Τραπεζικά στηρίγματα για την άνοδο βρήκε το Χρηματιστήριο

0
149

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με στήριγμα από τον τραπεζικό κλάδο το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε τελικά να κλείσει σήμερα σε θετικά εδάφη, απορροφώντας τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε επιλεγμένους τίτλους, αλλά και αποτυπώνοντας το ήπιο θετικό κλίμα που επικράτησε στις πρώτες επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 868,01 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 861,83 μονάδων (-0,09%) και 868,16 μονάδες (+0,65%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,5 εκατ. τεμάχια.

Τραπεζικά στηρίγματα για την άνοδο βρήκε το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,73%, στις 2.149,05 μονάδες, ενώ στο -0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.338,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,22% στις 822,92 μονάδες.

Μπορεί η εγχώρια αγορά να βρίσκεται ακόμη υπό την “επήρεια” της πτώχευσης της Thomas Cook και των επιπτώσεων αυτής στην ελληνική οικονομία, αλλά όπως έδειξε σήμερα έχει τη δυνατότητα να αποτυπώσει το θετικό κλίμα που υπήρξε από τις πρώτες επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Και σε αυτό βοήθησε και ο Draghi της ΕΚΤ χτες, ο οποίος καταθέτοντας στο ευρωκοινοβούλιο εξήρε την πρόοδο της Ελλάδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ.

Και πράγματι, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό φέτος και πως επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Στο μεταξύ, η εστίαση στρέφεται και στη σημερινή συνάντηση των θεσμών  με τις διοικήσεις των τραπεζών, με μια ποιοτική αλλαγή να έχει συμβεί. Όπως αναφέρει το Capital.gr, τη στάση των Θεσμών υπαγορεύει πλέον η είσοδος της χώρας σε κανονικότητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Θεσμοί αναμένεται να τονίσουν στις τράπεζες ότι η εστίασή τους εφεξής πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και όχι στη διαιώνιση της ενασχόλησης με τους “κόκκινους” δανειολήπτες.

Αυτή η ποιοτική διαφορά είναι που αναμένει και η αγορά, όπως σχολιάζεται από εγχώριους αναλυτές. Η βασική άλλωστε ανησυχία δεν ήταν όλο αυτό το διάστημα εάν η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, αλλά πώς μπορεί να καλύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα το χαμένο έδαφος της κρίσης. Και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν ο τραπεζικός κλάδος δεν συμμετείχε με τις χορηγήσεις του στην ανάκαμψη της οικονομίας, τη μοναδική εξέλιξη που θα μπορούσε να απορροφήσει τις διεθνείς αναταράξεις οι οποίες συμβαίνουν στον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο προφανώς εντάσσεται και ένας ακόμη άτυπος “δείκτης” των προοπτικών της αγοράς, ειδικά του τραπεζικού τομέα. Οι short θέσεις, οι οποίες δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει στην αγορά, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα μείωση των ανοιχτών θέσεων από το fund Oceanwood τόσο στην Εθνική όσο και τη Eurobank. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το Oceanwood μείωσε στο 1,77% την ανοιχτή του θέση στην Εθνική, ενώ η μείωση στη Eurobank ήταν στο 0,89%, από 0,99% προηγουμένως. Πάντως το BlackRock και το Lansdowne έχουν θέση 1,01% έκαστο στην Alpha Bank, ενώ το δεύτερο διατηρεί επίσης short θέσεις σε ΔΕΗ, Πειραιώς και Eurobank.

Τεχνικά, όπως αναφέρει σήμερα ο αναλυτής Απ. Μάνθος στο Capital.gr, διαγραμματικά ο Τραπεζικός Δείκτης φλερτάρει για 3η φορά από τις αρχές Ιουλίου με τις 800 μονάδες, έχοντας όμως καλύτερα ανοδικά πατήματα για τη συνέχεια. Επόμενα βραχυχρόνια σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 860, 930 και 1.000 μονάδες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιμέρους ανάλυση των 4 τραπεζών που απαρτίζουν τον δείκτη, καθώς αποτυπώνουν ανοδικούς σχηματισμούς διάσπασης που μπορούν να οδηγήσουν ψηλότερα.

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Φουρλής πρωταγωνίστησαν σήμερα με τα κέρδη του 3,24% και 3,06% που σημείωσαν, ενώ και η Eurobank ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο +2,94%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, Alpha Bank, Cenergy και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΤΕ, Coca Cola, Titan, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η Aegean, η οποία έκλεισε στο -2,44%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ολοκληρώνουν στο -1,29%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή οι ΔΕΗ, ΟΛΠ και Jumbo.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ