Νέο ρεκόρ για τον S&P 500 – Aνησυχίες για εμπόριο και Cisco “συγκράτησαν” τον Dow

0
103

Με μικτές τάσεις και συνεχείς αλλαγές προσήμου κινήθηκαν οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, με τον S&P 500 να κάνει νέο ρεκόρ, εν μέσω κλίματος σχετικής ανησυχίας που διαμορφώνει η στασιμότητα των τελευταίων ημερών στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 1,63 μονάδες ή 0,01% στις 27.781 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 2,94 μονάδες ή 0,10% στις 3.096 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 3,08 μονάδες ή 0,04% στις 8.479. Οι κλάδοι του real estate και των πρώτων υλών ηγήθηκαν των κερδών.

Σε ”τέλμα” οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Οι εμπορικές συνομιλίες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη φαίνεται εξάλλου να έχουν χάσει την θετική ορμή τους τις τελευταίες ημέρες, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι “πάνε πολύ καλά”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την Τετάρτη, οι εμπορικές συνομιλίες έχουν βαλτώσει λόγω της απροθυμίας της Κίνας να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο νούμερο για τις αγορές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ  έχει δηλώσει πως η Κίνα έχει δεσμευτεί να αγοράζει προϊόντα αξίας 50 δισ. δολ. το έτος.

Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν για τους δασμούς, με το Πεκίνο να επιμείνει ότι θα πρέπει να ανακληθούν οι δασμοί των προηγούμενων μηνών και την Ουάσινγκτον να αντιστέκεται.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σε Ευρώπη και Ασία επανέφεραν εξάλλου στο προσκήνιο τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει ο εμπορικός πόλεμος στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και το ιαπωνικό ΑΕΠ έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στην Ευρωζώνη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η οικονομική επέκταση συνεχίζεται αν και με οριακό ρυθμό.

Πάουελ (Fed) – Δεν έρχεται άμεσα η ”ώρα της κρίσης”

Για μία αρκετά βιώσιμη εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ έκανε λόγο ο πρόεδρος της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στο Κογκρέσο μπροστά στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε για κινδύνους όπως η επιβράδυνση στους κλάδους της βιομηχανίας και του εμπορίου, ενώ ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας και αυτό μακροπρόθεσμα πιθανό να το καταστήσει μη βιώσιμο”. Η λύση, ανέφερε ο Πάουελ, είναι η η οικονομία να αναπτύσσεται ταχύτερα από το χρέος και αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να συμβαίνει για τουλάχιστον 10 ή 20 χρόνια.

Στα επιχειρηματικά

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, εξάλλου, 12 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Boeing, UnitedHealth Group και Home Depot, ενώ των απωλειών εκείνες των Cisco, Disney και Caterpillar.

Ο κολοσσός της λιανικής Walmart Inc. ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τελευταίο τρίμηνο. Καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Viacom Inc. ενώ από την πλευρά της η Cisco Systems, αν και ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έδωσε ένα απογοητευτικό outlook για την πορεία των εργασιών της τους επόμενους μήνες. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cisco, Chuck Robbins, δήλωσε πως οι μεγαλύτεροι πελάτες της εταιρείας κάνουν μια παύση στις δαπάνες τους λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας. Η μετοχή της εταιρίας σημείωσε πτώση στη σημερινή συνεδρίαση κατά 7,33%.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, επιστρέφοντας σε ανοδικό έδαφος μετά τη μείωση του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,4% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών κατά 0,3% από τον Σεπτέμβριο.

Χωρίς να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα.

Από την αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις για την παροχή επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 14.000 φτάνοντας τις 225.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 9 Νοεμβρίου. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 215.000.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ