Τον καλύτερο μήνα της εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ολοκλήρωσε η αμερικανική αγορά, με ακόμα ένα ημερήσιο ράλι στο πλαίσιο της επενδυτικής ευδαιμονίας που έχει επικρατήσει μετά τη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη.
Ειδικότερα, και οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν τις σημερινές συναλλαγές με ισχυρά κέρδη, για τον Dow Jones στο +1% και τις 32.846 μονάδες με άλμα 316 μονάδων, για τον διευρυμένο S&P 500 στο +1,4% και τις 4.130 μονάδες και για τον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq στο +1,88 και τις 12.390 μονάδες.
Ακόμα πιο ισχυρές όμως ήταν οι επιδόσεις στο μήνα, που ήταν ο καλύτερος και για τους τρεις δείκτες από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς ο Dow Jones ολοκλήρωσε τον Ιούλιο με άνοδο 6,7%, ο S&P με άλμα 9,1% και ο Nasdaq με ράλι 12,4%.
Μια πορεία που έρχεται σε έντονη αντίθεση με το προηγούμενο εξάμηνο, όταν η αγορά κατρακύλησε σε περιοχή bear market. Ωστόσο, η επενδυτική διάθεση έδειξε να αντιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς άρχισαν να υποχωρούν φόβοι των επενδυτών για τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve.
“Ήταν μια εβδομάδα πολλών οικονομικών δεδομένων και εταιρικών αποτελεσμάτων”, σημειώνει στο Marketwatch ο Tom Mantione, διευθύνων σύμβουλος της UBS Private Wealth Management. Η αγορά είχε πάρει θέση για “άσχημα νέα και μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα δεν τα είδε” δήλωσε, προσθέτοντας ότι “τα κέρδη σε αυτή τη σεζόν δεν ήταν μέχρι τώρα τόσο άσχημα όσο ανέμεναν οι περισσότεροι”.
Μετά τη συνεδρίαση χτες, άλλωστε, τα μεγέθη που ανακοίνωσαν οι Amazon και Apple ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις τις αγοράς, παρέχοντας έντονη αισιοδοξία για τις εφοδιαστικές αλυσίδες εφοδιασμού και τις καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, Amazon ανακοίνωσε έσοδα που ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά κυρίως έδωσε ένα εξαιρετικά αισιόδοξο outlook και είδε τον τίτλο της να πραγματοποιεί ισχυρό ράλι 10.4%.
Από κοντά ακολούθησε η Apple που ενισχύθηκε κατά 3,3% αφότου είδε τα κέρδη και τα έσοδά της να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις της αγοράς με τη ζήτηση για τη ναυαρχίδα της το iPhone να διατηρείται εξαιρετικά ισχυρή παρά τις πιέσεις του πληθωρισμού στους καταναλωτές.
Παράλληλα, η Chevron ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα κέρδη τριμήνου στην ιστορία της και πραγματοποίησε ράλι σχεδόν 9%, όπως και η ExxonMobil που σημείωσε άνοδο 4,7% μετά κέρδη – ρεκόρ ύψους 17,85 δισ. δολαρίων που παρουσίασε στο τρίμηνο.
Αντίθετα, η Intel ανακοίνωσε κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο και είδε τον τίτλο της να βυθίζεται κατά 8,5%.
Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στη Roku, που γκρεμίστηκε με -23%, αφότου έχασε τις εκτιμήσεις της αγοράς και υποβάθμισε το outlook του έτους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, με σχεδόν τις μισές εταιρείες του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, το 76% να έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις κερδών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Κατά τα άλλα, οι επενδυτές αξιολογούν ακόμα μία αρνητική είδηση από το μακροοικονομικό πεδίο, καθώς έπειτα από την απροσδόκητη συρρίκνωση του ΑΕΠ χτες κατά 0,9%, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό σημείωσε νέο άλμα τον Ιούνιο, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι το ράλι των τιμών έχει κορυφωθεί.
Ειδικότερα, ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 1% τον Ιούνιο από τον προηγούμενο μήνα, με τον δομικό δείκτη που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια να ενισχύεται κατά 0,6%.
Όπως σημειώνει ωστόσο ο Jeffrey Roach της LPL Financial, “αυτή η μέτρηση πληθωρισμού ήταν για τον Ιούνιο και γνωρίζουμε ότι έχουν αλλάξει πολλά από τότε, ειδικά στις τιμές της βενζίνης, επομένως οι επενδυτές θα πρέπει να δουν την έκθεση αυτή στο ιστορικό της πλαίσιο”.
“Κοιτάζοντας μπροστά, ο ρυθμός του πληθωρισμού του Ιουλίου θα μειωθεί λίγο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας θα μειωθεί”, προσθέτει.
Από την πλευρά του βέβαια, ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers, επισημαίνει ότι “οι σημερινοί αριθμοί ήταν άλλη μια υπενθύμιση ότι δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως ο πληθωρισμός δεν θα πρόβλημα για μια Fed που θα κινείται πλέον βάσει των στοιχείων”.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, είχε δηλώσει ότι η Fed θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό, αλλά ο ρυθμός και το τελικό επίπεδο θα διαμορφωθούν σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία των επόμενων δύο μηνών.
Μία θέση που απηχεί εκείνη που εξέφρασε ο πρόεδρος της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη, μετά τη δεύτερη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, αναπτερώνοντας σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική διάθεση.
Τέλος, στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης κόστους απασχόλησης αυξήθηκε κατά 1,3% το περασμένο τρίμηνο μετά την επιτάχυνση 1,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Σε ετήσια βάση, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 5,1 % μετά την αύξηση κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο, παραμένοντας έτσι πολύ χαμηλότερα από το ρυθμό του πληθωρισμού που κινείται στην περιοχή του 9%.