Η συνταγή της ημέρας: Λαχανοντολμάδες με κιμά κοτόπουλου

    0
    285

    Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος σερβίρει για το κυριακάτικο τραπέζι λαχανοντολμάδες με κιμά κοτόπουλου και κρεμώδη σάλτσα ντομάτας.

    Yλικά

    1 μεγάλο λάχανο πράσινο, καθαρισμένα τα εξωτερικά φύλλα και χωρίς τον πυρήνα του
    60 ml ελαιόλαδο
    500 γραμμ. κιμά κοτόπουλου, άπαχο
    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
    70 ml λευκό ξηρό κρασί
    2 μέτριες ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες και τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
    Αλάτι & πιπέρι
    1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
    1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
    Μαϊντανός για γαρνιτούρα

    Για τη σάλτσα
    2 φλιτζ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
    3 φλιτζ. ζωμός κότας
    2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα
    1φλιτζ. τυρί τσένταρ τριμμένο

    Διαδικασία

    Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ώστε να καλύπτει ολόκληρο το λάχανο και βράζετε σε υψηλή φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Με τσιμπίδα αφαιρείτε προσεκτικά τα φύλλα του λάχανου, τα απλώνετε σε ένα ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφήνετε να κρυώσουν.

    Στο μεταξύ, σε μία άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά κοτόπουλου μαζί με το κρεμμύδι για 7-8 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι ο κιμάς να γίνει σπυρωτός .

    Σβήνετε με το κρασί και βράζετε για άλλα 2 περίπου λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και νερό τόσο ώστε να καλύψει τον κιμά κοτόπουλου και μαγειρεύετε για 10 περίπου λεπτά.

    Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά. Σε ένα μπολ ρίχνετε τον χυμό ντομάτας, το ζωμό κότας, το τυρί κρέμα, το τσένταρ και ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180.

    Στην επιφάνεια εργασίας απλώνετε ένα λαχανόφυλλο τη φορά, με ένα μαχαίρι αφαιρείτε τα χοντρά νεύρα και κόβετε τα πολύ μεγάλα φύλλα στη μέση κατά μήκος. Βάζετε 1 ½ κ.σ. γέμιση κιμά κοτόπουλου ανά λαχανόφυλλο, κλείνετε τις δύο άκρες του φύλλου και τυλίγετε σφιχτά σαν ρολό.

    Μεταφέρετε τους λαχανοντολμάδες με τη ραφή προς τα κάτω μέσα σε ένα λαδωμένο ταψί στη σειρά, τον έναν σφιχτά δίπλα στον άλλο για να μην ξετυλιχτούν. Περιχύνετε με τη σάλτσα, βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 40-45 περίπου λεπτά. Γαρνίρετε με φύλλα μαϊντανού και σερβίρετε.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ