Προσφυγικό: Μέσα στην εβδομάδα οι μπουλντόζες στα κλειστά κέντρα

0
102

Στο σχέδιο για το προσφυγικό– μεταναστευτικό προχωρά με αποφασιστικότητα η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τα ελεγχόμενα κέντρα, την ανάγκη δημιουργίας των οποίων υπογράμμισαν χθες στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Οι εργασίες κατασκευής των ελεγχόμενων κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αναμένεται να ξεκινήσουν σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας. Πιθανότατα οι μπουλντόζες να «βάλουν μπροστά» Πέμπτη- Παρασκευή, καθώς απομένουν ορισμένες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν υποχωρεί, καθώς η δημιουργία των νέων κέντρων αποτελεί βασικό κρίκο στο σχέδιο της με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών και οι νέες δομές θα είναι πάση θυσία έτοιμες το καλοκαίρι. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται τελικώς να πραγματοποιηθεί συνάντηση Μητσοτάκη- Μηταράκη, αλλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υπουργεία δε θα γίνει απολογισμός επταμήνου προφανώς (αφού το υπουργείο επανασυστάθηκε πρόσφατα), αλλά προγραμματισμός εξαμήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται μάλιστα να καλέσει σήμερα σε ομάδα εργασίας δήμους και εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις μέχρι τέλος Απριλίου για το κλείσιμο των σημερινών άναρχων δομών, προκειμένου να καταδείξει ότι πράγματι τα σημερινά κέντρα, όπως η Μόρια, θα κλείσουν όταν ξεκινήσει η λειτουργία των νέων ελεγχόμενων δομών.

Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε και χθες στην ΠΕ όσον αφορά στα ελεγχόμενα κλειστά κέντρα πως: «Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν, δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δε μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο».

Έκανε πάντως αυτοκριτική στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, ομολογώντας ότι και η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε «από την έκταση και πολυμορφία του θέματος», αλλά υπερασπίστηκε ταυτόχρονα ένθερμα την κυβερνητική πολιτική.

Άφησε δε έμμεσες αιχμές κατά του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, «πρωταγωνιστή» των αντιδράσεων απέναντι στις νέες δομές στα νησιά, τονίζοντας με νόημα ότι το προσφυγικό είναι ένα θέμα «πολύ σοβαρό για να γίνει παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων, που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Ο κ. Μουτζούρης είναι σημειωτέον μέλος της ΠΕ της ΝΔ, καθώς αν και δεν εξελέγη περιφερειάρχης με γαλάζιο χρίσμα (αλλά ήταν «αντάρτης» απέναντι στη Χριστιάννα Καλογήρου, ενώ χρησιμοποίησε το προσφυγικό προεκλογικά για να την κερδίσει), είναι μέλος του κόμματος της ΝΔ και ως εκ τούτου ex officio μέλος της ΠΕ με την ιδιότητα του αιρετού περιφερειάρχη. Δεν παρέστη όμως στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά απάντησε μέσω facebook στο «καρφί» Μητσοτάκη, σχολιάζοντας: «Πολιτικάντης ο ανεξάρτητος;»

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε αρχικά δηλώσει ότι δεν κάνει διάλογο με τον κ.Μηταράκη εάν δεν ξεκινήσει η συζήτηση για τα κλειστά κέντρα από μηδενική βάση και εν συνεχεία δήλωσε ότι… αγαπά τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και είναι πρόθυμος να συζητήσει, υποστήριξε χθες (Σκάι) ότι η κυβέρνηση ασκεί… μπούλινγκ στους νησιώτες, ενώ διαμαρτυρήθηκε ότι ο κ.Μηταράκης δεν του σήκωνε το τηλέφωνο εδώ και τέσσερις ημέρες. Σημειωτέον δε πως ο κ.Μουτζούρης καλούσε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μεταβεί εκείνος στη Λέσβο για διάλογο, όπου του ετοίμαζε «επιτροπή υποδοχής» με 400 και πλέον άτομα και με προφανή επικοινωνιακή και πολιτική στόχευση.

Ο κ.Μηταράκης σύμφωνα με πληροφορίες συνομίλησε χθες το πρωί με τον κ.Μουτζούρη, δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεση του ίδιου και των δημάρχων για διάλογο αλλά θεσμικά στην Αθήνα. Ο περιφερειάρχης βεβαίως όπως προαναφέρθηκε δεν ήρθε καν για τη συνεδρίαση της ΠΕ της οποίας είναι μέλος. Σε κάθε περίπτωση από το Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκαθαρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπερασπίστηκε τη συνειδητή όπως είπε επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία των νέων δομών, αναγνώρισε τη δυσπιστία των πολιτών, αλλά εκτίμησε ότι σε λίγους μήνες η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη στα νησιά, ενώ έθεσε ως στόχο οι επιστροφές να φτάσουν τις 200 ανά μήνα.

ΠΗΓΗ : https://www.newsbeast.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ