ΗΠΑ: Εκδηλώσεις για την ημέρα κατάργησης της δουλείας σε όλη τη χώρα

0
56

[ad_1]

Η ημέρα κατάργησης της δουλείας στάθηκε ακόμα μία αφορμή για τους Αμερικανούς να διαδηλώσουν ενάντια στον ρατσισμό, τιμώντας τους αγώνες των προγόνων τους. Η 19η Ιουνίου γιορτάστηκε ως επίσημη αργία όλης της χώρας, με απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, μετά από το ξέσπασμα του κινήματος BLM.

Έτσι σε όλη τη χώρα έγιναν πορείες, φεστιβάλ, συναυλίες με τη συμμετοχή χιλιάδων.

Μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό ξέσπασε στις ΗΠΑ, και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, ένα κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Η κινητοποίηση έφερε, μεταξύ άλλων, στο προσκήνιο και τη Juneteenth, μια επέτειο την οποία αγνοούσαν μέχρι πριν δύο χρόνια πολλοί Αμερικανοί, ακόμη και Αφροαμερικανοί.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υιοθετήθηκε από το Κογκρέσο νόμος για την κήρυξη της 19ης Ιουνίου σε ομοσπονδιακή αργία, τον οποίο στη συνέχεια υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.


Αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί την ημέρα που οι τελευταίοι σκλάβοι στο Γκάλβεστον του Τέξας έμαθαν, στις 19 Ιουνίου 1865, ότι είναι ελεύθεροι.

Η Juneteenth, την οποία τιμούσαν από το 1866 σε πολλές πολιτείες προτού κηρυχθεί εθνική αργία έπειτα από 156 χρόνια, ήταν εξάλλου φέτος η πρώτη εθνική γιορτή που τιμήθηκε στις…

[ad_2]

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ