11 C
Kifissia
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Άλμα 600 μονάδων για τον Dow

Must read

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά από δύο ημέρες απωλειών, καθώς κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου ο πρόεδρος της Federal Reserve επανέλαβε μεν την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τον Μάρτιο προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, υποβαθμίζοντας ωστόσο τις πιθανότητες μεγαλύτερης από την προεξοφλημένη αύξηση των επιτοκίων.

Ο επικεφαλής της Fed διαβεβαίωσε δε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα παραμείνει ευέλικτη εν μέσω της αβεβαιότητας που εγείρει η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία λόγω της κλιμακούμενης επίθεσης της Ρωσίας.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης ξεκίνησε με τους δείκτες να αντιδρούν ανοδικά μετά από τις απώλειες του προηγούμενου διημέρου, εν μέσω αναφορών ότι Ουκρανία και Ρωσία θα διεξάγουν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων μετά από επτά ημέρες συνεχούς κλιμάκωσης της ρωσικής επίθεσης, με τη Μόσχα να βομβαρδίσει ακόμη και κατοικημένες περιοχές.

Παρότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι επενδυτές ευελπιστούν ότι ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διευθέτηση της κρίσης, στο απόηχο και των σκληρών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία.

Η ανοδική αντίδραση επιταχύνθηκε, όμως, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας κατάθεσης του επικεφαλής της Fed στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κι αυτό γιατί ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει κανονικά στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αυξάνοντας τα επιτόκιά της τον Μάρτιο, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, που αποτελεί τον βασικό κίνδυνο στην παρούσα φάση.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed υπέδειξε ότι η επικείμενη αύξηση θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσει και όχι 50 μονάδων βάσεις που προεξοφλούσε η αγορά μετά τα σχόλια της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) κατά την τελευταία συνεδρίασή της.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατάθεσή του ο Πάουελ επιβεβαίωσε τη βασική θέση της Fed τους τελευταίους μήνες, ότι οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων. “Περιμένουμε ότι θα είναι η κατάλληλη επιλογή να αυξήσουμε τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, αργότερα αυτό τον μήνα”, ανέφερε ο Πάουελ. Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η Fed θα δρομολογήσει αργότερα φέτος τη μείωση του ισολογισμού της από τα επίπεδα των 8,5 τρισ. δολ. που είναι σήμερα.

Ο επικεφαλής της Fed δεν έδωσε βέβαια περισσότερες λεπτομέρειες για το πόσο μακριά ή πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα στη σύσφιξη της πολιτικής της τους επόμενους μήνες. Επανέλαβε, όμως, ότι οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να περιμένουν τον πληθωρισμό να αρχίσει να υποχωρεί αργότερα φέτος, αν και σημείωσε την εκτίναξη της αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

“Ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία από την εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη χώρα, τις κυρώσεις και των γεγονότων που θα ακολουθήσουν, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα”. “Η διαμόρφωση της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής σε αυτό το περιβάλλον απαιτεί να αναγνωρίσουμε ότι η οικονομία εξελίσσεται με απρόβλεπτους τρόπους. Θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι στην αντίδραση μας στα εισερχόμενα στοιχεία και στην εξέλιξη των προοπτικών”, ανέφερε.

Την όρεξη των επενδυτών για τοποθετήσεις σε έκοψε ούτε το ξέφρενο ράλι του πετρελαίου, εν μέσω των φόβων για ελλείψεις λόγω της ρωσοουκρανικής κρίσης αλλά και της αντίστασης του OPEC+ στις διεθνείς πιέσεις για ταχύτερη από την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής του.

Δείκτες – Στατιστικά

Έτσι, στο ταμπλό, οι βασικοί δείκτες καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκαν έντονα ανοδικά, με εξαίρεση ένα πρόσκαιρο γύρισμα του τεχνολογικού Nadsaq, για να κλείσουν τελικά με ισχυρά κέρδη, αν και μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άλμα σχεδόν 600 μονάδων ή 1,79% και έκλεισε στις 33.891,35 μονάδες, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να προσθέτει έως και 700 μονάδες ανακτώντας πρόσκαιρα το ψυχολογικό επίπεδο των 34.000 μονάδων.

Ισχυρή άνοδο 1,83% κατέγραψε και ο ευρύτερος S&P 500, κλείνοντας στις 4.384,90 μονάδες, με το σύνολο των 11 κλάδων που απαρτίζουν τον δείκτη να γράφει κέρδη, με τους κλάδους των τραπεζών, της ενέργειας και των πρώτων υλών να ηγούνται της ανόδου με +2,6%, +2,2% και +2,2% αντίστοιχα.

Σημαντικά κέρδη 1,62% σημείωσε ο τεχνολογικός Nasdaq, που τερμάτισε στις 13.752,02 μονάδες.

Σημειώνεται ότι μετά τη σημερινή άνοδο, ο Dow Jones έχει περιορίσει τις μέχρι τώρα εβδομαδιαίες απώλειές του στο 0,5%, ο S&P 500 ενισχύεται οριακά κατά 0,04%, ενώ ο Nasdaq γράφει κέρδη 0,4%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article