Σε μία νέα τομή στο καθεστώς κατάρτισης μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τέως ΟΑΕΔ) σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να συμβάλλει στην κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr εκείνο που σχεδιάζεται είναι η στροφή προς μαζικά προγράμματα κατάρτισης προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα συνεχιστούν τα “οριζόντια” προγράμματα κατάρτισης πάνω σε δεξιότητες -αιχμής, δηλαδή πάνω σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, οι οποίες έχουν ήδη “τρέχουν” βάσει το νέου νόμου “δουλειές ξανά”. Ωστόσο, πέρα από τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα, έχουν ξεκινήσει διεργασίες πρόσθεσης νέων προγραμμάτων, πιο στοχευμένων, τα οποία θα αφορούν τομείς -κλάδους της οικονομίας στην οποία έχουν διαγνωστεί ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Με αυτό τον τρόπο, μεταξύ άλλων, αναμένεται να επιχειρήσει η επόμενη κυβέρνηση να συμβάλλει στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας -που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σημείωσαν ρεκόρ 10ετίας φέτος- και έτσι στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά και του ΑΕΠ τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως επερχόμενα τομεακά προγράμματα κατάρτισης θα αφορούν ιδίως ανέργους, καθώς προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους, απαιτούν, σύμφωνα με τις ρήτρες των Βρυξελλών,και τη συμμετοχή των εργοδοτών, κάτι που δεν συναντάται συχνά στη χώρα μας.
Παραπέρα, τα προγράμματα αυτά ενδέχεται να αφορούν έως και 230.000 δικαιούχους. Αυτές είναι “θέσεις” κατάρτισης που έχουν μείνει από τα προγράμματα για 500.000 δικαιούχους που ανακοινώθηκαν το 2021 με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπενθυμίζεται πως 270.000 “θέσεις” έχουν ήδη κατοχυρωθεί από αντίστοιχους δικαιούχους. Από αυτούς οι 150.000 είναι άνεργοι και οι 120.000 είναι εργαζόμενοι. Για τους ανέργους προβλέπονται 200 ώρες κατάρτισης με επιδότηση 1.000 ευρώ και για τους εργαζομένους 80 ώρες κατάρτισης με 400 ευρώ επιδότηση. Μάλιστα, πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, 250.000 όχι μόνο έχουν κατοχυρώσει τη συμμετοχή τους, αλλά έχουν επιλέξει πρόγραμμα κατάρτισης. Από αυτούς, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΔΥΠΑ με τα οποια ήλθε σε επαφή το Capital.gr, οι 85.000 έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση τους και έχουν πιστοποιηθεί, ενώ κοντά στους 75.000 (επί συνόλου 85.000) έχουν λάβει και την επιδότηση που δικαιούνται (1.000 ευρώ οι άνεργοι, 400 ευρώ οι εργαζόμενοι). Από εκεί και πέρα, 105.000 παραμένουν σε διαδικασία κατάρτισης κατά την τρέχουσα περίοδο.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν στο Capital.gr πως πέρα από τους 230.000 νέους καταρτιζόμενους (ιδίως μέσω των επερχόμενων τομεακών προγραμμάτων), στην ατζέντα της ΔΥΠΑ, όπως άλλωστε προκύπτει από το ίδιο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ (το οποίο κάνει λόγο για κατάρτιση 700.000 ατόμων), βρίσκονται επιπλέον 200.000 θέσεις κατάρτισης με κονδύλια τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το ΕΣΠΑ.
Συνολικά, δηλαδή για επόμενη 4ετία, προγραμματίζονται συνολικά 430.000 νέες θέσεις κατάρτισης, πέραν των 270.000 που ήδη τρέχουν ή έχουν μόλις ολοκληρωθεί, αγγίζοντας έτσι σε ορίζοντα 5ετίας (2022-2027) τις 700.000.
Αξιολόγηση των παρόχων κατάρτισης
Παράλληλα, πέραν της υλοποίησης των ήδη ανακοινωμένων προγραμμάτων και το σχεδιασμό των επόμενων, η ΔΥΠΑ δίνει έμφαση στο ζήτημα της ποιότητας των παρόχων κατάρτισης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως θα υπάρξει αξιολόγηση των παρόχων με βάση τα αποτελέσματα της κατάρτισης την οποία παρείχαν. Μεταξύ των κριτηριών αυτής της αξιολόγησης θα είναι το αν ο καταρτισμένος βρήκε δουλειά, αλλά ακόμη και με τι μισθό προσελήφθη. Τα στοιχεία αυτά θα τα αντλήσει η ΔΥΠΑ από το πληροφοριακό σύστημα ροών απασχόλησης “Εργάνη”.