Με +6% “ψήφισε” το Χρηματιστήριο τη θεαματική νίκη της ΝΔ

0
95

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με ένα εντυπωσιακό ράλι ανακούφισης και οκτώ τίτλους του FTSE 25 με διψήφια ποσοστά ανόδου, υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών, με την αγορά να επικροτεί την προοπτική της αλλαγής της κυβέρνησης λίαν συντόμως, πιθανόν στις 30 Ιουνίου, και αρκετά χαρτοφυλάκια να σπεύδουν να τοποθετηθούν στο ελληνικό ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,09% στις 776,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 733,72 μονάδων (+0,23%) και 780,44 μονάδων (+6,44%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 173,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 97 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,8 εκατ. τεμάχια.

Με +6% "ψήφισε" το Χρηματιστήριο τη θεαματική νίκη της ΝΔ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 5,34%, στις 2.004,97 μονάδες, ενώ στο +4,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.117,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 11,84% στις 667,79 μονάδες.

Αν και έφτασε πολύ κοντά, το ΧΑ δεν θέλησε σήμερα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στα επίπεδα των 780 μονάδων, με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance να τοποθετεί το μεγάλο επίπεδο make or break στις 785 μονάδες. Μόνο η κατοχύρωση αυτού του επιπέδου θα κάνει την διαφορά σε ταχύτητα και τιμές, ωστόσο όπως έδειξε σήμερα το ΧΑ, η αγορά διψάει για θετικά νέα και μία αλλαγή οικονομικής πολιτικής, χωρίς πλέον να υπάρχει το πολιτικό ρίσκο που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Η προοπτική της ανόδου στην εξουσία μιας φιλικότερης προς την ανάπτυξη κυβέρνησης, έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν η αγορά, η οποία τις τελευταίες τρεις περίπου εβδομάδες είχε εγκλωβιστεί στους προεκλογικούς αριβισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι ίσως η μόνη επόμενη-των-εκλογών συνεδρίαση την τελευταία δεκαετία που το ΧΑ δείχνει τόσο ξεκάθαρα την προτίμησή του στη διαφαινόμενη αλλαγή.

Στο ίδιο μήκος άλλωστε κινήθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα, καταγράφοντας ισχυρή ανοδική αντίδραση στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων, με την απόδοσή τους να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των διεθνών και εγχώριων αναλυτών πως η προοπτική μίας νέας κυβέρνησης στη χώρα με φιλική προς τις επενδύσεις ατζέντα θα “ανεβάσει” τις διαθέσεις των funds απέναντι στα ελληνικά assets.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,005% φτάνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά και καταρρίπτοντας τα προηγούμενα που είχαν σημειωθεί τον Ιούνιο του 2005 στο 3,21%. Η αγορά ομολόγων παραδοσιακά έχει στηρίξει την ανάκαμψη του ΧΑ, ενώ η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας χθες και οι προσδοκίες για μια άνετη νίκη στις βουλευτικές εκλογές είναι ένα ιδιαίτερα θετικό νέο για τους επενδυτές.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ο αυξημένος όγκος, ο οποίος βέβαια συνδέεται και με την προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας αύριο Τρίτη στον δείκτη Standard του MSCI, αλλά και τις μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές εισροές στις 14 μετοχές του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI. Αυτό αναμένεται να κρατήσει ακμαίο το συναλλακτικό ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται και από βραχυπρόθεσμες ευκαιριακές κινήσεις που ακολουθούν τις ακραίες κινήσεις στο διάστημα των ημερών που πραγματοποιούνται οι αναδιαρθρώσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη, επικρατεί αισιοδοξία, καθώς μεσοπρόθεσμα υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρξει άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις αλλά και λύσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα σε μεταρρυθμίσεις που ναι μεν έχουν ψηφιστεί αλλά ουσιαστικά δεν έχουν εφαρμοστεί. Υπενθυμίζει, δε, ότι είχε σχολιάσει πως ζούμε ένα ανάποδο 2014 κάτι που όπως όλα δείχνουν αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται πλέον ότι η οικονομία έχει περάσει όλα τα στάδια μίας μακρόχρονης κρίσης και πλέον έχει ξεκινήσει μία ανοδική πορεία που όλοι εύχονται να κρατήσει πολλά χρόνια με μία χώρα που σε κάθε περίπτωση έχει όλες εκείνες τις δυνατότητες να πετύχει.

Στο ταμπλό τώρα, οκτώ τίτλοι του FTSE έκλεισαν με διψήφια ποσοστά ανόδου, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει καταγράφοντας κέρδη 27,41%. Η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 16,32%, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 15,13%, η Βιοχαλκο κατά 13,78%, ενώ άνω του 11% ήταν τα κέρδη σε ΟΛΠΕΧΑΕΛάμδα και ΔΕΗEurobank και Μυτιληναίος έκλεισαν με κέρδη 7,56% και 7% αντίστοιχα, ενώ η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Cenergy ξεπέρασε το 6%.

ΟΠΑΠ και Jumbo ενισχύθηκαν κατά 5,81% και 5% αντίστοιχα, η Aegean σημείωσε άνοδο 4,14%, ενώ άνω του +3% έκλεισαν οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλής. Κέρδη 2,90% σημείωσε ο Τιτάν, η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στο +2,07%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έμεινε στο +1,72% και οι Σαράντης, Coca Cola και Motor Oil με άνοδο μικρότερη του 1%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ