Home ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Άντεξε στις γεωπολιτικές πιέσεις η Wall Street

Άντεξε στις γεωπολιτικές πιέσεις η Wall Street

0

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, κλείνοντας πάντως μακριά από τα υψηλά της ημέρας καθώς οι αναφορές για ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο έδαφος της Πολωνίας πυροδότησαν έντονες ανησυχίες για τον αντίκτυπο από μια ρωσική επίθεση σε ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Ώθηση σήμερα στην αγορά έδωσαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ετήσια άνοδος του δείκτη τιμών παραγωγού επιβράδυνε στο 8% τον Οκτώβριο από  8,4% τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 8,3%.

Ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει στο υψηλό του 11,7% τον περασμένο Μάρτιο.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν μόλις 0,2% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,4%.

Η επιβράδυνση της ανόδους των τιμών σε επίπεδο χονδρικής ακολούθησε τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τον πληθωρισμό, τα οποία επίσης έδειξαν περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 56,22 μονάδες και έκλεισε στις 33.592,92 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 34,48 μονάδες ή 0,87% στις 3.991,73 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 162,19 μονάδες ή 1,45% και σκαρφάλωσε στις 11.358,41 μονάδες, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να σημειώνει άλμα άνω του 2,5%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οι 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Walmart με κέρδη 9,05 δολ. ή σε ποσοστό 6,54% στα 147,44 δολ. μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του αμερικανικού κολοσσού της λιανικής για το γ’ τρίμηνο.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 1,50 δολ. ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,32 δολ. ανά μετοχή, ενώ την ίδια στιγμή αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης.

Ακολούθησαν η Nike στα 106,71 δολ. με κέρδη 2,22% και η Salesforceμε με άνοδο 2,15% στα 162,07 δολ.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η UnitedHealth Group (-2,09%), η Travelers (-1,75%) και η McDonald’s (-1,63%).

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, σημαντική βελτίωση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με τον σχετικό δείκτη μάλιστα να σκαρφαλώνει σε ανοδικόέδαφος για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve Bank of New York.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State κέρδισε 13,6 μονάδες και ανήλθε στις 4,5 μονάδες τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal περίμεναν πολύ μικρότερη βελτίωση και παραμονή του δείκτη σε αρνητικό επίπεδο, στις -6 μονάδες από τις -9,1 μονάδες του Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε μέτρηση άνω του μηδενός υποδηλώνει βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών.

Ώθηση σήμερα στην αμερικανική αγορά έδωσε και το άλμα των κινεζικών δεικτών, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνει ράλι 4,1%, εν μέσω ενδείξεων ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα για την ανάσχεση της Covid-19 και ενώ η τελευταία συνάντηση των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας πυροδότησε ελπίδες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Ώθηση στο κλίμα έδωσε και το άλμα της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. κατά 7,8% στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι η Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett αγόρασε μερίδιο αξίας άνω των $4,1 δισ. στην εταιρεία.

Exit mobile version