1 C
Kifissia
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Άντεξε στις δεικτοβαρείς πιέσεις το χρηματιστήριο

Must read

της Αλεαξάνδρας Τόμπρα

Επιφυλακτικότητα, αλλά και με αρκετές δόσεις σταθεροποίησης και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, επικράτησε σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν άλλαξε την τεχνική του εικόνα παρά μόνο αφομοίωσε περισσότερο τα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 893,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 895,31 μονάδων (+0,52%) και 886,38 μονάδων (-0,49%). Ο τζίρος ανήλθε στα 49,98 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,22 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 258 χιλ. τεμάχια.

Άντεξε στις δεικτοβαρείς πιέσεις το χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,50%, στις 2.166,60 μονάδες, ενώ στο -0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.528,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 655,52 μονάδες.

Ουκρανία και ενέργεια

Η κινούμενη άμμος πάνω στην οποία οι αγορές παγκοσμίως καλούνται να λειτουργήσουν φτάνει μέχρι και τη λ. Αθηνών, η οποία σήμερα όμως κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα που ανέκτησε την περασμένη εβδομάδα με το μίνι ράλι που σημείωσε. Και αυτή και μόνο η εικόνα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, είναι σημαντική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η ισορροπία ισχύος μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης διαρκώς μεταβάλλεται, επηρεάζοντας ζωτικούς κλάδους της οικονομίας και των δύο περιοχών. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι το μπρα – ντε – φερ που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία για τις προμήθειες του φυσικού αερίου, αλλά και τον τρόπο πληρωμής των σχετικών συμβολαίων.

Η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα είναι ίσως και επιβεβλημένη για να έχει μέλλον η ανοδική τάση αφού εκτός από τους κερδισμένους των χαμηλών του Μαρτίου που κατοχύρωσαν κέρδη χωρίς να τραυματίσουν το διάγραμμα, υπήρξε μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε εταιρίες που είχαν υψηλό ειδικό βάρος (Coca Cola, Τράπεζες) δημιουργώντας νέους ανοδικούς “θύλακες”.

Διεθνής αβεβαιότητα, εγχώρια ανάπτυξη

Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μία νέα περίοδο σχετικά άγνωστη για τα αποτελέσματα της, γεγονός που θα αυξήσει την ανασφάλεια και το volatility, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οι ξένες αγορές είναι σε μία φάση που προβληματίζονται στην καλύτερη των περιπτώσεων. Το deleverage δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει αν και όπως όλα δείχνουν ίσως προτιμήσουν μία μακράς διάρκειας συσσώρευσης και volatility στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Από την άλλη η οικονομία καταφέρνει να συνεχίσει να αναπτύσσεται κάτι που αναγκαστικά θα τραβήξει ανοδικά και το χρηματιστήριο. Ο τραπεζικός είναι μπροστά με διαφορά μιας και ήδη τρέχει με κέρδη της τάξεως του 13% μπαίνοντας μέρα με την μέρα στο στόχαστρο όλο και περισσότερο μεσοπρόθεσμων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Ο κλάδος πλέον είναι επενδύσιμος μετά από πολλά χρόνια με τους οίκους να ανεβάζουν ανοδικά τους στόχους τους συχνά πυκνά, προσθέτει ο ίδιος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος ξεχώρισε με το +3,17% που κατέγραψε, με την Quest και την Εθνική να ακολουθούν με +2,54% και +2,01% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Alpha Bank, ενώ θετικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, Titan και Coca Cola άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον γενικό δείκτη, καθώς έχασαν 3,12% και 2,38% αντίστοιχα, ενώ ο Σαράντης σημείωσε απώλειες 1,10%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Eurobank, ΟΛΠ και ΕΛΧΑ, με την ΕΥΔΑΠ να κλείνει χωρίς μεταβολή.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article