Οδός Μενάνδρου : Ρόζι εναντίον Κάσι

0
309

Αγνωστες απόπειρες δολοφονίας στις οδούς Μενάνδρου, Σοφοκλέους και Σαπφούς σε διάστημα ενός μηνός προηγήθηκαν της φονικής συμπλοκής με ένα νεκρό και έναν βαριά τραυματία, το μεσημέρι της 13ης Φεβρουαρίου, στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για επεισόδια στον πόλεμο ανάμεσα σε δύο συμμορίες αλλοδαπών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου τσιγάρων, πλαστών εγγράφων και κλεμμένων κινητών, στους δρόμους κάτω από την Ομόνοια.

Οι αρχηγοί των δύο αντίπαλων συμμοριών είναι υπήκοοι Πακιστάν. Ο ένας είναι γνωστός ως «Ρόζι» και τους τελευταίους μήνες είχε καταφέρει να επιβάλει την ισχύ του στην περιοχή. Στην ομάδα του συμμετέχουν Αφγανοί και Πακιστανοί μετανάστες. Ο δεύτερος φέρει το ψευδώνυμο «Kάσι» και τις τελευταίες εβδομάδες επιχείρησε να εκτοπίσει τους ανταγωνιστές του και να ελέγξει εκείνος το λαθρεμπόριο. Οι «ακόλουθοί» του είναι νεαροί υπήκοοι Πακιστάν, που έχουν σχετικά πρόσφατα έρθει στη χώρα. Οι ενέργειές του πυροδότησαν έκρηξη βίας με εκατέρωθεν χτυπήματα.

Κανένα από τα επεισόδια που προηγήθηκαν του φόνου δεν είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των κεντρικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο συγκεκριμένων συμμοριών δεν είχαν νεκρούς. Ομως, η χρήση όπλου από τα μέλη της μιας από τις αντίπαλες ομάδες και η άγρια δολοφονία με μαχαίρι του 23χρονου Αφγανού στάθηκαν αφορμή να αποκαλυφθεί η αλληλουχία των γεγονότων.

Η πρόσφατη φονική συμπλοκή σημειώθηκε στις 12.50 το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου στη συμβολή των οδών Μενάνδρου και Σαπφούς. Περίπου 20 νεαροί Πακιστανοί, που ανήκουν στην ομάδα του «Kάσι», κρατώντας μαχαίρια, ρόπαλα και πιστόλια επιτέθηκαν σε μέλη αντίπαλης συμμορίας. Ο ένας από αυτούς σκότωσε με πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι τον 23χρονο Αφγανό και ο άλλος πυροβόλησε πέντε φορές έναν δεύτερο Αφγανό, 25 ετών, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν 13 κάλυκες από σφαίρες. Τα δύο θύματα ανήκαν στη συμμορία του «Ρόζι» και τρεις εβδομάδες νωρίτερα είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν μέλος της ομάδας του «Kάσι», χωρίς να τα καταφέρουν. Η εναντίον τους επίθεση ήταν πράξη αντεκδίκησης.

Η ακολουθία των αιματηρών συγκρούσεων στα στενά κάτω από την Ομόνοια ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 2019, σε συμπλοκή αλλοδαπών δολοφονήθηκε Αφγανός, αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, που ήλεγχε –τότε– το λαθρεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας. Ο φόνος έγινε έξω από μανάβικο της οδού Μενάνδρου, που λειτουργούσε ως στρατηγείο της μαφίας.

Ενα μήνα αργότερα, η αστυνομία που, στο μεταξύ, πραγματοποιούσε μυστική έρευνα στην περιοχή, σχημάτισε δικογραφία εις βάρος 213 αλλοδαπών, υπηκόων κυρίως Αλγερίας, Συρίας, Πακιστάν και Αφγανιστάν. Οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν ότι διέπρατταν ληστείες και κλοπές και πωλούσαν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους στις οδούς Σοφοκλέους και Μενάνδρου. Το μπαράζ συλλήψεων έφερε ανακατατάξεις. Τους μήνες που ακολούθησαν, σε «αφεντικό» της περιοχής αναδείχθηκε ο Πακιστανός «Ρόζι», ελέγχοντας τη διακίνηση των ναρκωτικών στις οδούς Μενάνδρου, Σαπφούς, Θεάτρου κ.ά.

Την κυριαρχία του, όμως, αμφισβήτησαν πιο πρόσφατα τα μέλη συμμορίας νεαρών Πακιστανών, με αρχηγό τους άτομο με ψευδώνυμο «Kάσι». Οι περισσότεροι από αυτούς ήρθαν στη χώρα μετά το 2017 και είναι εφοδιασμένοι με δελτία αιτούντος άσυλο. Την 11η Ιανουαρίου επιτέθηκαν και προσπάθησαν να σκοτώσουν μέλος της ομάδας του «Ρόζι» στην οδό Μενάνδρου 13 και μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν έναν ακόμα από τους αντιπάλους τους, στην οδό Γερανίου.

Η «απάντηση»

Το απόγευμα της 25ης Ιανουαρίου ήταν η σειρά της ομάδας του «Ρόζι» να απαντήσει. Μέλη της εντόπισαν στη Μενάνδρου και επιτέθηκαν σε έναν από τους άνδρες του «Kάσι», τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Ως δράστες της επίθεσης αναγνωρίστηκαν, από τον παθόντα και άλλους μάρτυρες, τέσσερις αλλοδαποί. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο 23χρονος Αφγανός που δολοφονήθηκε με μαχαίρι την περασμένη Πέμπτη και ο 25χρονος ομοεθνής του, που δέχθηκε πέντε σφαίρες από το όπλο των αντιπάλων του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επεισόδιο της 13ης Φεβρουαρίου ήταν η απάντηση του «Kάσι» στην επίθεση που προηγήθηκε, τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Ως δράστες αναζητούνται δύο υπήκοοι Πακιστάν, μέλη της ομάδας του, ηλικίας 22 και 25 ετών, σεσημασμένοι για διακίνηση ναρκωτικών. Τους υπέδειξαν σε καταθέσεις τους αλλοδαποί που προσήχθησαν στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι έρευνες για τον εντοπισμό τους παρέμεναν άκαρπες.

Συλλήψεις για ναρκωτικά

Το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου, δύο εβδομάδες πριν από τη δολοφονία του 23χρονου Αφγανού, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν πραγματοποιήσει έλεγχο σε μανάβικο – στρατηγείο της «μαφίας» των αλλοδαπών, στην οδό Μενάνδρου 13. Στο εσωτερικό του καταστήματος είχαν βρει κρυμμένα ναρκωτικά, μαχαίρια και 20.000 ευρώ σε μετρητά. Οι δύο Πακιστανοί υπάλληλοι, που φέρονται να ανήκουν στη μία από τις αντίπαλες συμμορίες αλλοδαπών, εκείνη που ελέγχει ο Πακιστανός «Ρόζι», συνελήφθησαν. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και όπλων. Το ισχυρότερο πλήγμα, όμως, δέχθηκε η ίδια ομάδα πέντε ημέρες αργότερα. Μυστικοί αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ομόνοιας εντόπισαν τον ίδιο τον «Ρόζι» και δύο από τους «ακολούθους» του να αφήνουν συσκευασίες με ναρκωτικά σε κρύπτη στο πεζοδρόμιο της Μενάνδρου. Αφού τους καταδίωξαν και τους ακινητοποίησαν, βρήκαν στην κατοχή τους συσκευασίες με ηρωίνη και κάνναβη. Οι τρεις υπήκοοι Πακιστάν συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ