Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο, ισχυρές αναταράξεις στις τράπεζες

0
96

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ούτε στους πωλητές… ούτε στους αγοραστές έκανε το χατίρι το Χρηματιστήριο Αθηνών , αφού έκλεισε σε απόλυτη ισορροπία, μεταξύ ισχυρών τραπεζικών απωλειών αλλά και ανόδου της πλειονότητας των μη τραπεζικών τίτλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,01% στις 619,40 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 612,86 μονάδων (-1,04%) και 625,21 μον. (+0,95%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 253 χιλ. τεμάχια.

...Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,19%, στις 1.636,94 μονάδες, ενώ στο +0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 981,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,88% στις 490,44 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 2,19%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,63%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,80%.

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, η εσωστρέφεια επέστρεψε στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από τη δυσαρέσκεια μέρους της επενδυτικής κοινότητας απέναντι στις κινήσεις εξαγορών της Motor Οil αλλά και την εμπλοκή υψηλού διοικητικού στελέχους της Jumbo σε υπόθεση πώλησης ακινήτων μέσω POS.

Το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μπορεί να θεωρηθεί καθώς είναι εμφανής η νευρική διάθεση των εμπλεκομένων να κινηθούν επιθετικά σε μείωση της έκθεσης τους σε ό,τι αφορά την υποψία ρίσκου ή κινδύνων που μπορεί να μην συνδέονται απαραίτητα με την αμιγώς λειτουργική δραστηριότητα των εταιρειών.

Η εμφάνιση φαινομένων που έχουν επιδράσει καταλυτικά σε αυτή τη στάση δεν αποκλιμακώνεται, αντιθέτως δείχνει να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο τροφοδοτούμενη και από φημολογία. Ενδεχομένως η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου να βοηθήσει στο να υπάρξει κάποιου είδους ανακωχή και επανεξέταση των δεδομένων στη βάση αριθμών και προοπτικών.

Γεγονός είναι πάντως ότι η πίεση που παρατηρήθηκε τους τρεις τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει πλέον πολλές αποτιμήσεις σε ζώνες ευκαιριών και με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου οι διοικήσεις να έχουν τη δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής επικοινωνίας με την επενδυτική κοινότητα που θα δώσει περισσότερες απαντήσεις με ποιοτικό προσανατολισμό.

Είναι ενδεικτικό ότι πια η αγορά δεν λογαριάζει ούτε τα ανακοινωμένα τιμήματα εταιρειών που θα διαγραφούν λίαν προσεχώς από το χρηματιστήριο τα οποία συνιστούν διαφορές του 6% και 8% από τα τρέχοντα επίπεδα βάζοντας συνεχώς μια έκπτωση κινδύνου στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν ευκαιρίες σε όχι και τόσο μακρινό ορίζοντα αρκεί να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα από την αρνητική ειδησεογραφία και την αμφισβήτηση που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική διάθεση.

Τεχνικά, ό,τι έχτισε με κόπο σε έξι συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης το έχασε στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι 650 μονάδες φαίνεται να στοιχειώνουν σαν επίπεδο αντίστασης καθώς όλος σχεδόν ο Οκτώβριος αναλώθηκε μέσα στο στενό εύρος που ορίζει η στήριξη των 610 μονάδων και η αντίσταση λίγο χαμηλότερα από το προαναφερθέν όριο. Οι αγοραστές την εβδομάδα που πέρασε κράτησαν το σήμα αγορών του MACD απώλεσαν ωστόσο την απόσταση ασφαλείας από την αφετηρία της αντίδρασης με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένοι σε διάσπαση και καθοδική διαφυγή από τη βάση της συσσώρευσης.

Η επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ειδικών συνθηκών καθώς ο χρόνος λιγοστεύει και το όποιο πλεονέκτημα κερδήθηκε προς το τέλος Οκτωβρίου έχει αδυνατίσει αισθητά. Στα υπέρ των αγοραστών η ανοδική απόκλιση που έχει ενταθεί στους ταλαντωτές γεγονός που είθισται να υποδηλώνει την αυξημένη πιθανότητα μιας ανατιμητικής προσπάθειας προς την περιοχή των 640 μονάδων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, το +4,84% της Βιοχάλκο, το +3% της Λάμδα, αλλά και τα υψηλότερα του 2% κέρδη σε ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλή και Motor Oil στήριξαν την αγορά, η οποία βρέθηκε πολλάκις υπό τις ισχυρότατες πιέσεις του τραπεζικού κλάδου. Επίσης, άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΕΕΕ, ΟΤΕ, Τιτάν, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Aegean.

Στον αντίποδα, η Eurobank υποχώρησε κατά 8,91%, με τις Πειραιώς και Εθνική να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με πτώση 7,27% και 7,10% αντίστοιχα. Απώλειες 2,08% σημείωσε η Jumbo, ο Σαράντης έκλεισε στο -2,01%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Grivalia, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ