Ήπια ανοδικά η Wall καθώς συνεχίζεται η διελκυστίνδα για το χρέος

0
198

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας η Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να ξεχωρίζει σήμερα καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες στην Ουάσινγκτον για την αύξηση του ορίου στο ομοσπονδιακό χρέος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Κυριακή ανακοίνωσε ότι περιμένει ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου για το πλαφόν στο χρέος να ξεκινήσει την Τρίτη.

“Παραμένω αισιόδοξος γιατί είμαι εκ γενετής αισιόδοξος”, ανέφερε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή. “Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει μια επιθυμία από την πλευρά τους και από την δική μας να καταλήξουμε σε συμφωνία. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα σημείωσε ότι οι διαπραγματευτές του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου είναι ακόμα “μακριά” στις συζητήσεις που διεξάγουν για την αύξηση του ορίου στο ομοσπονδιακό χρέος προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική πτώχευση των ΗΠΑ.

 

 

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βρεθεί σε θέση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της λόγω μιας αποτυχίας των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία έχουν αρχίσει να εντείνονται καθώς πλησιάζει η 1η Ιουνίου, η ημερομηνία που η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζάνετ Γέλεν προσδιόρισε ως το σημείο όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ξεμείνει από λεφτά.

Το 2011 ένα ανάλογο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου με τον Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε τον οίκο S&P να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε AA+. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχαναν την κορυφαία αξιολόγηση AAA.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε ένα σερί πέντε διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων με άνοδο 47,98 μονάδες ή 0,14% και σκαρφάλωσε στις 33.348,60 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 12,20 μονάδες ή 0,3% στις 4.136,28 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 80,47 μονάδες ή 0,66% στις 12.365,21 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 19 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Intel με κέρδη 0,85 δολ. ή 2,94% στα 29,80 δολ. και ακολούθησαν American Express με άνοδο 1,40% στα 150,00 δολ. και η Walgreens Boots Alliance με κέρδη 1,38% στα 31,50 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Verizon Communications (-2,18%) η UnitedHealth Group (-0,89%) και η Walmart (-0,78%).

Οι επενδυτές θα στρέψουν παράλληλα το βλέμμα τους αυτή την εβδομάδα σε μακρο και εταιρικές ανακοινώσεις που αναμένεται να δώσουν νέα στοιχεία για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής αναμένεται να βρεθούν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις για τον Απρίλιο και τα τριμηνιαία αποτελέσματα των κολοσσών της λιανικής Home Depot Inc. την Τρίτη και Walmart Inc. την Πέμπτη.

Στα μάκρο της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State της New York Fed κατρακύλησε 42,6 μονάδες τον Μάιο στο -31,8, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στο -5. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν επιδείνωση των συνθηκών.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Newmont Corp. ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εηαγορά της αυστραλιανής Newcrest Mining Ltd. έναντι 17,5 δισ. δολ.

Η Oneok Inc. από την πλευρά της ανακοίνωσε την εξαγορά της Magellan Midstream Partners έναντι 18,8 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές.

Η 3M Co. τέλος ανακοίνωσε την απόλυση του Michael Vale, προέδρου και υπεύθυνου επιχειρηματικών λειτουργιών της εταιρείας,  επικαλούμενη “ανάρμοστη συμπεριφορά και παραβίαση των πολιτικών της εταιρείας, χωρίς να σχετίζεται με τις λειτουργίες και χρηματοοικονομική της πορεία”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.