“Ουδέτερη” άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

0
78

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μία ακόμη ημέρα σταθεροποίησης πάνω από τις 720 μονάδες ολοκληρώθηκε για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε χωρίς να ανεβάσει πολύ τους συναλλακτικούς του ρυθμούς να κρατήσει τη θετική του πορεία για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 725,41 μονάδες, ενώ  κινήθηκε μεταξύ των 722,40 μονάδων (+0,04%) και 730,81 μον. (+1,20%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 21,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 346 χιλ. τεμάχια.

"Ουδέτερη" άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,51%, στις 1.888,70 μονάδες, ενώ στο +0,38% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.144,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 587,49 μονάδες, στα υψηλά ημέρας.

Η αγορά ήδη έχει κάνει ένα νέο μίνι κύκλο ανοδικής πορείας, ο οποίος άρχισε από τις 689 μονάδες (ενδοσυνεδριακά) στις 8 Μαρτίου και συνεχίστηκε και σήμερα έως τις 730 μονάδες (ενδοσυνεδριακά). Βέβαια το κλείσιμο ήταν χαμηλότερο, καθώς συνεχίζεται η τακτική των ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, ειδικά σε τίτλους που έχουν υπεραποδώσει.

Η δυναμική παραμένει θετική, σχολιάζουν οι εγχώριοι αναλυτές, αν και δεν λείπουν τα σημάδια κόπωσης τα οποία μπορούν να εξουδετερωθούν υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι τα αποτελέσματα των εισηγμένων που αναμένονται αυτήν την εβδομάδα να είναι θετικά και η δεύτερη είναι να υπάρξει τελικά η κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία πρώτης κατοικίας προς ψήφιση.

Ο νέος αυτός νόμος και πολύ περισσότερο οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες που θα έχει αυτός στους τραπεζικούς ισολογισμούς είναι ο μεγάλος καταλύτης που αναμένει η αγορά για να μπορέσει να λάβει ρυθμό. Αν και οι περισσότερες πτυχές έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να δοθεί μια τελική μορφή μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου.

Μέχρι να συμβούν τα παραπάνω, η αγορά θα προτιμά μια ήπια πλαγιοανοδική κίνηση, χωρίς να αναλαμβάνει ιδιαίτερο ρίσκο, αν και ήδη τα κέρδη που μετρά το τελευταίο δίμηνο είναι αξιοσημείωτα. Και αυτό γίνεται με τον τραπεζικό δείκτη να είναι εδώ και καιρό σε bull market, έχοντας σημειώσει άνοδο της τάξης του 35,6% από τις αρχές του 2019, ενώ από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε τον Ιανουάριο σημειώνει εντυπωσιακό ράλι της τάξης του 60%. Επίσης, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε υψηλά έξι μηνών, με το μεγάλο στοίχημα πλέον να είναι στη ζώνη των 745 μονάδων και πλέον, όπου και εντοπίζονται διαδοχικές αντιστάσεις μέχρι το επίπεδο των 800 μονάδων.

Στο μεταξύ, το Oceanwood επιμένει να αυξάνει τη short θέση του στη μετοχή της Εθνικής, αφού σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το ποσοστό του ανήλθε στο 1,31%, από 1,24% προηγουμένως. Από την άλλη, το Marshall αναδιπλώθηκε, καθώς μείωσε κάτω από το όριο της ενημέρωσης το ποσοστό του στην Πειραιώς, από 0,52% που ήταν προηγουμένως.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Ελλάκτωρα σημείωσε κέρδη 2,28%, με τις Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και ΟΤΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Εθνική, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Grivalia και ΓΕΚ Τέρνα. Αν και βρέθηκε νωρίτερα ακόμη και στο +5,93%, η Πειραιώς έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης έχασε 3,03%, με τις Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Λάμδα, Φουρλής, Τιτάν, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο να κλείνουν με ήπιες απώλειες, οι οποίες δεν ξεπέρασαν το 1%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ