Τα ψυχολογικά οφέλη του να εργάζεστε λιγότερο

0
126

Ζήσης Ψάλλας

Εάν είστε τυχεροί, μπορεί να έχετε μια δουλειά που να σας τονώνει και να σας εκπληρώνει. Αλλά ακόμα και τότε, η δουλειά δεν πρέπει να είναι η κύρια πτυχή της ζωής σας.

Η εργασία όπως τη γνωρίζουμε είναι μια σχετικά σύγχρονη δραστηριότητα. Για ολόκληρη την ιστορία της ανθρώπινης φυλής μέχρι πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι ζούσαν ως κυνηγοί-συλλέκτες. Η κύρια δουλειά τους ήταν να βρουν τρόφιμα, και ενδεχομένως δεν χρειαζόταν να δουλέψουν ιδιαίτερα σκληρά για να το κάνουν αυτό. Ορισμένοι ανθρωπολόγοι εκτιμούν ότι οι σύγχρονοι κυνηγοί-συλλέκτες που ακολουθούν τον ίδιο απλό τρόπο ζωής με τους προϊστορικούς προγόνους τους ξοδεύουν μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα αναζητώντας φαγητό. Ο υπόλοιπος χρόνος είναι ελεύθερος.

Η ζωή έγινε πραγματικά δύσκολη μόλις οι πρόγονοί μας άρχισαν να καλλιεργούν τη γη. Η εξαγωγή τροφής από το έδαφος ήταν πιο απαιτητική από το κυνήγι ή τη συλλογή φρούτων από δέντρα. Αποφασίστηκε όχι μόνο λόγω των γνώσεων που απέκτησε ο άνθρωπος αλλά κι επειδή είχε πολλαπλασιαστεί αρκετά για να του φτάνει η τροφή του κυνηγιού. Μετά ήρθε η βιομηχανική επανάσταση, όταν τα ανθρώπινα όντα φυλακίστηκαν σε εργοστάσια και μύλους για όλες σχεδόν τις ώρες της ημέρας, καταντώντας αντικείμενα εργασίας, δουλεύοντας σε άθλιες συνθήκες για πενιχρούς μισθούς και συχνά πεθαίνοντας σε νεαρή ηλικία.

Οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλύτερες σήμερα στις οικονομικά ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου αλλά εξακολουθούμε να ζούμε με την κληρονομιά της βιομηχανικής επανάστασης, και με τη λανθασμένη ιδέα ότι η δουλειά μας καθορίζει αυτό που είμαστε και πρέπει να είναι η πρωταρχική επιδίωξη της ζωής μας.

Η λιγότερη εργασία δεν σημαίνει οικονομική αποτυχία, στην πραγματικότητα, το αντίθετο μπορεί να είναι αληθές. Οι περισσότερες ώρες εργασίας απλά κάνουν τους ανθρώπους κουρασμένους και ανυπόμονους, και επομένως λιγότερο παραγωγικούς. Η λιγότερη εργασία έχει πολλά ψυχολογικά οφέλη. Σημαίνει λιγότερη πίεση και άγχος. Σημαίνει καλύτερες σχέσεις, επειδή περνάμε περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους μας και έχουμε περισσότερη ενέργεια να τους δώσουμε.

Είναι σαφές ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει και να καταναλώνει υλικά αγαθά με το σημερινό ρυθμό. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι απλώς πολύ σοβαρές. Ο πλανήτης ήδη υποφέρει και δεν μπορεί να αντέξει πολύ περισσότερες ζημιές. Μια πρόσφατη έκθεση από ένα think tank υποδεικνύει ότι η λιγότερη εργασία μπορεί να είναι ένας τρόπος αποτροπής της καταστροφής του κλίματος. Αυτό σημαίνει βέβαια λιγότερα υλικά αγαθά, αλλά περισσότερα από αυτά που έχουμε δεν φέρνουν οπωσδήποτε την ευτυχία.

Η σύγχρονη έμφαση στην εργασία είναι εντελώς επιβλαβής για την ευτυχία μας και ένα πράγμα είναι σίγουρο: εάν ξοδεύετε σχεδόν όλες τις ώρες της ζωής σας εργαζόμενοι, τότε μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία ότι κερδίζετε λεφτά γιατί δεν είστε τόσο διαφορετικοί από έναν εργάτη εργοστασίου σε μια βιομηχανική πόλη του 19ου αιώνα.

Πηγή:The Conversation

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ