Βουτιά 530 μονάδων για τον Dow – Είχε την χειρότερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο

0
82

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τον Dow Jones να καταγράφει τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Οκτώβριο, καθώς σήμερα το κλίμα, που ήταν ήδη βαρύ μετά την ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη που επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για τον πληθωρισμό, επιβάρυναν περαιτέρω οι δηλώσεις αξιωματούχου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας την προηγούμενη Τετάρτη αναθεώρησαν ανοδικά στις προβλέψεις τους την πορεία του πληθωρισμού και έφεραν νωρίτερα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κάνοντας λόγο για δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Ταυτόχρονα, συζήτησαν και την σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων από την κεντρική τράπεζα, που σήμερα ανέρχονται στα 120 δισ. δολ. τον μήνα. 

Την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στάσης από την Fed προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό επιβεβαίωσε σήμερα και ο πρόεδρος της St. Louis Federal, Jim Bullard, ο οποίος μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια της -που σήμερα είναι στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25%- ακόμα και από τα τέλη του 2022.  

Ο Bullard -ο οποίος δεν είναι μέλος στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed- δήλωσε ότι “είναι φυσιολογικό να είμαστε λίγο πιο επιθετικοί για να περιορίσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις”.

Σημειώνεται ότι σήμερα η μεταβλητότητα στην αγορά ήταν αυξημένη και λόγω της ταυτόχρονης λήξης σε ένα ευρύ φάσμα παράγωγων συμβολαίων. Πρόκειται για το λεγόμενο quadruple witching, ήτοι την ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές που συχνά οδηγεί σε αυξημένη μεταβλητότητα. 

Δείκτες – στατιστικά

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 533,37 μονάδες ή 1,58% στις 33.290,08 μονάδες, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3,5%. Πρόκειται για το δεύτερο διαδοχική πτωτική εβδομάδα του δείκτη των blue chips και για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από το πενθήμερο που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 2020.

Ο ευρύτερος S&P 500 τερμάτισε με απώλειες 1,31% στις 4.166,45 μονάδες, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα 1,9% χαμηλότερα και τερματίζοντας ένα σερί τριών ανοδικών εβδομάδων..

Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 0,92% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 14.030,38 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης μετά τη σημερινή πτώση γύρισε επίσης στο “κόκκινο” σε διάστημα εβδομάδας, χάνοντας 0,3% και τερματίζοντας επίσης ένα ανοδικό σερί τεσσάρων εβδομάδων.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο κλάδος της ενέργειας έγραψε απώλειες 5,2%, της βιομηχανίας 3,8%, ενώ ο κλάδος των χρηματοοικονομικών σημείωσε βουτιά άνω του 6%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ