12.1 C
Kifissia
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Άντεξε στο profit taking το Χρηματιστήριο

Must read

Με μοιρασμένα πρόσημα στο ταμπλό αλλά αρνητικό στον γενικό δείκτη διέκοψε το θετικό σερί το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να χάσει την επαφή με τις 850 μονάδες για την οποία φρόντισαν με τα ισχυρά τους κέρδη αρκετοί τίτλοι.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,34% στις 848,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 851,17 μονάδων (+0,02%) και 843,61 μονάδων (-0,87%). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,03 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,64 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,04 εκατ. τεμάχια.

Άντεξε στο profit taking το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,54%  στις 2052,45 μονάδες, ενώ στο +0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.289,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,92% στις 575,73 μονάδες.

Η αγορά απώλεσε ελάχιστα από τα άνω του 4% κέρδη του προηγούμενου τριημέρου, με τη διόρθωση και την αφομοίωση των επιπέδων να ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Επίσης, σήμερα επιβεβαίωσε ότι η διάσπαση των 840 μονάδων τη Δευτέρα και χθες ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο τεχνικά, αφού διατήρησε ανοιχτό το δρόμο για το επόμενο σκαλοπάτι που είναι στις 870 μονάδες, με αδύναμες σχετικά ενδιάμεσες αντιστάσεις.

Βέβαια, αν και πολλοί ξένοι αναλυτές συμφωνούν ότι η ανάκαμψη των διεθνών αγορών πρόκειται για ένα bear market rally, το ΧΑ έχει βρει ευκαιρία να μαζέψει μέρος των απωλειών του 2022 σε επίπεδα που δεν βρίσκονται εύκολα στις μεγάλες αγορές παγκοσμίως. Οι απώλειες από την αρχή του έτους έχουν περιοριστεί σε λίγο πάνω από το 4%, με τον τραπεζικό μάλιστα να έχει γυρίσει κατά 1% θετικός, επιβεβαιώνοντας αυτό που πολλοί εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν, την αντοχή του.

Μπορεί το σημείο εκκίνησης του 2022 να ήταν ιστορικά χαμηλότερο εάν συγκριθεί με την πολυετή bull market των διεθνών αγορών, όμως φέτος το ΧΑ έχει κάνει τη διαφορά και δεν εμφανίζει τα ακραία ποσοστά πτώσης μόλις οι αναταράξεις εμφανίζονταν παγκοσμίως. Φυσικά βέβαια η συνέχεια μόνο καθησυχαστική δεν είναι, καθώς όπως επισημαίνει και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, το γενικότερο περιβάλλον μοιάζει απαράλλαχτα γεμάτο από “μαύρους κύκνους”, με τους επενδυτές να αξιώνουν υψηλότερα discounts προκειμένου να εκθέσουν τα κεφάλαια τους σε αυτούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το bear market rally στις αγορές της Δύσης και της Αθήνα αρχίζει να “εγκλωβίζει” τους πιο αργοπορημένους short sellers, δίνοντας μέσω των εσπευσμένων αγορών νέα “καύσιμα” στην άνοδο. Ωστόσο, η παγίωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων σε πολυετή υψηλά δυσκολεύει την περαιτέρω ανατίμηση των μετοχών.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 2,59%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύτηκε χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, με την Alpha Bank και τον Σαράντη να χάνουν 2,28% και 2,17% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Quest, Λάμδα και Aegean, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Motor Oil, Eurobank, ΟΤΕ, Πειραιώς, Jumbo και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ είχε κέρδη 6,42%, με τον ΟΛΠ να ενισχύεται κατά 5,15%. Στο +2,29% έκλεισε η ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεγργειακή, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο και Εθνική. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article