16.3 C
Kifissia
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Έριξε και το Χ.Α. το ενεργειακό θρίλερ της Ευρώπης

Must read

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Στο ρυθμό του ενεργειακού θρίλερ ταρακουνήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σημείωσε μία ακόμη βουτιά και αυτή τη φορά προσγειώθηκε στη ζώνη των 830 μονάδων, αφού δεν κατάφερε να απορροφήσει τις διεθνείς πιέσεις.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,83% στις 829,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 838,82 μονάδων (-0,71%) και 828,13 μονάδων (-1,97%). Ο τζίρος ανήλθε στα 70,21  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,47 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12,62 εκατ. τεμάχια.

Έριξε και το Χ.Α. το ενεργειακό θρίλερ της Ευρώπης

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,85%  στις  1991,67 μονάδες, ενώ στο -1,83% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.312,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες  1,95% στις 530,59 μονάδες.

Στους ρυθμούς της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom και της ενεργειακής ασφυξίας τη Ευρώπης βρέθηκε σήμερα το ΧΑ, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ πλέον η Μόσχα εκβιάζει τις Βρυξέλλες να άρουν τις κυρώσεις προκειμένου να επαναφέρει σε λειτουργία τις ροές φυσικού αερίου. Η εργαλειοποίηση των προϊόντων ενέργειας στο πλαίσιο ενός υβριδικού πολέμου, είναι άλλωστε ένας τεράστιος καταλύτης που μπορεί να βυθίσει σε ύφεση την Ευρώπη και να επηρεάσει σφόδρα την ευάλωτη ελληνική οικονομία.

Αυτό άλλωστε επισήμανε σήμερα και η Morgan Stanley, δίνοντας εύσημα στην ελληνική οικονομία, η οποία θα ανακτήσει μετά από πολλά χρόνια την επενδυτική βαθμίδα, υπό την αίρεση όμως να μην διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Η ανάλυση της Morgan Stanley έδωσε κάποιες στηρίξεις στην ελληνική αγορά, καθώς ανέφερε ότι διατηρεί εποικοδομητική στάση απέναντι στην ελληνική οικονομία. Επίσης, εκτιμά πως το sell-off των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί σημαντική ευκαιρία για αύξηση των θέσεων των επενδυτών και αναμένει υπεραποδόση των ελληνικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών προχωρώντας παράλληλα σε αναβάθμιση των στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και για την κερδοφορία τους.

Όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, περιμένουμε την απόφαση από την ΕΚΤ και στις 21 από την αμερικανική Federal Reserve με την αύξηση του 0,50% να είναι δεδομένη, ενώ δεν είναι λίγοι που ποντάρουν σε αύξηση 0,75%. Το “σκάκι” μεταξύ Πούτιν και Ευρώπης συνεχίζεται χωρίς να μπορούμε να στοιχηματίσουμε αν έχουμε σύντομα λήξη. Ο χειμώνας είναι κοντά και από αυτόν εξαρτώνται πολλά.

Στο μεταξύ, τα ελληνικά αποτελέσματα 6μήνουν έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται τέλος του μήνα. Την ίδια ώρα, πλησιάζει η έκθεση Θεσσαλονίκης με την αγορά και όχι μόνο να περιμένει της ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Μέχρι τώρα μας έχει συνηθίσει στις φοροελαφρύνσεις και στα επιδόματα. Σίγουρα με βάση αυτά που έχει αναγγείλει στο παρελθόν θα περιμέναμε ακόμα μία μείωση του εταιρικού φόρου στο 20%. Αυτό θα σήμαινε πως τα καθαρά κέρδη θα αυξηθούν για ακόμα μία φορά ενώ οι ξένες επενδύσεις γίνονται ακόμα πιο θελκτικές. Συνήθως η αγορά βραχυπρόθεσμα βάζει τουλάχιστον “τα καλά” της μέχρι την έκθεση ποντάροντας σε καλά νέα, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος σημείωσε απώλειες 5,45%, με την ΕΥΔΑΠ να κλείνει στο -4,64%. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Βιοχάλκο, Τιτάν, ΕΛΧΑ και Πειραιώς, και άνω του 2% σε Aegean, Quest, Σαράντης, Εθνική και Λάμδα.

Οι απώλειες σε Coca Cola, Alpha bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Eurobank, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ και Jumbo. Χωρίς μεταβολή ο Ελλάκτωρ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ κέρδισε 1,69%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article