Home ΚΟΣΜΟΣ Αμετάβλητος ο S&P 500 τον Μάιο, οριακά κέρδη ο βιομηχανικός Dow Jones

Αμετάβλητος ο S&P 500 τον Μάιο, οριακά κέρδη ο βιομηχανικός Dow Jones

0

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται διστακτικοί να δώσουν συνέχεια στο ράλι της προηγούμενης εβδομάδας καθώς τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς κατέγραψαν ένα εντυπωσιακό ράλι την προηγούμενη εβδομάδα, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει συνολικά 6,2% τερματίζοντας ένα σερί οκτώ διαδοχικών πτωτικών εβδομάδων – το μεγαλύτερο από το 1932. Ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 6,6% σημειώνοντας τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,8%.

Στο επίκεντρο της προσοχής σήμερα επανήλθε το ράλι των τιμών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά τα στοιχεία που έδειξαν νέο ρεκόρ του ετήσιου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση των τιμών στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό τον Μάιο, στο 8,1%, μετά την άνοδο του Απριλίου κατά 7,4%, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης τιμών S&P CoreLogic Case-Shiller για 20 μητροπολιτικές περιοχές στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε 21,2% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, μετά την άνοδο του Φεβρουαρίου κατά 20,3%. Και οι 20 πόλεις του δείκτη εμφάνισαν διψήφιες αυξήσεις, με τις τιμές στην Τάμπα να εκτινάσσονται κατά 34,8%.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έχασε 222,84 μονάδες ή -0,67% και έκλεισε στις 32.990,12 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 26,09 μονάδες ή -0,63% στις 4.132,15 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 49,74 μονάδες ή -0,41% στις 12.081,39 μονάδες.

Συνολικά για τον Μάιο, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,01%, ο Dow Jones κέρδισε 0,04%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε σε ποσοστό 2,1%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones εννέα έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Nike με κέρδη 2,86 δολ. ή σε ποσοστό 2,47% και έκλεισε στα 118,85 δολ. και ακολούθησαν Walt Disney στα 110,44 δολ. με άνοδο 1,02% και η JPMorgan Chase με κέρδη 0,73% στα 132,23 δολ.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Salesforce (-2,94%), η UnitedHealth Group (-2,04%) και η Chevron (-2,03%).

Τα στοιχεία για την πορεία των τιμών σε Ευρώπη και ΗΠΑ ανακοινώθηκαν λίγο πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεχτεί στο Οβάλ Γραφείο τον πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ για να συζητήσουν για τον πληθωρισμό.

Σε σύντομες δηλώσεις λίγο πριν τη συνάντηση, ο Μπάιντεν είπε ότι το σχέδιό του για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού “ξεκινά με μια απλή πρόταση: σεβαστείτε τη Fed, σεβαστείτε την ανεξαρτησία της Fed, κάτι που έχω κάνει και θα συνεχίσω να κάνω”.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει σε προηγούμενες ομιλίες του ότι προτεραιότητά της Fed είναι πλέον να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό μετά την εκτίναξη των τιμών σε υψηλά 40 ετών.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Christopher Waller, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την κάθε φορά μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει προς το επίπεδο του 2% που είναι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας.

Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης στις τελευτείες δύο συνεδριάσεις πολιτικής και αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλες δύο αυξήσεις, κατά 50 μ.β. την κάθε φορά, στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της μέσα στο καλοκαίρι. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed λένε ότι περιμένουν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια έως ότου φτάσουν περίπου στο 2,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και περαιτέρω εάν χρειαστεί.

Exit mobile version