Home ΚΟΣΜΟΣ Άλμα 1,7% για τον Nasdaq στην “πλάτη” της Tesla, κέρδη και για...

Άλμα 1,7% για τον Nasdaq στην “πλάτη” της Tesla, κέρδη και για Dow – S&P 500

0

Ανοδικά, αν και αρχικά με νευρικότητα και αρνητικό πρόσημο για τον Dow Jones, κινήθηκαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο του έτους, αλλά και επί τη βάσει των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται έως τώρα για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2022.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 205,57 μονάδες ή 0,61%, στις 33.949,41 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 44,78 μονάδες ή 1,11%, στις 4.061 και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει άνοδο 199,06 μονάδες ή 1,76%, στις 11.512,41 μονάδες.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με υγιή ρυθμό το τελευταίο τρίμηνο του 2022, παρά τις επιθετικές αυξήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,9% το δ’ τρίμηνο, με μια μικρή επιβράδυνση μετά την αύξηση 3,2% το γ’ τρίμηνο, όταν και πέρασε σε ανοδική τροχιά μετά τις αρνητικές μετρήσεις το πρώτο μισό του 2022.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν το ΑΕΠ να αναπτυχθεί κατά 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτή είναι η πρώτη μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για την πορεία του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί στη συνέχεια.

Οι αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι ο αντίκτυπος από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να γίνεται αισθητός τους επόμενους μήνες, οδηγώντας σε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης ή ακόμα και σε ύφεση.

Συνολικά για το 2022, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,1% από 5,9% το 2021.

“Με τα σημερινά, καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, θεωρώ πως οι επενδυτές σκέφτονται ότι πιθανόν να την γλιτώσουν με μια πολύ ήπια, ανεπαίσθητη ύφεση η οποία δεν είναι πιθανό να μας οδηγήσει σε μια ακόμη βαθύτερη bear market, σε τελική ανάλυση”, σημείωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην CFRA.

Η τρέχουσα περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, εξάλλου, συνεχίστηκε με ισχυρά αποτελέσματα από την Tesla, γεγονός που έδωσε ισχυρή ώθηση στον τεχνολογικό Nasdaq. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων κέρδισε 11%, μετά την ανακοίνωση εσόδων-ρεκόρ και ισχυρών κερδών. Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft, Nvidia, Amazon και Alphabet κέρδισαν έδαφος. Η μετοχή της IBM υποχώρησε 4,5%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα του αναμενομένου.

Στον κλάδο των αερομεταφορών, η Southwest (-3%) κατέγραψε μεγαλύτερη της αναμενόμενης ζημία λόγω των ματαιώσεων πτήσεων την περίοδο των εορτών. Η δε American Airlines είδε τη μετοχή της να “χάνει” 2,2%, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματά της. Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των United και Delta.

“Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων”, σημειώνει ο Bill Northey, ανώτερος διευθυντής επενδύσεων στην U.S. Bank. “Υπάρχουν ορισμένα θετικά και ορισμένα λιγότερα θετικά νέα από αυτό το πεδίο”.

Η μετοχή της Chevron πρόσθεσε, εξάλλου, σχεδόν 5%, μετά την ανακοίνωση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών $75 δισ. δολ.

Αργά αλλά σταθερά, το βλέμμα των επενδυτών θα μετατοπιστεί προς τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης, σε συνέχεια της μάχης που δίνει για τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού. Το κύριο επίδικο είναι το πότε η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει να σταματήσει τις αυξήσεις και πόσο ψηλά θα φτάσει πριν το πράξει.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες κινούνται προς κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 18 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Salesforce, Chevron, Microsoft, ενώ των απωλειών εκείνες των IBM, Merck, Home Depot.

Σε χαμηλό εννέα μηνών οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο βρέθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ  με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 186.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Απασχόλησης κατέγραψαν μείωση κατά 6.000 αιτήσεις, πιστοποιώντας ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επανακάμπτει.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι οι συνολικές αιτήσεις θα έφταναν τις 205.000.

Ο συνολικός αριθμός των πολιτών που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 20.000 στους 1,675 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου.

Κατά 5,6% αυξήθηκαν οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ λόγω της πληθώρας νέων συμβολαίων για επιβατικά αεροσκάφη Boeing.

Ωστόσο, αν εξαιρεθεί ο κλάδος των αερομεταφορών, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,1% υποδουλώνοντας μια καθίζηση στον τομέα των επιχειρηματικών επενδύσεων για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ προέβλεπαν αύξηση στις παραγγελίες κατά 2,4%.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές σε μια κοινωνία υψηλών επιτοκίων, το υψηλότερο κόστος δανεισμού αποθαρρύνει τους καταναλωτές από τις δαπάνες και τις επιχειρήσεις από το να επενδύσουν.

Exit mobile version