωνα με τη μελέτη του πρακτορείου, ακολουθεί την παγκόσμια τάση και κατατάσσεται 18η στην κατάταξη κινδύνου για φούσκα. Ο πίνακας του Bloomberg Economics που αφορά μόνο χώρες του ΟΟΣΑ συγκεντρώνει πέντε δείκτες για την εκτίμηση της “κατάταξης φούσκας” μιας χώρας, με υψηλότερη ένδειξη που δείχνει μεγαλύτερο κίνδυνο διόρθωσης.
Επίσης στη μελέτη συνυπολογίζονται η τιμή προς ενοικίαση και η τιμή του ακινήτου με βάση το εισόδημα. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, διαπιστώνεται πως η αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων βρίσκεται ήδη σε ισχυρή δυναμική. Μάλιστα για πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, οι δείκτες τιμών είναι υψηλότεροι από ό, τι ήταν πριν από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg Economics.
Όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, οι χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις. Η ελληνική αγορά είναι 18η στον κόσμο καθώς είναι ψηλά στον δείκτη των ενοικίων ως προς τις τιμές, όμως παράλληλα εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς αύξησης των πραγματικών τιμών που πλησιάζουν στο “κόκκινο”.
Δύσκολα νέο κραχ
Παρά τις ισχυρές ενδείξεις, το Bloomberg σημειώνει πως ακόμα και αν οι δείκτες κινδύνου αυξηθούν, από τη στιγμή που τα επιτόκια είναι ακόμα χαμηλά και οι όροι χορήγησης δανείων πιο αυστηροί από ότι στο παρελθόν, δεν διαπιστώνεται αυτή τη στιγμή κάποιος παράγοντας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κραχ.
“Η επόμενη περίοδος θα χαρακτηριστεί πιθανότατα από το ‘πάγωμα’ παρά από την ‘κατάρρευση’ της αγοράς ακινήτων”, επισημαίνει ο Niraj Shah στην έκθεση, ωστόσο προειδοποιεί: “Όταν το κόστος δανεισμού αρχίσει να αυξάνεται, οι αγορές ακινήτων και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια κρίσιμη δοκιμασία”.
Στέφανος Σίσκος