Αυξάνει η κατανάλωση αλκοόλ τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη;

0
128

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Η αμερικανική εταιρεία καρκινολογίας μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνει το αλκοόλ στη λίστα με τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του εν λόγω καρκίνου.

Μια ανασκόπηση του 2016 ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που καταναλώνουν αλκοόλ έχουν αυξημενο κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας σε σύγκριση με αυτούς που απέχουν, με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο αυξάνεται η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται. Η ανασκόπηση ωστόσο χρησιμοποίησε δεδομένα από αυτοαναφορές τα οποία δεν θεωρούνται αρκετά αξιόπιστα.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2018 αναδεικνύουν μια συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ σε νεότερη ηλικία και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο στη μελέτη αυτή δε βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της παρούσας κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.  Σε αμφότερες τις παραπάνω μελέτες οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία περεταίρω διερεύνησης της σχέσης του αλκοόλ με τον καρκίνο του προστάτη.

Σε κάθε περίπτωση εάν ένας άνδρας διαγνωστεί με καρκίνο η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα βοηθήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ο υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ισορροπημένη διατροφή, τον μετριασμό όλων των καταχρήσεων συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ, την τακτική φυσική άσκηση και την επαρκή ξεκούραση και ηρεμία.

Οι διατροφικές κατευθυντήριες  οδηγίες των αμερικανών θεωρούν ότι οι γυναίκες δε θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες πάνω από δύο.

Τονίζεται επίσης ότι το αλκοόλ αλληλεπιδρά με κάποια φάρμακα και είτε αναστέλλει τη λειτουργία τους είτε προκαλεί παρενέργειες. Οι άνδρες που λαμβάνουν αγωγή για τον καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ. Συνήθως, για παράδειγμα, είναι ασφαλές για τους άνδρες που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία να καταναλώσουν μια μικρή ποσότητα αλκοόλ. Η ακτινοθεραπεία όμως προκαλεί κόπωση και ευαισθησία στο στομάχι, συμπτώματα  που το αλκοόλ μπορει να επιδεινώσει.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν την ανάγκη περεταίρω έρευνας για τη διευκρίνηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Είναι όμως πιθανό η υπερκατανάλωση να αυξάνει τον κίνδυνο.  Όσο για τους άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ που είναι ασφαλές να καταναλώσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ