Έκανε το 3 στα 3 η Wall Street καθώς επέστρεψε η αισιοδοξία για τα επιτόκια

0
122

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με τους επενδυτές να εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι ότι η Federal Reserve θα αποφασίσει να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες.

Το προηγούμενο διάστημα οι προσδοκίες για μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων είχαν υποχωρήσει καθώς τα στοιχεία έδειχναν ότι ο πληθωρισμός επιμένει, παρά το ράλι των επιτοκίων το 2022-2023 μέχρι το εύρος του 5,25% με 5,5% που είναι σήμερα, τα υψηλότερο των τελευταίων 20 και πλέον ετών.

Ωστόσο, τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή έδειξαν ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβράδυνε απροσδόκητα τον Απρίλιο, κάτι που μετριάζει την πίεση στην Fed να κρατήσει τα επιτόκια της σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα θετικά -στο μεγαλύτερο μέρος- εταιρικά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του έτους, έδωσε νέα ανοδική ώθηση στην αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 176,59 μονάδες ή 0,46% και έκλεισε στις 38.852,27 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 52,95 μονάδες ή 1,03% στις 5.180,74 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 192,92 μονάδες ή 1,19% στις 16.349,25 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Walt Disney με άλμα 2,81 δολ. ή 2,47% και κλείσιμο στα 116,47 δολ. και ακολούθησαν IBM με άνοδο 1,75% στα 168,61 δολ. και η Microsoft με κέρδη 1,69% στα 413,54 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Amgen (-3,79%) η Apple (-0,91%) και η Boeing (-0,80%).

Σε δηλώσεις του σήμερα ο πρόεδρος της Richmond Fed, Thomas Barkin ανέφερε ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων αναμένεται να βοηθήσουν η οικονομία να επιβραδύνει αρκετά ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Από την πλευρά του ο John Williams, διοικητής της Federal Reserve Bank of New York, σημείωσε σήμερα ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε ένα καλό σημείο, αν και δεν απέκλεισε την πιθανότητα περικοπών στα επιτόκια.

Η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια της την προηγούμενη εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να αποκτήσει “μεγαλύτερη εμπιστοσύνη” πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί, πριν αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της.

Στο μεταξύ, η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με μεγάλα ονόματα της αμερικανικής οικονομίας, όπως η Walt Disney, η Uberκαι η Arm Holdings, να δίνουν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα τις τριμηνιαίες τους καταστάσεις.

Από τις 397 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το 76,8% κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του σε σύγκριση με το 66,7% που είναι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος με βάση τα στοιχεία του LSEG.