20.7 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Έλεγχοι από το Σάββατο στα μαγαζιά για το κυνήγι των «ανυπότακτων»

Must read

Αυστηρότεροι ακόμη και από τον περασμένο Μάρτιο αναμένεται να είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο σε μια προσπάθεια να πειστούν οι αναποφάσιστοι συμπολίτες για την ανάγκη εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού.

Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι θα υπάρχει και «μαύρη λίστα» για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα στους ελέγχους θα έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη «συλληφθεί» να παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Το θέμα βρέθηκε την Τετάρτη στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσία υπουργών αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν από το Σαββατοκύριακο να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα, γιατί είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξουν έλεγχοι και δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε όλο το σχέδιο τινάζεται στον αέρα.

Μάλιστα, η αύξηση των ελέγχων θα είναι και αυξημένη ακόμα και σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, όταν ίσχυε καθολικό lockdown.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο επιστρατεύονται:

  • 8.000 αστυνομικοί
  • 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ
  • Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.

Πού θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι

Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θα αφορούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια και μεγάλα εμπορικά κέντρα και στη συνέχεια θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.

Επίσης θα ελέγχονται οι υπαίθριοι χώροι, καθώς σε όσους υπάρχει οροφή και πλαϊνά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί και επομένως θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους.Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.

Τα πρόστιμα ξεκινούν πλέον από 5.000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό. Με άλλα λόγια θα υπάρχει «μαύρη λίστα» η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς για να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι επιχειρηματίες δεν σέβονται την δημόσια υγεία και δεν τηρούν τα μέτρα. Ποινές περιμένουν και τις ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων, μέτρα τα οποία είναι ήδη σε ισχύ αλλά δεν τηρούνται σε πολλές περιπτώσεις.

Η «μάχη» για την τρίτη δόση

Eκτός από τους ελέγχους η κυβέρνηση «ποντάρει» στην πραγματοποίηση της τρίτης δόσης από όσους έχουν κλείσει 6 μήνες από τη δεύτερη. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκειας της χθεσινής του συνέντευξης στο Μega είπε:

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε μεγάλη δυσκολία να πείσουμε όσους εμβολιάστηκαν να κάνουν και την 3η δόση. Η 3η δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες».

Σημειώνεται πως από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article