Πώς Nestlé και Novartis έφτασαν να γίνουν «απαγορευμένος καρπός»

0
130

Οι ελβετικές ρυθμιστικές Αρχές απαγόρευσαν τις συναλλαγές επί ελβετικών μετοχών στα χρηματιστήρια της Ε, μετά την απόφαση της Κομισιόν να αφήσει να λήξει το καθεστώς «ισοδυναμίας» που αναγνώριζε στην Ελβετία και στο ελβετικό χρηματιστήριο, καθώς δεν φαίνεται να τελεσφορούν οι διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Η άδεια «ισοδυναμίας» δίνει το δικαίωμα στους Ελβετούς και τους Ευρωπαίους επενδυτές να πραγματοποιούν ελεύθερα διασυνοριακές συναλλαγές. Από τη Δευτέρα, κάθε αγορά και πώληση ελβετικής μετοχής γίνεται μόνο στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης μέσω αναγνωρισμένου χρηματιστή.
Οι Ευρωπαίοι traders κινδυνεύουν με κυρώσεις, που κυμαίνονται από χρηματικό πρόστιμο μέχρι φυλάκιση διάρκειας έως τριών ετών, εάν πραγματοποιήσουν συναλλαγές επί μετοχών, όπως της εταιρείας Nestlé ή της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, μακριά από το ελβετικό χρηματιστήριο.

Σημειώνεται ότι ως αποτέλεσμα του αδιεξόδου, οι Ελβετοί traders έχασαν επίσης τη δική τους πρόσβαση στα χρηματιστήρια της ΕΕ από τη Δευτέρα.

Αυτή η κίνηση των ρυθμιστικών Αρχών σηματοδοτεί ένα νέο «χαμηλό» στις σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας, οι οποίες είναι τεταμένες εδώ και μήνες με αφορμή το θέμα της επισημοποίησης περισσότερων από 120 διμερών συνθηκών που θα περιλαμβάνονται σε μια ενιαία συμφωνία-πλαίσιο, η οποία, όμως, προϋποθέτει ότι η Ελβετία θα υιοθετήσει αυτόματα ορισμένους νόμους της ΕΕ.

Μάλιστα, οι Βρυξέλλες έχουν σκληρύνει τη στάση τους υπό το φως των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς καθεστώς ισοδυναμίας είναι πιθανό να λάβει και το City του Λονδίνου μετά το Brexit.

Προκειμένου να πιέσουν τις ελβετικές Αρχές να αποδεχθούν τη συνθήκη, οι Βρυξέλλες κρατούν δέσμιους τους traders, παρέχοντας, από τον Δεκέμβριο του 2017 και μετά, μόνο βραχυπρόθεσμες άδειες ισοδυναμίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η τελευταία εξαμηνιαία παράταση έληξε την Κυριακή και δεν θα ανανεωθεί εάν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις.

«Σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε καμία ένδειξη για την πρόθεση των Ελβετών εταίρων μας να υπάρξει πρόοδος και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η ισχύουσα απόφαση ισοδυναμίας μετά τις 30 Ιουνίου», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι traders εκτιμούν ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα μετακινηθούν σε ιδιωτικές «αγορές», π.χ. τραπεζών, και σε πλατφόρμες υψηλής συχνότητας, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των ελβετικών κανονισμών. Επιπλέον, ο συνολικός όγκος των συναλλαγών ενδέχεται επίσης να επηρεαστεί αρνητικά και από το γεγονός ότι κάποιοι χρηματιστές δεν θα είναι πλέον σε θέση να εκμεταλλευτούν τις απειροελάχιστες διαφορές στις τιμές των μετοχών που διαπραγματεύονται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές αγορές.

Οι Βρυξέλλες κατηγόρησαν την Ελβετία για την αρνητική έκβαση των συνομιλιών που θα οδηγούσαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας των δύο πλευρών. Οι ελβετικές Αρχές έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, ζητώντας σειρά διευκρινίσεων σχετικά με μια συμφωνία που θα σήμαινε ότι η Βέρνη θα δέχεται τις αποφάσεις δικαστών του Λουξεμβούργου και θα προσφέρει στους πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται στην Ελβετία πλεονεκτήματα στην αγορά εργασίας.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τελευταία αυτή εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατοπιστεί μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στη Ζυρίχη. Παρόλα αυτά, η πολυπλοκότητα των κανόνων για τη διαπραγμάτευση των μετοχών έχει αφήσει πολλές γκρίζες ζώνες. Οι δικηγόροι λένε ότι υπάρχουν προβλήματα με τις εταιρείες που βρίσκονται σε παράλληλη διαπραγμάτευση σε κάποιο χρηματιστήριο της ΕΕ και στην Ελβετία, όπως η εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ABB.

Η Κομισιόν ενημέρωσε στις εταιρείες ότι θα πρέπει να αξιολογήσουν οι ίδιες πού μπορούν να πραγματοποιούν νόμιμα αγοραπωλησίες ελβετικών μετοχών. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να ελέγξουν μια βάση δεδομένων της ΕΕ για να διαπιστώσουν εάν η μετοχή που τους ενδιαφέρει εμπίπτει στους κανόνες, δήλωσε ο Leonard Ng, εταίρος στο Sidley Austin στο Λονδίνο.

Ο Ignazio Cassis, υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, δήλωσε ότι τα αντίμετρα ήταν «προσωρινά».

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η αίσθηση ότι παίζουμε για να κερδίσουμε χρόνο. Εμείς στην Ελβετία ξέρουμε ότι δεν παίζουμε για να κερδίσουμε χρόνο, χρειαζόμαστε χρόνο επειδή το πολιτικό μας σύστημα έχει διαφορετική διάρθρωση και δεν μπορούμε απλά να πάρουμε μία απόφαση ως κυβέρνηση και να τελειώσει το θέμα», δήλωσε ο  Cassis στην ελβετική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ