Την απάντηση στο εάν διαθέτει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει την συμφωνία που πέτυχε με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει, για πρώτη φορά απόψε, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, καθώς το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 7 το βράδυ ώρα Λονδίνου (9 το βράδυ ώρα Ελλάδος), ανοίγοντας τον δρόμο για να διαφανεί εάν τελικώς το ΗΒ προλαβαίνει να αποχωρήσει συντεταγμένα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
Μολονότι η κυβέρνηση Τζόνσον έχει αποτύχει δύο φορές να θέσει σε ψηφοφορία την ίδια τη συμφωνία, τόσο το Σάββατο όσο και τη Δευτέρα, εισήγαγε χθες το Νομοσχέδιο Συμφωνίας Αποχώρησης, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τη νομοθετική κατοχύρωσή της στο βρετανικό δίκαιο και σκοπεύει να προχωρήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με “διαστημική” ταχύτητα.
Η σημερινή ψηφοφορία μετά τη Δεύτερη Ανάγνωση του νομοσχεδίου θα αφορά το κατά πόσον οι βουλευτές συμφωνούν με τις γενικές αρχές του και, εάν αποβεί νικηφόρα για την κυβέρνηση, θα ισούται ουσιαστικά με την εξασφάλιση συναίνεσης για τη συμφωνία, η οποία όμως θα πρέπει επίσης να εγκριθεί στη συνέχεια και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου σε ξεχωριστή, εντελώς διακριτή του νομοσχεδίου ψηφοφορία.
Με βάση την ανάλυση των συσχετισμών στο κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου, Βουλή των Κοινοτήτων, επί τη βάσει δηλώσεων και τοποθετήσεων βουλευτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Τζόνσον διαθέτει οριακή πλειοψηφία έγκρισης του νομοσχεδίου (άρα και της συμφωνίας). Ωστόσο, μετά την ψηφοφορία θα ακολουθήσει και νέα δεύτερη, σχετική με το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης του νομοσχεδίου, στην οποία, εάν η κυβέρνηση ηττηθεί, θα είναι πλέον πολύ δύσκολο το Brexit να λάβει χώρα στις 31 Οκτωβρίου και θα πρέπει να υπάρξει μια έστω και μικρή τεχνική παράταση.
“Οι πολίτες δεν επιθυμούν άλλες καθυστερήσεις, ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για τους Ευρωπαίους ηγέτες όσο και για μένα”, ανέφερε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του ΗΒ σε γραπτή δήλωσή του. “Ας ολοκληρώσουμε το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και ας προχωρήσουμε”, σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπ. Τζόνσον αναγκάστηκε να στείλει ανυπόγραφη επιστολή στην ΕΕ ζητώντας αναβολή του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, πειθαρχώντας στον νόμο που είχε ψηφίσει το βρετανικό κοινοβούλιο και τον υποχρέωνε να κάνει κάτι τέτοιο εάν δεν είχε καταφέρει να “περάσει” συμφωνία συντεταγμένης εξόδου από την ΕΕ μέχρι το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου.
Η ηγεσία της ΕΕ εξετάζει το βρετανικό αίτημα για αναβολή, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ενημερώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη το πρωί για τις εξελίξεις όσον αφορά στο Brexit.
Εάν πάντως η βρετανική κυβέρνηση χάσει την σημερινή ψηφοφορία, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τον πρόωρο “θάνατο” του νομοσχεδίου κύρωσης της συμφωνίας, καθιστώντας ουσιαστικά βέβαιη την αναβολή του Brexit για ημερομηνία μεταγενέστερη της 31ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την τροπολογία Λέτουιν, την οποία ενέκρινε το Σάββατο η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, είναι απαραίτητο, πριν την οποιαδήποτε κύρωση της συμφωνίας ΗΒ – ΕΕ, να έχει πρώτα εγκριθεί το νομοσχέδιο κύρωσής της.
Η αντιπολίτευση, εξάλλου, ακόμη και αν εγκριθεί το νομοσχέδιο, αναμένεται να προσπαθήσει την Τετάρτη να εισαγάγει τροπολογίες με τις οποίες η μετά-Brexit σχέση του ΗΒ με την ΕΕ θα καθίσταται στενότερη, πιθανότατα με παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, κάτι που αποτελεί “κόκκινο πανί” για την κυβέρνηση Τζόνσον, που επιθυμεί μια “καθαρή έξοδο” από το μπλοκ των 28 (και σύντομα 27) χωρών.
Τα δύο πιο αμφιλεγόμενα σημεία του νομοσχεδίου, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν αναστάτωση στο βρετανικό κοινοβούλιο, είναι η αναφορά ότι η στενότερη δυνατή σχέση που μπορεί να έχει το ΗΒ με την ΕΕ μετά την έξοδό του είναι μια “συμφωνία ελεύθερου εμπορίου”, καθώς και η πρόνοια ότι τα προϊόντα που θα περνούν από τη Βόρεια Ιρλανδία στο υπόλοιπο ΗΒ (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία) θα πρέπει να συνοδεύονται από τελωνειακά έγγραφα, παρά το γεγονός ότι θα μετακινούνται εντός της ίδιας χώρας.
Το τελευταίο αναμένεται να αποτελέσει σημείο σύγκρουσης του κυβερνώντος Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος με τον εταίρο του, το δεξιό προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που θεωρεί ότι η συμφωνία ζημιώνει τους δεσμούς της βρετανικής επαρχίας στο νησί της Ιρλανδίας με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Γιώργος Δ. Παυλόπουλος
https://www.capital.gr