Αναμονή και προσεκτικό stock picking στο Χρηματιστήριο

0
100

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Έντονη μεταβλητότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου εμφανίζει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά τη λήξη των παραγώγων δεν ανέβασε ούτε τον τζίρο του, ο οποίος παραμένει σημαντικά χαμηλός, καθώς η αγορά τηρεί στάση αναμονής ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων γύρω από το Brexit.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,07% στις 859,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.137,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,25% στις 821,45 μονάδες.

Αναμονή και προσεκτικό stock picking στο Χρηματιστήριο

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η στάση αναμονής που τηρεί σήμερα το ΧΑ, η οποία δεν διαταράχθηκε ούτε και με τη λήξη των παραγώγων σήμερα το μεσημέρι, με τα εγχώρια χαρτοφυλάκια να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit. Το ζήτημα όμως είναι ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει στην αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου, επομένως μέχρι τότε, όπως επισήμαναν και από χθες οι εγχώριοι αναλυτές, δεν αναμένεται να δούμε μεγάλες κινήσεις στη Λ. Αθηνών.

Στο μεταξύ δεν λείπουν και τα υποστηρικτικά σήματα που έρχονται από διάφορες κατευθύνσεις, αφού εκτός από τα μηνύματα των ξένων θεσμικών που λαμβάνει η κυβέρνηση από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, σήμερα και η Capital Economics κηρύσσει το τέλος του ελληνικού δράματος. Μετά την έναρξη του έτους σε μία σχετικά αδύναμη βάση, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, αναφέρει.

Βέβαια, τόσο η Capital Economics όσο και οι ξένοι οίκοι, τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει πλήθος ανεπίλυτων διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως ο τραπεζικός κλάδος που διατηρεί πολύ υψηλά επίπεδα NPLs, προτού μπορέσει η ανάπτυξη να επιταχυνθεί σημαντικά, ωστόσο το σχέδιο Ηρακλής μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις αντοχές της αγοράς, οι οποίες δείχνουν να κάμπτονται τελευταία.

Άλλωστε, οι αναφορές που προδιαγράφουν ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης και απομόνωσης, ο “Ηρακλής” θα ξαναβάλει την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, πληθαίνουν τελευταία. Το ενδιαφέρον της αγοράς που κινείται γύρω από τα κόκκινα δάνεια ήταν έκδηλο για τον “Ηρακλή” και χθες, στο κορυφαίο ετήσιο συνέδριο της DDC για τα NPLs που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Στο συνέδριο “Europe & Asia Investing & Servicing Summit” που ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν πάνω από 200 “παίκτες” της αγοράς NPLs από περισσότερες από 30 χώρες.

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει κέρδη 1,01%, με τις ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Eurobank, Titan, Motor Oil, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Σαράντης, Jumbo, Coca Cola και Μυτιληναίο να κινούνται με μικρά κέρδη.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Φουρλής, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Alpha Bank, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το -1%, με τις Εθνική και Cenergy να είναι χωρίς μεταβολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ