Home ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Έμεινε από δυνάμεις στο κλείσιμο η Wall – 6η ημέρα απωλειών

Έμεινε από δυνάμεις στο κλείσιμο η Wall – 6η ημέρα απωλειών

0
The floor of the New York Stock Exchange.

Στις έξι διεύρυνε τις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα πρακτικά της Fed εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό αύριο.

Η συνεδρίαση είχε μικρό εύρος συναλλαγών και κατά βάση θετικά πρόσημα, κυρίως μετά τη δημοσίευση των πρακτικών, αλλά οι πωλητές επανεμφανίστηκαν στις τελικές δημοπρασίες οδηγώντας για ακόμα μία ημέρα στο κόκκινο τους δείκτες.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ολοκλήρωσε στις 29,210 μονάδες με οριακές απώλειες 0,1% ή 28 μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 έχασε 0,34% με κλείσιμο στις 3.576 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που ολοκλήρωσε στις 10,417 μονάδες με μόλις -0,09%.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν σήμερα (9 μ.μ. ώρα Ελλάδας) δεν επιφύλαξαν κάποια έκπληξη για τους επενδυτές, οπότε η αγορά έδειξε να εκλαμβάνει θετικά τις σκέψεις των αξιωματούχων της τράπεζας παρόλο που σηματοδότησαν ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν.

Το βασικό μήνυμα που εκφράστηκε στη συνεδρίαση ήταν ότι το κόστος που ενδέχεται να έχει η λήψη υποδεέστερων μέτρων είναι μεγαλύτερο από το κόστος λήψης υπερβολικών. Με άλλα λόγια, οι αξιωματούχοι έδειξαν ότι πιστεύουν πως είναι προτιμότερο να ρισκάρουν ύφεση της οικονομίας από το να συνεχίσει ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός.

Παράλληλα, έδειξαν να εκπλήσσονται από την ένταση με την οποία επιμένουν  οι πληθωριστικές πιέσεις, επισημαίνοντας ότι έχουν αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για την αύξηση των επιτοκίων η οποία θα χρειαστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Νωρίτερα εντός της ημέρας άλλωστε τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής είχαν επιβεβαιώσει την εν λόγω θεώρηση,  καθώς έπειτα από δύο μήνες ήπιας υποχώρησης οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν εκ νέου κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο ξεπερνώντας μάλιστα την εκτίμηση για μηνιαία άνοδο 0,2%.

Παρομοίως, ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργεια και των τροφίμων, αυξήθηκε επίσης 0,4% τον Σεπτέμβριο, μετά την άνοδο του Αυγούστου κατά 0,2%.

Τα βλέμματα θα στραφούν πλέον στην ανακοίνωση αύριο του ευρύτερου μέτρου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος η αγορά εκτιμά ότι θα έχει υποχωρήσει ελαφρώς τον Σεπτέμβριο στο 8,1% ετησίως.

Στο ταμπλό, στήριξη στις συναλλαγές έδωσε ο τίτλος της PepsiCo με άλμα άνω του 4% αφότου ξεπέρασε τις προβλέψεις στα μεγέθη της στο τρίμηνο και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα και τα κέρδη ετησίως.

Μαζί της συμπαρέσυρε και την ανταγωνίστρια Coca Cola που ενισχύθηκε άνω του 1,2%, ολοκληρώνοντας δεύτερη στον Dow Jones πίσω από το +1,6% της JPMorgan.

Άλμα 8,3% σημείωσε και η Moderna, αφότου έγινε γνωστό ότι συμφώνησε με την Merck στην από κοινού ανάπτυξη και διάθεση εμβολίου mRNA, που δοκιμάζεται επί του παρόντος σε συνδυασμό με αντικαρκινικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του μελανώματος.

Βαρίδι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν Walgreens Boots Alliance με -2%, η Walmart έχασε 1,15%, και οι Merck, Verizon, Home Depot, Cisco, Boeing από 0,7% έως 0,85%.

Η πεποίθηση ότι η Fed θα συνεχίσει ακάθεκτη στην επιθετική νομισματική σύσφιξη έχει εδραιωθεί πλέον, με τα σχετικά πονταρίσματα των traders να δίνουν πλέον πιθανότητα 92% στην τέταρτη διαδοχική γιγαντιαία αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια.

“Είναι επίμονο και ορισμένοι ελπίζουν ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και θα πέσει γρήγορα”, επισημαίνει στο Reuters ο Joe Saluzzi της Themis Trading.

Όπως προσθέτει ο ίδιος “αλλά δεν πρόκειται να γίνει έτσι. Αυτό κοιτάζει η Fed και για αυτό αυξάνει τα επιτόκια με αυτό τον τρόπο είναι. Είναι κάτι που θα πάρει χρόνο και πρόκειται να είναι γρήγορο”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα μέλη της Fed σχολίαζαν στη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου ότι “ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν γενικά πάνω από τις προσδοκίες και ότι, αντίστοιχα, ο πληθωρισμός υποχωρούσε πιο αργά από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως”.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ομοσπονδιακής τράπεζας, ο πληθωρισμός καθοδηγείται από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που δεν περιορίζονταν όμως στα αγαθά, αλλά και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, εξέφρασαν την αισιοδοξία του ότι η πολιτική της Fed θα βοηθήσει στη χαλάρωση της αγοράς εργασίας και συνεπώς στην υποχώρηση των τιμών. Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν δηλώσει το τελευταίο διάστημα πως δεν αναμένουν τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει το στόχο του 2%.

“Οι συμμετέχοντες έκριναν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια”, αναφέρεται στην περίληψη των πρακτικών της συνεδρίασης.

Exit mobile version