Έναρξη τριμήνου με… πάρτι στη Wall Street

0
270

Με ένα εντυπωσιακό ράλι ξεκίνησαν το τελευταίο τρίμηνο ενός ταραχώδους έτους οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να περνούν στην αντεπίθεση μετά την κατρακύλα του Σεπτεμβρίου και ενώ έχει προηγηθεί ένα εφιαλτικό εννεάμηνο, με την αγορά να διολισθαίνει σε bear market, εν μέσω φόβων ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve θα οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία.

Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με άλμα άνω του 2% την ίδια στιγμή που η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ διολίσθησε στο 3,655% μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας που την οδήγησε πάνω από το 4%. Το ανοδικό ξέσπασμα σήμερα ακολούθησε ένα μαζικό sell-off των δεικτών τον Σεπτέμβριο κατά περίπου 10%, αλλά και το χειρότερο εννεάμηνο των τελευταίων 20 ετών για την αμερικανική αγορά.

Οι ανησυχίες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής αναμένεται πάντως να επανέλθουν στο προσκήνιο καθώς τα στελέχη της Federal Reserve επιμένουν στην επιθετική τους ρητορική για την ανάγκη να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε σήμερα ότι αν και υπάρχουν κάποια αρχικά σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν πολύ υψηλές, πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει σθεναρά για να θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό, έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, κάτι που αναμένεται να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα και σε νέες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της. Ο ετήσιος δείκτης αυξήθηκε κατά 4,9% τον Αύγουστο, χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κέρδισε 765,38 μονάδες ή 2,66% και έκλεισε στις 29.490,89 μονάδες, ενώ ο S&P 500 πρόσθεσε 92,81 μονάδες ή 2,59% στις 3.678,43 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 239,82 μονάδες ή 2,27% και σκαρφάλωσε στις 10.815,43 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones οι 29 έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Chevron με κέρδη 8,06 δολ. ή σε ποσοστό 5,61% και κλείσιμο στα 151,73 δολ. και ακολούθησαν η Intel στα 26,97 δολ. με κέρδη 4,66% και η Caterpillar με άνοδο 4,36% στα 171,23 δολ.

Μόνο η Johnson & Johnson έχασε έδαφος, με μικρές απώλειες 0,10%

Στα μάκρο της ημέρας, με ιδιαίτερα αδύναμους ρυθμούς συνέχισε να επεκτείνεται η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με δύο διαφορετικές εκθέσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Institute for Supply Management (ISM) η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό σε σχεδόν 2,5 χρόνια τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 50,9 μονάδες από 52,8 τον Αύγουστο. Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2020.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 52,3 μονάδες.

Παράλληλα, και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η S&P Global έδειξαν ότι οι λειτουργικές συνθήκες στον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο παράμειναν σχετικά υποτονικές τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε ελαφρώς στις 52,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,5 μονάδες τον Αύγουστο, σχεδόν επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική μέτρηση της S&P στις 51,8.

Ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, ωστόσο ο κλάδος συνεχίζει να εμφανίζει αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης.

“Ακόμα και με την τελευταία βελτίωση, η αδυναμία στα στοιχεία τους τελευταίους μήνες συνεχίζει να δείχνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα επιδρά ως τροχοπέδη στην οικονομία το τρίτο τρίμηνο και η ζήτηση θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για να υπάρξει κάποια ουσιαστική θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ στο υπόλοιπο του έτους”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Tesla κατρρακύλησε 8,6% μετά την ανακοίνωση των μεγεθών για τις παραδόσεις οχημάτων το γ’ τρίμηνο τα οποία δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.