23.7 C
Kifissia
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Ήπιες μεταβολές στην Wall, νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 και Nasdaq

Must read

Με ήπιες μεταβολές και έντονη νευρικότητα, παρά τη θετική υποδοχή της αλλαγής “φρουράς” στον Λευκό Οίκο μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν κινήθηκε την Πέμπτη η Wall Street, με τους δείκτες της να κλείνουν με οριακές μεταβολές, πλην του τεχνολογικού Nasdaq, που πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν επίσης σε ισχυρά αποτελέσματα από τους κολοσσούς του τεχνολογικού κλάδου την ερχόμενη εβδομάδα. Ιστορικό υψηλό, αν και οριακά, πέτυχε και ο S&P 500.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones απώλεσε 12,37 μονάδες ή 0,04%, στις 31.176,01 μονάδες, με τον γενικό S&P 500 να “προσθέτει” 1,22 μονάδες ή 0,03%, στις 3.853,07 μονάδες, με ώθηση από τον κλάδο της τεχνολογίας. Ο δε τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο 73,67 μονάδων ή 0,55%, στις 13.530,92 μονάδες.

Η άνοδος της μετοχής της Apple κατά 3,7% οφείλεται κυρίως στη δήλωση της αναλύτριας Katy Huberty της Morgan Stanley, στην οποία ανέφερε ότι αναμένει ένα δ’ τρίμηνο – ρεκόρ για τον τεχνολογικό κολοσσό, με τους επενδυτές να αναμένουν θετικές εκπλήξεις και από Microsoft και Facebook, οι μετοχές των οποίων έχουν κερδίσει τουλάχιστον 6% την τρέχουσα εβδομάδα, λίγο πριν ανακοινώσουν αποτελέσματα.

Η εκτίναξη πάντως των δεικτών σε συνεχή, νέα ιστορικά υψηλά έχει αυξήσει τους φόβους μεταξύ μέρους των επενδυτών για μια πιθανή πτωτική αναδίπλωση το επόμενο διάστημα.  O S&P 500 έχει ήδη κερδίσει 2,8% το τρέχον έτος, ενώ ο Nasdaq έχει καταγράψει άνοδο περί το 5% την ίδια περίοδο.

“Το πλέον πρόσφατο ράλι στο χρηματιστήριο έχει μπροστά του τουλάχιστον μια ανάσα ανακοπής και μάλιστα σύντομα”, εκτιμά ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Miller Tabak, σε γραπτό σχόλιό του.

Ο S&P 500 διαπραγματεύεται στις 22,8 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη, κοντά στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν κατά τη διάρκεια της “φούσκας” των dotcom το 2000, σύμφωνα με την FactSet. Κινείται επίσης κατά 16% άνω του μέσου όρου κινητικότητας των τελευταίων 200 ημερών, επίπεδα εξαιρετικά υψηλά ακόμη και για bull market.

Ο Μπάιντεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης του Covid, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, εκδίδοντας 10 εκτελεστικά διατάγματα και αναφερόμενος στην βούλησή του να κάνει χρήση του Νόμου περί Αμυντικής Παραγωγής για να επιταχύνει την παραγωγή εξοπλισμού προστασίας. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί ήδη να επιταχύνει τη διανομή εμβολίων ανά τη χώρα, με αύξηση των σημείων εμβολιασμών και εκκίνηση μιας καμπάνιας εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

“Βλέπουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών ως παράγοντα – κλειδί για την πορεία των μετοχών μέσα στο 2021, όπως η κινητικότητα των ανθρώπων και τα κρούσματα κορονοϊού αποτέλεσαν οδηγό το 2020”, τονίζει ο Keith Parker, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην UBS, σε σημείωμά του.

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ διαδεχόμενος τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Κατά το διάγγελμά του προς τον λαό των ΗΠΑ στη διάρκεια της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του, κάλεσε τους Αμερικανούς να απορρίψουν τις προσπάθειες να σπαρεί διχόνοια εντός του έθνους και δεσμεύτηκε να εργαστεί και για τα συμφέροντα των ψηφοφόρων που δεν τον υποστήριξαν. “Η δημοκρατία επικράτησε”, τόνισε.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης κατά πόσο ο νέος πρόεδρος θα μπορέσει να “περάσει” το σχέδιό του για νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων από το Κογκρέσο και ειδικά από την σχεδόν μοιρασμένη Γερουσία, όπου η πλειοψηφία των Δημοκρατικών κρίνεται από την ψήφο της αντιπροέδρου των ΗΠΑ (και προέδρου του σώματος) Καμάλα Χάρις.

Η μετοχή της αεροπορικής United υποχώρησε κατά 6,4% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της την Τετάρτη το βράδυ. Η εταιρεία προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να “υποφέρουν” στο αρχικό τμήμα του 2021, όσο η πανδημία θα συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 10 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 19 με αρνητικά. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Intel, Apple και Travelers Cos. και των απωλειών εκείνες των Chevron, Walgreens Boots Alliance και Boeing.

Μάκρο

Οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν οριακά μόνο την προηγούμενη εβδομάδα και παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, σηματοδοτώντας αυξημένη πίεση εξαιτίας της πανδημίας στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος από τακτικά κρατικά προγράμματα, υποχώρησαν κατά 26.000 στις 900.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, τα στοιχεία εμφάνισαν πτώση μεγαλύτερη των 151.000, στις 960.668 αιτήσεις.

Οι διαρκείς αιτήσεις για συμμετοχή σε κρατικά προγράμματα, μειώθηκαν κατά 127.000 στα 5,05 εκατ. την εβδομάδα μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 935.000 αρχικές αιτήσεις και 5,3 εκατ. διαρκείς αιτήσεις.

Τα στοιχεία συνεχίζουν κατά πολύ να υπερβαίνουν τα προ κρίσης επίπεδα καθώς η αναβίωση της πανδημίας οδηγεί σε πιο αυστηρούς περιορισμούς και εντείνει τις ανησυχίες.

Αύξηση 5,8% κατέγραψαν εξάλλου οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, και διαμορφώθηκαν στα 1,67 εκατ.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2006, και σηματοδοτεί ότι η αγορά κατοικίας τελειώνει το 2020 με ισχυρό βηματισμό.

Οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 1,71 εκατ., υψηλότερα 4,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Και τα δύο στοιχεία ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Τον Νοέμβριο, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 1,578 εκατ. έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,547 εκατ.

Τα μηνιαία στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών είναι ευμετάβλητα και συχνά αναθεωρούνται.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article