11.8 C
Kifissia
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Έκλεισε με ήπια κέρδη η Wall – Τρίτη ημέρα ανόδου για τον Nasdaq

Must read

Με ήπια κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι δείκτες της Wall Street, παρά το ισχυρό ξεκίνημα, καθώς για μια ακόμη φορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που σκαρφάλωσε σε υψηλό σχεδόν 40 ετών, προκάλεσαν έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, με τους δείκτες ενδοσυνεδριακά να γυρνούν πρόσκαιρα ακόμη και σε αρνητικό έδαφος.

Η αγορά ξεκίνησε με τους επενδυτές να δείχνουν διαθέσεις να οδηγήσουν τους δείκτες υψηλότερα, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν πριν την έναρξη της συνεδρίασης δεν ήταν χειρότερα των αναμενόμενων.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός συνέχισε το ράλι του τον Δεκέμβριο, εμφανίζοντας στο κλείσιμο του έτους τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1982, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 7% τον Δεκέμβριο μετά την άνοδο του Νοεμβρίου κατά 6,8%, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε 0,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν άνοδο 0,4%, μετά την αύξηση κατά 0,8% που σημείωσε τον Νοέμβριο.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,6% τον Δεκέμβριο μετά από άνοδο 0,5% τον Νοέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο 5,5%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμη, σε συνδυασμό με τις ολοένα και αυξανόμενες φωνές εντός της Fed ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει πέρα από την αύξηση των επιτοκίων και σε μείωση του ισολογισμού της, προκάλεσαν νέες ανησυχίες.

Ανησυχίες που αφορούν το πώς σχεδιάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει τον ισολογισμό της, όπως για παράδειγμα μέσω της πιθανής πώλησης περιουσιακών στοιχείων, ένα εργαλείο που ο πρόεδρος Πάουελ δεν απέκλεισε την Τρίτη, κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

“Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει σοβαρό αντίκτυπο”, ανέφερε ο Πάουελ, που δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της κεντρικής τράπεζας για να εμποδίσει τον πληθωρισμό “από το να εδραιωθεί”.
Ο Πάουελ, παράλληλα, επιχείρησε να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα κινηθεί με προσοχή προκειμένου να μην εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη ή να προκαλέσει ζημιά στην αγορά εργασίας. “Είναι πλέον ο καιρός για να ξεκινήσουμε να μετακινούμαστε από το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο”, ανέφερε ο Powell. “Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση”, πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε νωρίτερα σήμερα και η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, η οποία δήλωσε ότι θα ήθελε η Federal Reserve να προχωρήσει γρήγορα στη μείωση του ισολογισμού της, ώστε αυτός να διαμορφωθεί σε “πιο λογικό μέγεθος”, εφόσον βέβαια ο ταχύς ρυθμός προσαρμογής δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, εάν η Fed αρχίσει να πουλά ομόλογα και άλλους ενυπόθηκους τίτλους, αντί να τους αφήσει να ωριμάσουν και να μειωθεί έτσι ο ισολογισμό της, αυτό θα σηματοδοτήσει “μια σημαντική αλλαγή στα τελευταία 10-12 χρόνια νομισματικής πολιτικής”, αναφέρουν οι οικονομολόγοι, που διερωτούνται “τι θα συμβεί αν ο μεγαλύτερος αγοραστής ομολόγων γίνει πλέον πωλητής;”.

Δείκτες – Στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, για μια ακόμη ημέρα η νευρικότητα στην αγορά ήταν έκδηλη, με τους δείκτες μετά το αρχικό ισχυρό ξεκίνημα, να κατεβάζουν ταχύτητα και να γυρνούν ακόμη και σε αρνητικό έδαφος πρόσκαιρα, για να κλείσουν όμως τελικά με ήπια κέρδη.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που ξεκίνησε με άνοδο μεγαλύτερη των 180 μονάδων, σύντομα έχασε τα κέρδη του και αφού πάλεψε αρκετές φορές για το θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά με μικρά κέρδη της τάξης του 0,11% στις 36.290,32 μονάδες, σημειώνονται τη δεύτερη διαδοχική συνεδρίασή του από την αρχή του έτους.

Λίγο καλύτερη εικόνα εμφάνισε ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος μετά από ένα σύντομο “πέρασμα” από το “κόκκινο”, επέστρεψε σε θετικό έδαφος και έκλεισε, επίσης για δεύτερη ημέρα, με μικρά κέρδη 0,31% στις 4.727,60 μονάδες.

Τρίτη ανοδική συνεδρίαση για τον τεχνολογικό Nasdaq, που όμως κι αυτός βρέθηκε πρόσκαιρα σε αρνητικό έδαφος, πριν κλείσει τελικά με κέρδη αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας και συγκεκριμένα στις 15.188,40 μονάδες, με άνοδο 0,23%.

Στον δείκτη των blue chips, η εικόνα ήταν σχεδόν μοιρασμένοι, με 16 τίτλους να γράφουν κέρδη από 0,14% έως 1,27% και 14 να κλείνουν με απώλειες. Των κερδισμένων ηγήθηκαν οι μετοχές των Salesforce με 1,27%, Nike με 1,27% επίσης και Caterpillar με 1,11%, ενώ τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Goldman Sachs με -3,16%, ακολουθούμενη από τις Johnson & Johnson με -0,85% και Walgreens Boots Allliance με -0,77%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article