8.4 C
Kifissia
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Αγροτική κοροϊδια εκ μέρους της ΝΔ. Γράφει ο Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης

Must read

Αγροτική κοροϊδια εκ μέρους της ΝΔ.

Σήμερα υπέπεσε στην αντίληψη μου η ανακοίνωση της ΝΔ για τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και θυμήθηκα την συνάντηση που είχα πριν λίγες ημέρες με στέλεχος της ΝΔ  ο οποίος τυγχάνει επαγγελματίας αγρότης με όλη την σημασία της λέξης και ο οποίος κατά λέξη μου είπε ότι καταστρεφόμαστε, κάθε χρόνο  και χειρότερα.

Σκέφτηκα ότι κάποιος από τους δύο κάνει λάθος, δεν μπορεί η ΝΔ να ανακοινώνει τα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και σοβαρό της στέλεχος, αγρότης ο ίδιος να μου λέει ότι κάθε χρόνο και χειρότερα και ότι θα καταστραφούμε.

Αποφάσισα λοιπόν να διαθέσω λίγο χρόνο για να βρω την αλήθεια, μέσω ανεξάρτητων φορέων.

Τα πρώτα στοιχεία τα βρήκα από τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 για τον πρωτογενή τομέα, για το σύνολο της χώρας έχουμε λοιπόν και λέμε :

 1. Η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση παρουσιάζει μείωση κατά 18,8 %.
 2. Η μέση χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση ανά εκμετάλλευση είναι για το 2021 53,8 στρέμματα το οποίο είναι πάρα πολύ μικρό μέγεθος.
 3. Ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ανάμεσα στα έτη 2009 – 2020 παρουσιάζουν μείωση κατά 26,6 %.
 4. Οι εκμεταλλεύσεις με χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση μειώθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα κατά 26,7 %.
 5. Οι εκμεταλλεύσεις με αρδευθείσες εκτάσεις μειώθηκαν κατά 27,7 %.
 6. Οι αρδευθείσες εκτάσεις μειώθηκαν κατά 7,5 %.
 7. Οι αμιγώς γεωργικές εκμεταλλεύσεις , μειώθηκαν κατά 22,4 %.
 8. Οι αμιγώς κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 20 %.
 9. Οι μεικτές γεωργικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 45,7 %.
 10. Η κατανομή των εκμεταλλεύσεων κατά βασικές κατηγορίες χρήσης μειώθηκαν όλες, οι αροτραίες κατά 34,6 %, τα αμπέλια κατά 41,3 %, οι δενδρώδεις κατά 22,8 %, τα θερμοκήπια κατά 6,5 % και οι λοιπές εκτάσεις κατά 15,8 %.
 11. Η κατανομή  της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης   των εκμεταλλεύσεων κατά βασικές κατηγορίες χρήσης σε στρέμματα, μειώθηκαν όλες, οι αροτραίες κατά 16,1 %, τα αμπέλια κατά 29,7 %, οι δενδρώδεις κατά 9,7 %, οι λοιπές εκτάσεις κατά 31,1 %.
 12. Οι εκμεταλλεύσεις των βοοειδών μειώθηκαν κατά 34,9 %, των προβάτων κατά 15,7 %, των αιγών κατά 25,3 %, των χοίρων κατά 21,6 %, και των πουλερικών κατά 26,7 %.
 13. Ο αριθμός των ζώων μειώθηκε σημαντικά, τα βοοειδή μειώθηκαν κατά 3,7 %, τα πρόβατα κατά 15,7 %, οι αίγες κατά 25,3 %, οι χοίροι κατά 21,6 % και τα πουλερικά κατά 26,7 %.
 14. Η απασχόληση των κατόχων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των μελών της οικογένειας τους μειώθηκε και αυτή, η αποκλειστική απασχόληση μειώθηκε κατά 29,7 %, η κύρια με άλλη δευτερεύουσα κατά 56,7 %, και η δευτερεύουσα με άλλη κύρια κατά 31,5 %.
 15. Στην μελισσοκομία οι εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 17,5 %.
 16. Η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη μειώθηκε κατά 10,8 %, στην Κεντρική Μακεδονία κατά 15,5 %, στην Δυτική Μακεδονία κατά 15,7 %, στην Ήπειρο κατά 31,3 %, στην Θεσσαλία κατά 11,5 %, στην Στερεά Ελλάδα κατά 25,5 %, στα Ιόνια νησιά κατά 27,1 %, στην Δυτική Ελλάδα κατά 19,7 %, στην Πελοπόννησο κατά 24,1 %, στην Αττική κατά 13,6 %, στο Βόρειο Αιγαίο κατά 25,4 %, στο Νότιο Αιγαίο κατά 34 %, και στην Κρήτη κατά 18,4 %.

Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα της απογραφής του πρωτογενούς τομέα για το 2021 βγάζουμε με ασφάλεια το συμπέρασμα ότι η κατάσταση  στον πρωτογενή τομέα παραμένει πάρα πολύ κακή και με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ  δεν έχει να παρουσιάσει κανένα σοβαρό έργο στα παρακάτω σημαντικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα :

 1. Στο ότι το μέσο μέγεθος της γεωργικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό, με αποτέλεσμα το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων να έχει ως συνέπεια την ανεπαρκή μηχανοποίηση, το χαμηλό επίπεδο ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, τη χαμηλή παραγωγικότητα και το πολύ χαμηλό εισόδημα των αγροτικών οικογενειών.
 2. Το επίπεδο εκπαίδευσης των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα είναι χαμηλό και έχει επιπτώσεις, όχι μόνο στην παραγωγικότητα, αλλά και στην εισαγωγή καινοτομιών και στην προσαρμοστικότητα του κλάδου στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της διεθνούς αγοράς. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η ανακοίνωση της ΝΔ συνιστά ομολογία αποτυχίας σε αυτό το βασικό πρόβλημα.
 3. Όλο και λιγότεροι νέοι εισέρχονται στο αγροτικό επάγγελμα με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η απασχόληση των κατόχων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των μελών της οικογένειας τους. Η ηλικιακή διάρθρωση των αγροτών αποδεικνύει ότι ο αγροτικός πληθυσμός είναι γερασμένος.
 4. Σημαντικό τμήμα του γεωργικού εισοδήματος προέρχεται από τις επιδοτήσεις τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες έχουν μειωθεί και θα μειώνονται τα επόμενα χρόνια.
 5. Η έλλειψη υποδομών που θα κάνουν το αγροτικό επάγγελμα περισσότερο ευχάριστο, παραγωγικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό. Έχει αποδειχθεί σε χώρες της ΕΕ ότι όσες επενδύουν στην αγροτική ανάπτυξη έχουν καταφέρει να πουλάνε ΄΄Κρέας στους Γερμανούς΄΄ όπως διασκεδαστικά αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς ενώ η ΝΔ για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους ενισχύει υπερβολικά τις άμεσες ενισχύσεις.
 6. Να δημιουργήσει ένα ευέλικτο πλαίσιο πρόσκλησης ξένων εργατών γης από φιλικές χώρες και όχι μόνο από το Πακιστάν.
 7. Να προστατέψει τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα στις Διεθνείς αγορές και να αξιοποιήσει σοβαρά τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.
 8. Να προστατέψει τα κεφάλαια της ΚΑΠ και να τα κατευθύνει αποκλειστικά και μόνο στους παραγωγούς.
 9. Σε συνεργασία με τις αγροτικές βιομηχανίες να υποστηρίξει νομοθετικά τις μεγάλες επιχειρηματικές συνέργειες και συμπράξεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και κρίσιμες εμπορικές μάζες για να κινηθούμε στα επίπεδα της διεθνούς αγοράς με σκοπό την αντιμετώπιση των κύριων διαπιστωμένων αδυναμιών μας όπως η έλλειψη όγκου προσφερόμενων προϊόντων από τον κάθε μεμονωμένο φορέα, η έλλειψη ποικιλίας προϊόντων, η χρονική διάρκεια της παρουσίας μας στην αγορά, η απουσία ενιαίου μάρκετινγκ και εμπορικής πολιτικής και τα μέτρια οργανωμένα logistics,  ειδικά στο Last mile Logistics.
 10. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εμπορευματικών σταθμών και των Logistics στην χώρα.
 11. Να αντιμετωπιστεί η χαμηλή επενδυτική ένταση, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων όπως πχ η παλαιότητα του εξοπλισμού.
 12. Να μειωθούν τα υπερβολικά κοστολόγια για τους παραγωγούς και τις αγροτικές βιομηχανίες.
 13. Να αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα και παραμένουν ανεκμετάλλευτα όπως πχ η Γεωθερμία.

Επίσης τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι πρέπει να τεθούν άμεσα προτεραιότητες από την Κυβέρνηση, και αυτές έχουν όνομα, το όνομα τους είναι βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, καπνός και αλιεύματα.

Στο βαμβάκι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βιομηχανικής αξιοποίησης του εντός της χώρας κατασκευάζοντας νήματα, ρούχα, έλαιο, ζωοτροφές από το να το εξάγουμε σκέτο ως αγροτικό προϊόν.

Στον τομέα των οπωροκηπευτικών ο οποίος αναπτύσσεται εξαιρετικά υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορούν να αυξηθούν οι εκτάσεις, να αξιοποιηθεί η γεωθερμία για την μείωση του κόστους παραγωγής και την πρωιμότητα των προϊόντων μας ώστε να μπαίνουμε στην αγορά με καλύτερες τιμές και νωρίτερα από όλους.

Το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα οφείλεται στην Φέτα και στο γιαούρτι, η κυβέρνηση δυστυχώς ακόμη δεν έχει προστατέψει με αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα ούτε την Φέτα, ούτε το στραγγιστό γιαούρτι, ούτε τα παραδοσιακά γιαούρτια με  πέτσα, με αποτέλεσμα ξένα προϊόντα να υποκλέπτουν την παράδοση μας.

Ολοκληρώνοντας να πούμε ότι οι υπεύθυνοι της ΝΔ θα πρέπει να σταματήσουν να ψεύδονται ότι όλα βαίνουν καλώς στον πρωτογενή τομέα και να επιδείξουν περισσότερο αποτελεσματικό έργο, και στην επόμενη απογραφή αν είναι δυνατό να αντιστραφεί η άσχημη αυτή κατάσταση, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο τροφοδότης των αγροτικών βιομηχανιών, οι οποίες δίνουν υπεραξία στα αγροτικά μας προϊόντα μετασχηματίζοντας τα σε ανταγωνιστικά προϊόντα διατροφής και μη, τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας στους πολίτες αυτής της χώρας εργασία και εισόδημα.

Κάτω από αυτές τις άσχημες συνθήκες στον πρωτογενή τομέα, η αγροτική βιομηχανία ευτυχώς, παρά τα εμπόδια, την γραφειοκρατία, και την υπερβολική φορολογία, κατάφερε κυριολεκτικά να ξελασπώσει τον αγροδιατροφικό τομέα ως σύνολο,  πετυχαίνοντας το 2020 πλεόνασμα 524 εκ.€ και το 2021 πλεόνασμα 492 εκ.€ με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε τι θα είχε πετύχει ο αγροδιατροφικός κλάδος ως σύνολο, αν ο πρωτογενής τομέας δεν ήταν ασθενής.

Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης

Υποψήφιος με την ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ στο Κιλκίς

Γεωπόνος ΑΠΘ, ΜΒΑ, M.Sc

 

 

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article