22.7 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

“Άτακτη υποχώρηση” στη Wall μετά τα σχόλια Πάουελ

Must read

Σε πλήρη ανατροπή σκηνικού στο ταμπλό της Wall Street οδήγησαν οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), καθώς έδωσε το “σήμα” για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, με τους δείκτες να “σβήσουν” τα ενδοσυνεδριακά ισχυρά κέρδη τους και να κλείνουν με απώλειες, με εξαίρεση τον Nasdsaq που οριακά εξασφάλισε το θετικό πρόσημο.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους αγοραστές να δείχνουν αποφασισμένοι, παρά την έντονη μεταβλητότητα στο ταμπλό, να ανακτήσουν μέρος των χθεσινών απωλειών, έχοντας προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τη επικείμενη αύξηση επιτοκίων.

Μάλιστα, οι βασικοί δείκτες διατήρησαν τα κέρδη τους και μετά τη δήλωση πολιτικής της Fed για τη νομισματική πολιτική, όπου διατήρησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα και “έδειξε” για την πρώτη αύξηση προς τον Μάρτιο.

Ωστόσο, τα σχόλια του επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της FOMC, σηματοδότησαν ότι επίκειται πιο “επιθετική” σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οδήγησε σε πλήρη ανατροπή του σκηνικού, παρότι ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ προσπάθησε να διαβεβαιώσει την αγορά ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνουν προσεκτικά ώστε να αποτραπεί η παγίωση του υψηλού πληθωρισμού αλλά ταυτόχρονα να μην πληγεί η αγορά εργασίας και η οικονομία.

“Θα έλεγα ότι η επιτροπή είναι πρόθυμη να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου υποθέτοντας ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να γίνει αυτό”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Όπως τόνισε, η πορεία του πληθωρισμού θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της Fed, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποια “δέσμευση” για αύξηση τον Μάρτιο και συμπληρώνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει σημαντικό περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκιά της χωρίς να βλάψει την αγορά εργασίας.

Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι επίκειται και η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, που θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων, και μάλιστα θα προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που ακολούθησε κατά τον τελευταίο κύκλο.

“Ο ισολογισμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από όσο χρειάζεται”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Πρέπει να συρρικνωθεί σημαντικά. Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο. Θέλουμε αυτή η διαδικασία να είναι τακτική και προβλέψιμη”.

“Θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα ακολουθήσουν και τις εξελισσόμενες προοπτικές”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η μείωση θα μπορούσε να ξεκινήσει “αργότερα φέτος” και ότι θα πραγματοποιηθεί “σε συντομότερο χρονικό διάστημα” από ό,τι στο παρελθόν.

Παρότι οι αγορές σε μεγάλο βαθμό είχαν προεξοφλήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο και περίμεναν από την Fed έναν σαφέστερο “οδικό χάρτη” για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η σημερινή επιβεβαίωση ότι “έφτασε το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής”, έδωσε ώθηση στους πωλητές, που πήραν τα ηνία στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Έτσι, για μια ακόμη ημέρα οι μετοχικές αξίες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. Η αγορά άλλωστε έχει “υποφέρει” από την πρόσφατη έντονη μεταβλητότητα λόγω της “απογοήτευσης” για τα μέχρι τώρα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου που έχουν ανακοινωθεί, της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, των ανησυχιών για τον COVID-19 και, κυρίως, της αβεβαιότητας για το εύρος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που κινείται σε υψηλά πολλών δεκαετιών.

Φόβοι που αντικατοπτρίζονται κυρίως στην πορεία του πιο ευαίσθητου στις μεταβολές επιτοκίων Nasdaq, ο οποίος καταγράφει πτώση 14% αυτόν τον μήνα. Ο τεχνολογικός δείκτης εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνοντας πτώση άνω του 10% από το υψηλό του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι από τις 100 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, το 17% ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών, ενώ το 81% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, όταν τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα το ποσοστό κυμαινόταν στο 84%.

Δείκτες – στατιστικά

Έτσι, οι βασικοί δείκτες από τα υψηλά, εν ριπή οφθαλμού “έσβησαν” τα κέρδη τους και έκλεισαν με απώλειες, αν και μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με απώλειες 130 μονάδων ή 0,38% στις 34.168,09 μονάδες, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να προσθέτει ακόμη και 500 μονάδες, βιώνοντας έντονη μεταβλητότητα για μια ακόμη συνεδρίαση.

Ο ευρύτερος S&P 500, από κέρδη 1,5% έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες 0,15% στις 4.349,93 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq που ενδοσυνεδριακά έγραψε και +2% ολοκλήρωσε την ημέρα με οριακή άνοδο, μόλις 0,02%, στις 13.542,10 μονάδες.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά ξεπέρασε τα 1 τρισ. δολ. το 2021 για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς η οικονομική ανάκαμψη οδήγησε σε άλμα της ζήτησης για εισαγόμενα προϊόντα όπως τα παιχνίδια, τα κινητά τηλέφωνα και οι συσκευές.

Για το 2021, το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά αυξήθηκε στα 1,08 τρισ. δολ. από 893,5 δισ. δολ. το προηγούμενο έτος. Το έλλειμμα του 2020 ήταν επίσης ιστορικό υψηλό.

Το έλλειμμα σε αγαθά αυξήθηκε κατά 3% τον Δεκέμβριο στα 101 δισ. δολ. σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της κυβέρνησης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην ιστορία.

Εν τω μεταξύ, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, με την προσφορά ωστόσο να συρρικνώνεται καθώς οι αγοραστές “κυριολεκτικά” αρπάζουν ό,τι βγαίνει στην ούτως ή άλλως σφιχτή αγορά.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 12% τον τελευταίο μήνα του 2021, με ετήσιο ρυθμό 811.000 μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το πλήθος κατοικιών που θα πωλούνται κατά τη διάρκεια ενός έτους, εάν οι πωλήσεις κάθε μήνα ήταν ανάλογες αυτών του Δεκεμβρίου.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι πωλήσεις νέων κατοικιών ήταν μειωμένες κατά 14%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article