18.4 C
Kifissia
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Έκρηκτική συνεδρίαση στη Wall Street με… “οδηγό” τον Πάουελ

Must read

Έσπασε τα “κοντέρ” η Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, παρά την αρχική νευρικότητα εν αναμονή της απόφασης για τα επιτόκια, με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να δίνει το έναυσμα για το σημερινό ράλι διαβεβαιώνοντας τους επενδυτές ότι η “μάχη” για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού δεν θα έχει παράπλευρο “θύμα” την οικονομική ανάπτυξη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε επιφυλακτικά, με τις πιέσεις να αυξάνονται πρόσκαιρα μετά την “ετυμηγορία” της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η οποία εντείνοντας την προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που συνεχίζει να κινείται κοντά στα υψηλά 40 ετών, αύξησε τα επιτόκια -για δεύτερη φορά φέτος- κατά 50 μονάδες βάσης.

Παράλληλα ανακοίνωσε και τη σύσφιξη του ισολογισμού της, ο οποίος εκτινάχθηκε στο ύψος των 9 τρισ. δολαρίων καθώς προσπάθησε να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία εν μέσω της πανδημίας, από την 1η Ιουνίου, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να κινηθεί πιο επιθετικά για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Συγκεκριμένα, η Fed ανακοίνωσε ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της, με ρυθμό 47,5 δισ. δολαρίων ανά μήνα, η οποία θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ θα διευρυνθεί έως και στα 95 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Την νευρικότητα των επενδυτών εξανέμισε, όμως, στη συνέχεια ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος επιβεβαίωσε μεν την πρόθεση της Fed να “κινηθεί τάχιστα” με στόχο την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού που έχει πλήξει σκληρά τους καταναλωτές, ωστόσο εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να πληγεί η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι δεν τίθεται κίνδυνος ύφεσης.

Ο Πάουελ, μάλιστα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Fed σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την τρέχουσα (των 50 μονάδων βάσεις), αίροντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι τον Ιούνιο ενδεχομένως να προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, ενώ τόνισε ότι είναι εφικτή η “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγορά εργασίας συνεχίζουν να είναι ισχυρές.

Δείκτες – στατιστικά

Τα σχόλια του Πάουελ αναζωπύρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα οι δείκτες να επιδοθούν στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης σε ένα ξέφρενο ράλι, που οδήγησε και τους τρεις σε κέρδη σχεδόν 3% και στην τρίτη διαδοχική ημέρα κερδών.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με “άλμα” 932,27 μονάδων ή 2,81% και ανέκτησε το επίπεδο των 34.000 μονάδων, κλείνοντας στις 34.061,06 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του δείκτη από τις 9 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Ανάλογα κέρδη σημείωσε και ο S&P 500, ο οποίος τερμάτισε στις 4.300,17 μονάδες, προσθέτοντας σήμερα 124,69 μονάδες ή 2,99%, γράφοντας την καλύτερη μέρα του από τις 18 Μαΐου 2020.

Μεγάλος κερδισμένος, όμως, της ημέρας ήταν ο Nasdaq, ο οποίος πέτυχε ένα εντυπωσιακό comeback καθώς από τις ενδοσυνεδριακές απώλειες άνω του 1,5% κατάφερε να κλείσει 401,10 μονάδες υψηλότερα, με κέρδη 3,19% στις 12.964,86 μονάδες, που είναι η καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τις 16 Μαρτίου του τρέχοντος.

Σημειώνεται ότι και οι 30 μετοχές του δείκτη των blue chips ολοκλήρωσαν την ημέρα με θετικό πρόσημο, με κέρδη που ξεκινούν από το +0,74%. Την ανόδου ηγήθηκε ο τίτλος της Honeywell με 4,47%, ενώ ακολούθησαν η Caterpillar με 4,20%, η 3M με 4,15% και η Apple με 4,10%.

Στο επιχειρηματικό “μέτωπο”, με “βουτιά” σχεδόν 30% έκλεισε ο τίτλος της Lyft, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, με τα μεγέθη της να ξεπερνούν μεν τις εκτιμήσεις της αγοράς αλλά με τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη και τις πωλήσεις να απογοητεύουν τους αναλυτές.

Στον αντίποδα, με κέρδη 7,7% έκλεισε η μετοχή της Airbnb μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων καλύτερων των προσδοκιών, ενώ “άλμα” σχεδόν 10% σημείωσε ο τίτλος της Starbucks, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου ανάλογα των εκτιμήσεων λόγω του αυξανόμενου κόστους και του πληθωρισμού, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ωστόσο να σημειώνει ότι η ζήτηση “ρεκόρ” βοηθά στην επιτάχυνση των αναπτυξιακών σχεδίων της εταιρείας.

Μάκρο

Τα σχόλια Πάουελ εξανέμισαν και τις όποιες ανησυχίες είχαν δημιουργήσει τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία πριν την έναρξη της συνεδρίασης, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση του κλάδου υπηρεσιών, αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και εξασθένιση του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών επανήλθε σε πτωτική τροχιά τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Institute for Supply Management, καταδεικνύνοντας ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες καθώς και ο υψηλός πληθωρισμού “πληγώνουν” την οικονομία. Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης του ISM υποχώρησε στις 57,1 μονάδες, από 58,3 μονάδες που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο, οπότε και διέκοψε τη διολίσθησή του επί τρεις διαδοχικούς μήνες.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε άλμα 22% τον Μάρτιο και ξεπέρασε τα 100 δισ. δολ. για πρώτη φορά στην ιστορία, αντανακλώντας την αυξημένη όρεξη των καταναλωτών για ξένα αγαθά, αλλά και τις υψηλότερες τιμές για πετρέλαιο και άλλα προϊόντα εν μέσω της εκτίναξης του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 109,8 δισ. δολ. από 89,8 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 106,7 δισ. δολ.

Εν τω μεταξύ, κατώτερη των προσδοκιών ήταν τον Απρίλιο η αύξηση που σημείωσαν οι θέσεις εργασίας στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 247.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το ADP Research Institute. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για 395.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article