Home ΚΟΣΜΟΣ Άλμα 600 μονάδων ο Dow Jones

Άλμα 600 μονάδων ο Dow Jones

0

Σε ράλι επιδόθηκαν οι δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει σχεδόν 600 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να κλείνει με άλμα 2,9% καθώς η νέα κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου και η ελαφρώς καλύτερη των εκτιμήσεων μέτρηση στις τιμές παραγωγού, βοήθησαν να υποχωρήσουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, λίγο πριν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν σήμερα κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 100 δολ. το βαρέλι και εισήλθαν σε bear market, με συνολικές απώλειες άνω του 20% από τα υψηλά που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας και τα 139 δολ. το βαρέλι.

Σε συνδυασμό δε με τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής, που κυμάνθηκαν έστω και οριακά κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς τον Φεβρουάριο, οι ανησυχίες για την πορεία του εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού δείχνουν να περιορίζονται σε ένα βαθμό.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,8% μετά την άνοδο 1,2% τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να κινηθεί με ρυθμό 0,9%, αν και σε ετήσια βάση διατηρήθηκε στο 10% όπως περίμεναν οι εκτιμήσεις. Περισσότερη σημασία δείχνει να έχει ωστόσο η πορεία του λεγόμενου δομικού δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις έντονα ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και ο οποίος κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων στο 0,2% έναντι πρόβλεψης για 0,6%.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται ενώ ξεκινά σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2018,  ξεκινώντας τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις πάντως να έχουν εξαλείψει ουσιαστικά το ενδεχόμενο κάποιας πιο επιθετικής κίνησης από τις 25 μονάδες βάσης.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο Dow Jones πρόσθεσε 599,10 μονάδες ή 1,82% και έκλεισε στις 33.544,34 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 89,34 μονάδες ή 2,14% στις 4.262,45 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 367,40 μονάδες ή 2,92% στις 12.948,62 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 28 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις δύο με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Walt Disney με κέρδη 5,17 δολ. ή σε ποσοστό 4,01% στα 134,20 δολ. και ακολούθησαν Microsoft με κέρδη 3,87% στα 287,15 δολ. και η Procter & Gamble στα 150,27 δολ. με άνοδο 3,60%.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η Chevron (-5,06%) και η Dow (-2,34%).

Ώθηση στο κλίμα έδωσε και η δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να δεχτεί εγγυήσεις ασφάλειας, χωρίς να γίνεται λόγος για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες έκανε λόγο για “περιθώρια συμβιβασμού”με τη ρωσική πλευρά, αφήνοντας μια αχτίδα ελπίδας για κάτι πιο χειροπιαστό τις επόμενες ημέρες.

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά της ημέρας, αρνητικά ήταν τα νέα από τον δείκτη επιχειρηματικών συνθηκών Empire State της Νέας Υόρκης, ο οποίος σημείωσε πτώση 14,9 μονάδων και διαμορφώθηκε στις -11,8 μονάδες, την ώρα που οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 5,5 μονάδες.

Μεταξύ άλλων, πτώση σημείωσαν τόσο οι παραγγελίες όσο και οι αποστολές τον Μάρτιο, ενώ υπήρξαν συνεχιζόμενες ουσιαστικές αυξήσεις στις τιμές εισαγωγής και στις τιμές πώλησης.

Exit mobile version