20.6 C
Kifissia
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Έσπασε το πτωτικό σπιράλ το Χρηματιστήριο Αθηνών

Must read

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από αρκετές ημέρες πιέσεων ξαναβρήκε τον δρόμο για τη ζώνη των 820 μονάδων, έχοντας αυτήν τη φορά τη στήριξη των περισσοτέρων τίτλων, αν και δεν έλειψαν τα “βαρίδια”.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,06% στις 817,55 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 820 μονάδων (+1,36%) και 809,11 μονάδων (+0,02%). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,08 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,89 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Έσπασε το πτωτικό σπιράλ το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,21%  στις 1972,82 μονάδες, ενώ στο +0,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.264,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,61% στις 542,25 μον.

Μπορεί να άρχισε τις συναλλαγές με αρκετή επιφυλακτικότητα, όμως το θετικό γύρισμα των διεθνών αγορών προκάλεσε τις αγοραστικές δυνάμεις να ενεργοποιηθούν και να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη πάλι πάνω από τις 815 μονάδες. Βέβαια, κάποιος καταλύτης που να ευθύνεται για αυτήν την αλλαγή δεν έχει διαφανεί ακόμη, με χρηματιστηριακές πηγές να εκφράζουν κάποιες αμφιβολίες για τη συνέχεια της κίνησης.

Πάντως, το θετικό της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών για ακόμη μία φορά έμεινε πιστό στο μοτίβο της υπεραπόδοσης σε σχέση με την ευρωπαϊκή ανοδικότητα, κάτι που έχει παρατηρηθεί από τους πλείστους εγχώριους αναλυτές τους τελευταίους μήνες. Το τελευταίο επισημαίνει σήμερα και ο Απόστολος Μάνθος, ο οποίος τονίζει ότι παρά τη συνεχή πίεση από τον ανηλεή βομβαρδισμό των αρνητικών νέων, ο δείκτης στέκεται σε “υποφερτά” διαγραμματικά επίπεδα διόρθωσης. Με σκιώδη μεν συνολικό τζίρο συναλλαγών, αλλά δεν παύει να στέκεται. Στο παρελθόν θα είχε ξηλωθεί το διαγραμματικό “πουλόβερ” προ πολλού. Το γεγονός αυτό ίσως έχει να μας πει ενδόμυχα ότι η αγορά έχει πιο πολλά να αναμένει προς τα πάνω από αυτά που διακρίνει προς τα κάτω.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, τη στιγμή που οι βασικότεροι αμερικάνικοι μετοχικοί δείκτες “σύρθηκαν” χθες σε νέα χαμηλά διετίας αποτυπώνοντας το εν γένει αρνητικό περιβάλλον αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων, το ημερήσιο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη εναπόκειται σε σημαντικό βαθμό στην τύχη των δημοπρασιών για μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού τίτλους, καθώς η παγιοποιημένη αποστασιοποίηση των εν δυνάμει συναλλασσόμενων από τη Λεωφόρο Αθηνών δυσχεραίνει τη λήψη βάσιμων συμπερασμάτων αναφορικά με τις κινήσεις της ελληνικής αγοράς. Στα θετικά η -ως τώρα- αποφυγή διάσπασης της πολλαπλής διαγραμματικής στήριξης των 780-790 μονάδων του Γενικού Δείκτη, η οποία προσφέρει κάποιες “ανάσες” στο χειμαζόμενο bullish σενάριο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil έκλεισε με άλμα 4,06%, με τις Alpha Bank, Jumbo, Πειραιώς, Εθνική και Aegean να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ και ΔΕΗ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Quest, Titan, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Coca Cola, ΟΛΠ, Βιοχάλκο και Σαράντης.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article