Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Με απώλειες έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως μέσα σε ένα κλίμα έντονης διεθνούς αβεβαιότητας αλλά και χαμηλής εγχώριας συναλλακτικής δραστηριότητας, κρατήθηκε στη ζώνη των 830-840 μονάδων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,50% στις 836,63 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 838,85 μονάδων (-0,23%) και 832,57 μονάδων (-0,98%). Ο τζίρος ανήλθε στα 57,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,47 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,71% στις 2.009,30 μονάδες, ενώ στο -0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.341,44 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 547,38 μονάδες.
Αν και υπήρξαν αγοραστικές δυνάμεις στο Χρηματιστήριο, δεν κατάφεραν να εκδηλωθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα άλλαζαν την τελική εικόνα της αγοράς. Εντούτοις, στήριξαν την αγορά σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, διατηρώντας τη ζώνη των 830-840 μονάδων, κόντρα στις ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι περισσότερες δυτικές αγορές.
Ωστόσο, το μέλλον δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνο, την ώρα μάλιστα που η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, η Wall Street έχασε σε μία ημέρα 1,6 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. Αυτό αναφέρουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές σήμερα, τονίζοντας ότι η μετακίνηση κεφαλαίων σε πιο αμυντικούς κλάδους προφανώς είναι μονόδρομος στην παρούσα συγκυρία.
Και αυτή η άμυνα σημαίνει ότι η αγορά δεν πρόκειται να μπορέσει να ξεφύγει από αυτές τις 100 μονάδες που τη στοιχειώνουν τους τελευταίους μήνες, δηλαδή μεταξύ 800 και 900 μονάδων, εάν πρώτα δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στις διεθνείς αγορές. Εάν υπάρξει έστω και προσωρινά ένα “ξέφωτο” ομαλοποίησης στις δυτικές αγορές, τότε το Χρηματιστήριο Αθηνών θα επανέλθει πολύ γρήγορα πάνω από τις 900 μονάδες, καθώς δεν λείπει από τον χάρτη αρκετών μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων.
Αυτό που επισημαίνεται επίσης από τους εγχώριους αναλυτές είναι η ατυχής συγκυρία στην οποία βρίσκεται η ελληνική κεφαλαιαγορά. Από τη μία έχει μια οικονομία που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, τουλάχιστον για το 2022 και από την άλλη έχει το φάσμα της ύφεσης σχεδόν σε όλες τις δυτικές χώρες, το οποίο θα επιδεινωθεί εξαιτίας της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο το Χρηματιστήριο Αθηνών να βρει τα “καύσιμα” που χρειάζεται ώστε να κινηθεί υψηλότερα. Τα ξένα χαρτοφυλάκια θα προσπαθήσουν να βρουν αμυντικές θέσεις μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που παγιώνεται πλέον διεθνώς, απορρίπτοντας επιλογές, όπως τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχουν την “ετικέτα” των επικίνδυνων και junk. Αυτό ίσως που μπορεί να κρατήσει κάποιες εισροές σε ικανοποιητικά επίπεδα είναι το γεγονός ότι η ρηχή ελληνική αγορά χρειάζεται μικρά κεφάλαια για να αντέξει σε αυτό το διεθνές περιβάλλον.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι Alpha Bank, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Jumbo, Coca Cola και ΟΤΕ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Σαράντης.
Στον αντίποδα, ισχυρές ήταν οι στηρίξεις που παρείχαν οι Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ, καθώς έκλεισαν με κέρδη 4,88% και 4,39% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 2,45%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Quest, Titan, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ.