Τρίτη ημέρα συσσώρευσης για το Χρηματιστήριο

0
136

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με τους αγοραστές να “εμφανίζονται” το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει  θετικά, στα υψηλά ημέρας, απορροφώντας ενδοσυνεδριακά την προσφορά που υπήρξε στους περισσότερους τίτλους.

Τρίτη ημέρα συσσώρευσης για το Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 755,53 μονάδες, ενώ  κινήθηκε μεταξύ των 747,49 μονάδων (-0,75%) και 755,53 μον. (+0,31%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 29 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,99 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,68%, στις 1.943,62 μονάδες, ενώ στο -0,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.180,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,32% στις 630,10 μονάδες.

Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατά την οποία ο γενικός δείκτης κλείνει με οριακές διακυμάνσεις, με την αγορά να δείχνει αρκετά ανθεκτική για την προστασία των 750 μονάδων. Μάλιστα, σήμερα έφτασε ο γενικός δείκτης ακόμη και στις 747 μονάδες, όπου γρήγορα αντέδρασε και “μάζεψε” την προσφορά.

Στο τριήμερο αυτό παρατηρείται ένα άτυπο rotation, με διαφορετικούς τίτλους κάθε φορά να αναλαμβάνουν το ρόλο της άμυνας. Σήμερα η άνοδος της Coca Cola και της ΔΕΗ βοήθησε το ΧΑ, ενώ θετικά συνέβαλε και η θετική μεταστροφή του τραπεζικού κλάδου (πλην της Εθνικής).

Είναι σαφές επομένως ότι η αγορά επιδίδεται σε trading τίτλων, αναμένοντας τις εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Μάλιστα, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ, θα είναι θετικές με την Societe Generale να εκτιμά πως πλέον μετά την έγκριση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη των ANFAs/SMPs, ο δρόμος για την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει άδεια από τον ESM για να εξοφλήσει πρόωρα μέρος των ακριβών δανείων του ΔΝΤ είναι ανοιχτός.

Την ίδια ώρα, η αγορά ομολόγων συνεχίζει να παρέχει στήριξη στην αγορά, καθώς η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,260% και  σε νέο ιστορικό χαμηλό. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,446% και διατηρείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006.

Πάντως οι εγχώριοι αναλυτές δείχνουν να είναι διχασμένοι για την επόμενη μέρα της αγοράς. Μερίδα εξ αυτών “μεταφράζει” την κίνηση ως απόρροια της αναμενόμενης κόπωσης που δείχνουν οι περισσότεροι τίτλοι μετά και την άνοδο των τελευταίων μηνών. Θεωρούν ότι η διόρθωση, εντός λογικών πλαισίων και με πρώτο επίπεδο στήριξης τις 730 μονάδες ως το επικρατέστερο σενάριο, προκειμένου να αφομοιωθούν τα υψηλά οκτώ μηνών.

Από την άλλη όμως, υπάρχει και η έτερη μερίδα αναλυτών που θεωρεί ότι η συσσώρευση είναι αποτέλεσμα της συγκέντρωσης δυνάμεων προκειμένου η δοκιμασία των 760 μονάδων να γίνει με καλύτερες προϋποθέσεις. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν περιθώρια ανόδου, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά και την αγορά για να συντηρήσει την ανοδική της ορμή.

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ, η Πειραιώς και η Coca Cola ξεχώρισαν με τα άνω του 2% κέρδη που σημείωσαν, ενώ για τις ΑΔΜΗΕ, Grivalia, ΟΤΕ, Aegean, Σαράντης και ΔΕΗ η άνοδος ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, οι Εθνική, EXAE, Βιοχάλκο και Λάμδα ήταν οι τέσσερις τίτλοι του FTSE 25 που δεν κατάφεραν να περιορίσουν κάτω από το 1% τις απώλειες τους, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo. Χωρίς μεταβολή ο Φουρλής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ