21.4 C
Kifissia
Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Ένα κλικ πάνω από τις 890 μονάδες το Χ.Α.Α. την Παρασκευή

Must read

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με μικρά κέρδη και πάνω στις 890 μονάδες έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο, αν και κατάφερε να ανατρέψει το πρωινό αρνητικό κλίμα για ακόμη μία φορά, δεν θέλησε να αναλάβει περισσότερο ρίσκο από όσο “δικαιολογεί” η εποχικότητα της καρδιάς του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 890,70 μονάδες, ενώ  κινήθηκε μεταξύ των 883,72 μονάδων (-0,26%) και 892,18 μονάδων (+0,70%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 32,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,3 εκατ. τεμάχια.

Σε επτάμηνο ανόδου οδεύει το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 2.205,19 μονάδες, ενώ στο +0,57% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.424,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,96% στις 782,71 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,6%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,5%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 1,7%.

Ο χρηματιστηριακός Ιούλιος και το επτάμηνο ολοκληρώνεται σε τρεις συνεδριάσεις και από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί το σερί των θετικών μηνιαίων πρόσημων του Γενικού Δείκτη από το ξεκίνημα της χρονιάς. Αν τελικώς ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 868,48 μονάδες το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα παραμείνει αλώβητος για έβδομο συνεχόμενο μήνα, φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013, διαπιστώνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Secuirities.

Τα γεγονότα που έρχονται μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η πρώτη μετεκλογική πιστοληπτική αξιολόγηση (Fitch BB-, σταθερή προοπτική) και θα βάλει την αγορά σε μια εγρήγορση με προφανείς αποδέκτες τις τραπεζικές μετοχές. Η πρόσφατη υπερκάλυψη της έκδοσης του 7ετους ομολόγου καθώς και η αποκλιμάκωση ρεκόρ του επιτοκίου του 10- ετούς ομολόγου δείχνει ότι υπάρχει χώρος για περισσότερη αισιοδοξία και αν μη τι άλλο καλύτερη προοπτική.

Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις 10 Αυγούστου λειτουργεί υποστηρικτικά σε μια συνολική αναβάθμιση των προβλέψεων με βάση τους νέους φορολογικούς συντελεστές. Τέλος, οι ανακοινώσεις της FED για τα αμερικανικά επιτόκια (31/7) θα διαμορφώσουν διαθέσεις και τάση στο εξωτερικό επηρεάζοντας ανάλογα και την εγχώρια Αγορά καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν μείωση 25 μονάδων βάσης.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται έτοιμος να πατήσει σε νέα φετινή κορυφή αφού τον χωρίζει λιγότερο από 1% από τα υψηλά του 2019. Η αισιοδοξία των τεχνικών δεικτών συμπληρώθηκε από την επιστροφή σε ανοδική τάση και του MACD μετά από ένα βραχυχρόνιο διάλλειμα ανάσας 13 συνεδριάσεων το οποίο ξεκίνησε από τις 8 Ιουλίου. Ο κινητός μέσος των 30 ημερών έμεινε πιστός στην υποστήριξη της τάσης σε όλη την διάρκεια της διόρθωσης η οποία φαίνεται να ακολουθεί το μοτίβο συνεδριάσεων που προηγήθηκαν της συνεδρίασης ορόσημο της 27ης Μαΐου.

Παρά την μείωση των συναλλαγών η εικόνα των συνεδριάσεων της εβδομάδας μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική για τους αγοραστές οι οποίοι δεν επέτρεψαν σε καμιά περίπτωση την είσοδο σε χαμηλότερα επίπεδα όσων πούλησαν τις μετοχές τους υψηλότερα ή απλώς ανέμεναν χαμηλότερα επίπεδα για να τοποθετηθούν. Η πλάγια κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να δώσει σύντομα νέο υψηλό έτους με ζητούμενο την διατήρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα προκειμένου η κατάκτηση των νέων υψηλών να έχει ορίζοντα κατάκτησης της επόμενης τοπικής κορυφής που βρίσκεται στις 950 μονάδες.

Αν και οι ταλαντωτές υποστηρίζουν το νέο ανοδικό περιθώριο η εποχική συρρίκνωση των συναλλαγών μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην διατήρηση της ανοδικής δυναμικής που έχει καταγραφεί μετά την γρήγορη μετεκλογική διόρθωση, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική ξεχώρισε σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 2,83%, και στηρίζοντας την αγορά σε κρίσιμα σημεία. Άνω του 2% ήταν και η άνοδος σε ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος, ενώ άνω του 1% σε Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Βιοχαλκο, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, Cenergy, Motor Oil, Aegean και Φουρλής βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, σημειώνοντας απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Titan, Jumbo και Eurobank, με την τελευταία μάλθστα να διακινεί 12,4 εκατ. τεμάχια, ήτοι το ένα τρίτο της αγοράς.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article