14.1 C
Kifissia
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Έσπασε το τετραήμερο ανοδικό σερί του Dow – Στο -10% έκλεισε η μετοχή της Cisco

Must read

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με σημαντικές απώλειες για τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, καθώς οι επενδυτές έκαναν ένα διάλειμμα από το ράλι που έχει σημειωθεί αυτόν τον μήνα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 45,74 μονάδες ή 0,13%, στις 34.945,47 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 5,36 μονάδες ή 0,12%, στις 4.508,24 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 9,84 μονάδες ή 0,07%, στις 14.113,67 μονάδες.

Η μετοχή της Chevron σημείωσε πτώση 1,58%, ενώ ο ενεργειακός κλάδος εντός του S&P 500 υποχώρησε σχεδόν 3%, στη χειρότερη ημέρα του σε περισσότερο από έναν μήνα, σε μία ημέρα κατά την οποία το αμερικανικό αργό απώλεσε σχεδόν 5%.

Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά στοιχεία για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν τις μετοχές αυτόν τον μήνα. Με τον Νοέμβριο περίπου στα μισά του δρόμου, ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο κατά περισσότερο από 7% για τον μήνα, ενώ ο Dow έχει σημειώσει πρόοδο άνω του 5%. Ο Nasdaq έχει εκτιναχθεί πάνω από 9% την ίδια περίοδο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, δείκτης τιμών χονδρικής, υποχώρησε 0,5%. Αυτό σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020.

Το γεγονός ήρθε μια ημέρα αφότου ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός για τον Οκτώβριο, σε ακόμη ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τους επενδυτές που ελπίζουν ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας, Federal Reserve, θα θεωρήσει την πορεία του πληθωρισμού αρκετά ικανοποιητική ώστε να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων. Η συνεδρίαση της Τρίτης έφερε τα μεγαλύτερα κέρδη για τον S&P 500 και τον Nasdaq από τον Απρίλιο.

“Τα οικονομικά δεδομένα μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν ότι προς το παρόν βρισκόμαστε σε αυτή την ήπια επιβράδυνση, επιστρέφοντας σε χαμηλότερο πληθωρισμό χωρίς στοιχεία σοβαρής συρρίκνωσης”, δήλωσε ο Tom Hainlin, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στην U.S. Bank Wealth Management. “Είναι σαν αυτό το σενάριο Goldilocks της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, αλλά όχι πολύ γρήγορα”.

Η μετοχή Cisco Systems κατακρημνίστηκε κατά σχεδόν 9,83% αφού η εταιρεία πρόσφερε αδύναμο guidance για το τρέχον τρίμηνο και το πλήρες οικονομικό έτος. Η Palo Alto Networks κατέγραψε πτώση 5,42% μετά την έκδοση θλιβερής πρόβλεψης για τις χρεώσεις της εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Η Walmart υποχώρησε κατά 8,09%, αφού ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου μείωσε τις προβλέψεις για τα αναμενόμενα κέρδη για το έτος. Η Macy’s είδε τον τίτλο της να σημειώνει άνοδο 5,67% αφού η εταιρεία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη γ’ τριμήνου.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 17 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Intel, McDonald’s, Microsoft, ενώ των απωλειών εκείνες των Cisco, Walmart, Walgreens Boots Alliance.

Υψηλό τριών μηνών για τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Σε υψηλό τριών μηνών σκαρφάλωσε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας, σε μία ένδειξη ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνεχίζει να αποδυναμώνεται μετά τις ισχυρές επιδόσεις των προηγούμενων μηνών.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 13.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 231.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 220.000.

Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 32.000 στις 1,865 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις συμπλήρωσαν οκτώ διαδοχικές εβδομάδες ανόδου, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό σχεδόν δύο ετών.

Η πρόσφατη αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του πληθωρισμού και τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες έχουν ενισχύσει τις εκτιμήσεις ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve έχει πλέον ολοκληρωθεί. Οι αγορές έχουν μάλιστα αρχίσει να προετοιμάζονται για μειώσεις των επιτοκίων από το επόμενο έτος, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME Group. Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2022 η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης στο 5,25% με 5,50%.

Σημαντική υποχώρηση και αρκετά μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν παρουσίασαν οι τιμές των προϊόντων που εισάγουν οι ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σε ακόμα μία θετική εξέλιξη για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών παρουσίασε πτώση κατά 0,8% τον περασμένο μήνα έναντι της αύξησης κατά 0,1% του Σεπτεμβρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μικρότερη αποκλιμάκωση κατά 0,3%.

Περαιτέρω δε, ακόμα και χωρίς τις τιμές των καυσίμων (που υποχώρησαν διεθνώς) οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων ήταν μειωμένες κατά 0,2%.

Την ίδια ώρα πτώση κατά 1,1% παρουσίασαν και οι τιμές εξαγωγών, επίσης σημαντικά μεγαλύτερη από το -0,5% που περίμεναν οι αναλυτές.

Συνέχισε να συρρικνώνεται τον Νοέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφεια, τη μεγαλύτερη πόλη της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, με τον ρυθμό να επιβραδύνει πάντως από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιεί η Philadelphia Fed.

Ειδικότερα, ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιφέρεια βελτιώθηκε ελαφρώς στο -5,9 το Νοέμβριο από -9 τον προηγούμενο μήνα. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες επιδεινώνονται.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ τοποθετούσαν τον δείκτη στο -7,5.

Αυτή είναι πάντως η 16η αρνητική μέτρηση τους τελευταίους 18 μήνες.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin