Νέα βουτιά 879 μονάδων ο Dow στο χειρότερο διήμερο στην ιστορία του

0
107

Συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση η κατρακύλα των δεικτών της Wall Street την Τρίτη, με τον Dow Jones να χάνει άλλες 879 μονάδες καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη φοβίζει τους επενδυτές που βλέπουν τις αρμόδιες αρχές να αδυνατούν να θέσουν την επιδημία γρήγορα υπό έλεγχο.

Ο βιομηχανικός Dow γνώρισε το χειρότερο διήμερο στην ιστορία του, έχοντας χάσει συνολικά 1.910 μονάδες από τη Δευτέρα, ενώ από την αρχή του έτους υποχωρεί πλέον πάνω από 5%.

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν και ο εντοπισμός νέων περιστατικών σε χώρες όπως η Ελβετία, η Αυστρία και η Κροατία, συντηρούν τον προβληματισμό για την ικανότητα των κρατικών αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 80.200 σε 34 χώρες, με τους θανάτους να φτάνουν τους 2.700.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προειδοποίησε εξάλλου σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης εξάπλωσης του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ. “Περιμένουμε να δούμε εξάπλωση εντός των κοινοτήτων στη χώρα”, δήλωσε η επικεφαλής του κέντρου αναπνευστικών ασθενειών του CDC, Nancy Messonnier. “Το θέμα είναι περισσότερο πότε θα συμβεί”.

Στο μεταξύ, η μετακίνηση των επενδυτών στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια συνεχίζεται και σήμερα, με την απόδοση στο 10ετές να κατρακυλά σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,31%.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 879,44 μονάδες (-3,15%) στις 27.081,36 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 255,67 μονάδες (-2,77%) στις 8.965,61 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατρακύλησε 97,68 μονάδες (-3,03%) στις 3.128,21 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η American Express (-5,69%), η United Technologies (-5,30%) και η Visa (-5,23%).

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η λίστα των εταιρειών με παγκόσμιες δραστηριότητες που προειδοποιούν για τον αρνητικό αντίκτυπο από την επιδημία.

Η Coca-Cola προειδοποίησε σήμερα ότι η επιδημία στην Κίνα έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις στην παραγωγή και εξαγωγή συστατικών που χρησιμοποιεί, επισημαίνοντας πάντως ότι έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης και δεν περιμένει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις.

Επίσης, οι United Airlines και Mastercard εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την πιθανή αρνητική επίδραση του κοροναϊού στα αποτελέσματά τους για το 2020. Η μετοχή της United έχασε 6,5%, ενώ εκείνη της Mastercard κατρακύλησε 6,7%.

Στα μάκρο της ημέρας, ενισχύθηκε ελαφρώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board αυξήθηκε στις 130,7 μονάδες το Φεβρουάριο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 130,4 μονάδων τον Ιανουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 132,6 μονάδες.

Ο δείκτης για τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες των καταναλωτών ενισχύθηκε στις 107,8 μονάδες από 101,4 τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε στις 165,1 μονάδες από 173,9 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ένας δείκτης για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού υποχώρησε το Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης της Federal Reserve Bank of Richmond υποχώρησε στο -2 το Φεβρουάριο από 20 τον Ιανουάριο. Θετικές μετρήσεις δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ αρνητικές δείχνουν συρρίκνωση.

Από την αγορά κατοικίας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας των δεικτών S&P CoreLogic Case-Shiller έδειξαν ότι η μέση τιμή στις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, μετά από άνοδο 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης για 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ εμφάνισε ετήσια άνοδο 2,9% από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ