12.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πόλος έλξης για ψηφιακούς νομάδες. By North Project Real Estate

Must read

Η αναβάθμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και οι νέες αναπτύξεις ακινήτων στην περιοχή έχουν συμβάλει, ώστε να θεωρείται ως ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για ψηφιακούς νομάδες και εργαζόμενους εξ αποστάσεως.

Σε Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο και Σούνιο, η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα από ξένους ή και Έλληνες που απασχολούνται σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό.

Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν κυρίως ακίνητα μεγάλης επιφάνειας κοντά στη θάλασσα, με το παράκτιο μέτωπο της Αττικής, να φαντάζει ιδανικό σημείο για να τους υποδεχτεί. Στόχος τους είναι να συνδυάσουν την υψηλή ποιότητα ζωής και τις ελκυστικές τιμές ενοικίασης σε σχέση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, με την εξ αποστάσεως εργασία.

Η τάση αυτή έχει αρχίσει να διακρίνεται από το περσινό καλοκαίρι, όταν ξεκίνησαν να φτάνουν τα πρώτα αιτήματα σε μεσιτικά γραφεία κι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και φέτος αναμένεται να γίνει ακόμα πιο εμφανής.

Το 2021 η περιοχή της Αττικής με την μεγαλύτερη αύξηση των τιμών ενοικίασης ήταν η Ανάβυσσος

Ήδη, η σταδιακή αύξηση της ζήτησης προς τις περιοχές του παραλιακού μετώπου της Αττικής, έχει αρχίσει να επηρεάζει την αγορά ακινήτων στα σημεία αυτά. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos, το 2021, η περιοχή της Αττικής με την μεγαλύτερη αύξηση των τιμών ενοικίασης ήταν η Ανάβυσσος με 25% έναντι του 2020. Το μέσο κόστος για την ενοικίαση μιας κατοικίας στην εν λόγω περιοχή διαμορφώνεται πλέον σε 7,5 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση.

Αντίστοιχα, αύξηση κατά 20% σημείωσαν οι τιμές ενοικίασης στο Σούνιο, όπου πλέον η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 10,6 ευρώ/τ.μ.. Αύξηση κατά 14,3% σε 7,3 ευρώ/τ.μ. καταγράφηκε και στην περιοχή του Μαρκόπουλου.

Εν τω μεταξύ, το κόστος για την ενοικίαση μιας πολυτελούς μονοκατοικίας ή βίλας στην ευρύτερη περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, κατά τους θερινούς μήνες, διαμορφώνεται πλέον σε 4.000 ευρώ την εβδομάδα, ή 48.000 ευρώ για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό μεταφράζεται σε ετήσια απόδοση της τάξεως του 4,2%, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας AlgeanProperty, η οποία ειδικεύεται στην αγορά των πολυτελών εξοχικών κατοικιών.

Η ειδική βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες

Η θέσπιση κινήτρων από την κυβέρνηση, μέσω της θέσπισης ειδικής «βίζα» για τους ψηφιακούς νομάδες, έχει λειτουργήσει θετικά μέχρι στιγμής, συνεισφέροντας στην προσέλκυση περισσότερων επαγγελματιών, καθώς υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί περισσότερες από 3.000 αιτήσεις για την έκδοση της Digital Nomads Visa.

Η συγκεκριμένη άδεια χορηγείται σε πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται εξ αποστάσεως. Είναι διάρκειας 12 μηνών και αφορά ανθρώπους που απασχολούνται από εταιρείες που διατηρούν την έδρα τους στο εξωτερικό, ή εναλλακτικά είναι αυτοαπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά με πελάτες εκτός Ελλάδας.

Ενδεικτικό της σημασίας προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα, είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων, οι οποίοι προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία, τόσο στην αγορά ακινήτων, όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι με βάση τις προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής του, χωρίς να επιβαρύνει το εθνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Ως εκ τούτου, οι ελάχιστοι αυτοί πόροι έχουν καθοριστεί σε 3.500 ευρώ μηνιαίως και θα πρέπει να αποδεικνύονται μέσω της σύμβασης εργασίας, ή από τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση δε, που ο ενδιαφερόμενος θέλει να εκδώσει βίζα και για τη σύζυγό ή τη συμβία του, το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% και κατά 15% για κάθε τέκνο.

Σημειωτέον ότι η αρχική βίζα έχει διάρκεια 12 μηνών, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα ένα έτος, ενώ παρέχεται η δυνατότητα για περαιτέρω διαμονή, μέσω κατάθεσης νέας αίτησης μετά το πέρας της πρώτης διετίας. Μεταξύ άλλων, ο ενδιαφερόμενος δεν θα μπορεί να απασχολείται στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετική μελέτη που υλοποίησε το MIT Enterprise Forum, προέκυψε ότι αν η Ελλάδα κατορθώσει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε ετήσια βάση, θα εξασφαλίσει οικονομικό όφελος άνω των 1,6 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το οικονομικό αποτύπωμα 2,5 εκατ. τουριστών.

Το νούμερο των 100.000 θεωρείται εφικτό, εφόσον επιβεβαιωθούν οι τωρινές προβλέψεις που αναφέρουν ότι ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων θα αυξηθεί σε περίπου 1 δισ. ανθρώπων μέχρι το 2035, από 4 εκατ. πριν την πανδημία.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article